Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство ІП з кредитами - наслідки, з споживчим кредитом

  1. Умови неспроможності індивідуальних підприємців
  2. Процедура банкрутства ІП з кредитами
  3. Заява
  4. Дивіться відео про спосіб збереження майна при банкрутстві
  5. Арбітражний керівник
  6. Що робити з кредитами?
  7. Банкрутство ІП з кредитами: наслідки
  8. ліквідації діяльності
  9. відновлення роботи

Підприємницька діяльність далеко не завжди буває дуже успішною. Індивідуальні підприємці входять в коло тих осіб, які можуть бути визнані згідно із законом фінансово-неспроможними.

Раніше процедура за участю цих суб'єктів була досить складною, тому ліквідували в такому порядку не настільки велика кількість ВП.

Умови неспроможності індивідуальних підприємців

Зараз правила і нормативна база змінилися, тому банкрутство індивідуального підприємця - це вже не виняток, а правило. Визнання економічної неспроможності для ІП має ряд специфічних особливостей. Індивідуальний підприємець поєднує в собі риси юридичної та фізичної особи, і може бути ліквідований при подачі відповідної заяви до податкової інспекції.

Банкрутом визнається громадянин, який не може задовольнити фінансові вимоги кредиторів всім своїм майном на протязі 3 місяців з дня виникнення заборгованості (ст. 3 ФЗ №127).

Законодавством встановлені наступні умови для визнання економічної неспроможності ІП:

  • неплатоспроможність щодо кредитних зобов'язань;
  • неможливо виплачувати обов'язкові внески у позабюджетні фонди.

неплатоспроможність щодо кредитних зобов'язань;   неможливо виплачувати обов'язкові внески у позабюджетні фонди

Суд має право почати діловодство щодо визнання банкрутства ІП в разі:

  • коли сума заборгованості банку перевищує 10.000 рублів;
  • починаючи з дати виникнення зобов'язань платежі, не виплачувалися більш, ніж 3 місяці.

Борги при банкрутстві ІП та кредити в тому числі можуть бути перед одним або кількома кредиторами, а сума заборгованості обчислюється сукупно. Ініціаторами банкрутства можуть бути як кредитори, так і ІП, ФНС.

Індивідуальний підприємець ініціює банкрутство в наступних випадках:

  • якщо стягнення заборгованості виступає загрозою для існування ВП і здійснення ним комерційної діяльності;
  • якщо покриття заборгованості перед однією кредиторської групою, ускладнює або робить неможливим розрахунок з іншими кредиторами.

ФНС виступає ініціатором банкрутства, якщо ІП має борги:

  • по податках;
  • за зборами;
  • інших обов'язкових платежах.

Причини виникнення банкрутства можуть бути найрізноманітніші. Від зовнішньоекономічних до соціально-демографічних. Індивідуальному підприємцю важливо враховувати їх, так як саме вони є базою для виникнення умов господарської неспроможності.

Індивідуальному підприємцю важливо враховувати їх, так як саме вони є базою для виникнення умов господарської неспроможності

Є сенс подбати про недопущення банкрутства заздалегідь. Дізнайтеся, що збій представляє попередження банкрутства .

Банкрутство фірми - довга і хвороблива процедура. Про всі тонкощі розповість стаття .

Процедура банкрутства ІП з кредитами

Якщо індивідуальний підприємець з боргами по кредитах має підстави для самостійної подачі заяви про визнання банкрутства, то для розгляду справи в суді він повинен додатково надати до канцелярії документи.

Обов'язково подати:

  • свідоцтво про реєстрацію особи, як індивідуального підприємця;
  • документи, що підтверджують право власності на всі види майна;
  • список кредиторів і документів, які підтверджують законність їх вимог;
  • інші підтверджуючі неплатоспроможність документи.

Санація і зовнішнє управління, як способи усунення небезпеки ліквідації ІП з ринку застосовуються тільки щодо підприємців, які займаються фермерської діяльністю, або мають на балансі об'єкти, що приносять майно і вимагають постійного управління.

Стандартна процедура визнання банкрутства ІП включає в себе:

  • складання угоди, подачу заяви;
  • спостереження;
  • конкурсне виробництво.

На етапі, наступного після конкурсного виробництва, призначається арбітражний керуючий, який керує процесом торгів і реалізації майна індивідуального підприємця.

