Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство фізичної особи

Громадянам Російської Федерації, які потрапили в критичну ситуацію з оплатою кредитів, може прийти на допомогу «Закон про банкрутство», який вступив в дію з 1 жовтня 2015 За цим законом громадянин може оголосити себе банкрутом при певних умовах. Економічна ситуація в країні не може не позначитися на стані розрахунків населення за кредитними зобов'язаннями. Не від хорошого життя люди мають кілька позик. Курси валют зростають, рубль знецінюється. Кредити, взяті на придбання автомашин, квартир та іншого майна фактично дорожчають, а саме майно втрачає свою вартість. Громадянам Російської Федерації, які потрапили в критичну ситуацію з оплатою кредитів, може прийти на допомогу «Закон про банкрутство», який вступив в дію з 1 жовтня 2015 За цим законом громадянин може оголосити себе банкрутом при певних умовах

Про банкрутство юридичних осіб читайте в нашому матеріалі .

Завжди слід пам'ятати про те, що гроші беруться у чужих людей, а віддавати доведеться свої кровні заощадження. Перш ніж брати позики, прораховують свої можливості по поверненню в повному обсязі і без прострочень. Банки стоять на сторожі своїх інтересів і дуже зацікавлені в поверненні позикових коштів. Вони можуть піти на поступки клієнтам і запропонувати реструктуризувати борг, але для більшості позичальників це все одно неможливо через неможливість розрахуватися за боргами.

Процедура банкрутства фізичної особи включає три етапи:

  1. Стадія досудова.
  2. Стадія судова.
  3. Дії після суду.

На досудовій стадії слід враховувати такі моменти:

  1. До вступу в законну силу закону про банкрутство у боржника було два варіанти виходу з неприємної ситуації: спілкування з судовими приставами або з колекторами. Тепер громадянин може оголосити себе банкрутом