Перед призначенням конкурсного керуючого суд повинен винести рішення про визнання ІП банкрутом і після п'яти днів з моменту винесення процесуального документа, повідомити всіх зацікавлених у справі осіб.

Термін розгляду судової ухвали може становити 15-30 днів.

З дня отримання заяви, суд не може розглядати справу про банкрутство більше 7 місяців. Укладення мирової угоди значно спрощує процес. Все вирішується за договором сторін в мінімальні терміни. Порядок дій і графік погашення боргів встановлюються також в угоді.

Існують такі підстави для припинення справи про банкрутство:

  • фінансові можливості боржника були поновлені;
  • відбулася відмова кредиторів від виставлених вимог;
  • кредиторські вимоги були задоволені;
  • припущення заявника виявилися необгрунтованими;
  • була відсутня необхідна сума для відшкодування судових витрат і проведення всіх етапів визнання банкрутства.

Багато ІП припускають, що визнання банкрутства може їм не розплачуватися за споживчий кредит і безтурботним розлучитися з банківськими кредиторами. Наприклад, мінімальна сума заборгованості по кредиту 50.000 рублів.

Кредитор в більшості випадків запропонує наступні шляхи вирішення проблеми:

  • перерахунок суми кредиту;
  • зменшення кредитного боргу;
  • нову кредитну програму;
  • відстрочку на виплату боргу (2-3 роки, більш практично не дають).

Зазвичай на суму боргових зобов'язань нараховуються відсотки. У будь-якому випадку з банківськими боргами доведеться розплатитися. Враховувати необхідно також вартість послуг керуючого, а це приблизно 30-50 тисяч рублів щомісяця.

Заява

Заява

Початковий етап банкрутства - це подача заяви організацією-кредитором. Позовна заява повинна мати встановлену форму, і вказувати на ознаки банкрутства. Основними з них є термін невиконання зобов'язань і сума заборгованості.

Якщо не пройшло 3 місяців з моменту утворення заборгованості або вона менше 10.000 рублів, арбітраж відмовить у відкритті судочинства.

Позов подається за місцем проживання громадянина, який зареєстрований як індивідуальний підприємець (ст.224 АПК РФ). Після відкриття справи про банкрутство судом призначається арбітражний керуючий. Звернутися до суду з заявою можуть державні органи, банки та приватні кредитні організації. Ініціатором може бути і сам ІП, при наявності відповідних умов.

Зразок заяви можна завантажити тут:

Заява про визнання громадянина-підприємця банкрутом

Мирова угода сторін може укладатися на будь-якому етапі визнання фінансової неспроможності суб'єкта господарювання, навіть під час конкурсного виробництва. Це найбільш простий і швидкий спосіб врегулювати фінансові проблеми кредитора і боржника.

Зовнішній ініціатор подання заяви про визнання неплатоспроможності повинен бути готовий до того, що у індивідуального підприємця може не бути коштів для участі у всіх процедурах, необхідних для визнання банкрутства. Це означає, що судові витрати будуть покладені саме на компанію-кредитора.

Дивіться відео про спосіб збереження майна при банкрутстві

спостереження

Суд призначає арбітражного керуючого або спеціальну організацію, з числа учасників якої буде він обраний. Після цього визначається дата засідання, на якому буде розглянута обґрунтованість процедури визнання ІП боржником і введено спостереження. процедура спостереження спрямована на збереження майна індивідуального підприємця.

В її ході також оцінюється платоспроможність індивідуального підприємця, починається пошук альтернативних джерел доходу.

На етапі спостереження арбітражний керуючий проводить:

  • оцінку фінансового стану ІП;
  • складає реєстр вимог кредиторів;
  • займається опублікуванням повідомлення про визнання ІП банкрутом;
  • приймає до реєстру вимоги кредиторів, які не були в нього включені.

Під час спостереження індивідуальний підприємець продовжує свою роботу, але під керівництвом розпорядника майна, який здійснює свої повноваження на тимчасовій основі.

Арбітражний керівник

Арбітражний керівник

Після відкриття справи про банкрутство суд призначає спеціальне уповноважена особа, яка буде займатися прийняттям кредиторських вимог та фінансової оцінкою активів ВП.

Арбітражним керуючим може бути конкретно призначений судом людина, або ж його вибирає призначена самоуправна організація подібних керуючих.

Арбітражний керуючий виконує функцію ліквідатора, але зі спеціальними обов'язками і повноваженнями. Він формує звіт про фінансовий стан ІП, займається публікацією інформації в ЗМІ, створює зразковий реєстр кредиторських вимог.

Процедура банкрутства ІП за участю арбітражного керуючого передбачає проведення певних оздоровчих «акцій» таких, як санація і зовнішнє управління. Санація проводиться нечасто і необхідна для відновлення працездатності і фінансових можливостей боржника. Зовнішнє управління - більш часте явище при подібній ліквідації індивідуального підприємця.

Воно необхідне для того, щоб ІП продовжував свою роботу і міг отримувати доходи. Запрошений ззовні керуючий під час процедур про визнання фінансової неспроможності виконує функції самого індивідуального підприємця. Це пов'язано з тим, що при санації одним з найпоширеніших застосовних способів оздоровлення комерційної діяльності є заміна керівництва.

Зовнішній керуючий не завжди приходить на зміну арбітражному, при визнанні економічної неспроможності суб'єкта господарювання. Вони в рівній мірі відповідають за точність і достовірність даних, що подаються суду, щодо фінансового стану ВП. На підставі економічного аналізу, суд може винести рішення про відмову у визнанні боржника банкрутом і про припинення діловодства.

Що робити з кредитами?

Що робити з кредитами

Позбутися від фінансових зобов'язань перед банками та іншими організаціями, що надають позики, за допомогою банкрутства ІП щодо споживчих кредитів не вдасться. Борги необхідно буде повернути незалежно від наявності для цього активів.

Банки зазвичай надають розстрочку по виплаті на кілька років, але крім цього можуть переглянути суму кредиту, процентні ставки або запропонувати перекредитування.

Відсотки на суму боргу будуть також нараховуватися і цього уникнути не можна. А ось при великій заборгованості по позиках щодо комерційної діяльності часто індивідуальним підприємцям вдавалося уникнути розплати.

Зараз банки і кредитні організації гарантують виплати для себе заставним майном. Якщо грошову позику пов'язаний із застави з цінними матеріальними благами, ухилитися від фінансової відповідальності не вийде.

Банкрутство ІП з кредитами: наслідки

Банкрутство ІП з кредитами: наслідки

Ліквідація в порядку визнання фінансової неспроможності для індивідуального підприємця має свої особливі наслідки. Іншими словами, на його майно можуть накласти арешт. Розпоряджатися арештованим майном не можна. Арешт може бути накладено з етапу спостереження арбітражним судом.

Існує наступний список майна, яке не може бути заарештовано:

  • житлові приміщення, земельні ділянки з ними, якщо це єдині придатні місця для проживання боржника;
  • побутові предмети;
  • особисті нагороди;
  • гроші, інші персональні цінності (в сумі, що не перевищує прожиткового мінімуму);
  • домашні тварини, майно, необхідне для інваліда.

Перелік є вичерпним, в нього також включено паливо і речі, які необхідні для обігріву та приготування їжі.

ліквідації діяльності

Якщо для ІП немає можливості відновити діяльність після спостереження (в деяких випадках санації і зовнішнього управління) суд призначає конкурсного керуючого, який здійснює реалізацію всього майна індивідуального підприємця в порядку проведення прилюдних торгів.

Клопочуть про неможливість відновлення платоспроможності кредитори.

Розпродавати маса майна в першу чергу йде на задоволення по стягненням позабюджетних фондів, кредиторів з найбільшою часткової частиною і щодо покриття шкоди, заподіяної життю або здоров'ю.

відновлення роботи

відновлення роботи

Спостереження є переломним етапом у процедурі визнання фінансової неспроможності індивідуального підприємця. Якщо фінансова оцінка цього періоду буде позитивною, то суд прийме рішення щодо застосування оздоровчих заходів. Ними є санація і зовнішнє керівництво. Саме вони спрямовані на відновлення діяльності ВП.

Залежно від наявності та розміру боргів, порядок ліквідації ІП завжди відрізняється, може мати багато складнощів і бути надзвичайно дорогим.

Але іноді визнання фінансової неспроможності - це єдино вірний шлях для завершення неуспішною комерційної діяльності та ігнорувати його індивідуальному підприємцеві не варто.

Що робити з кредитами?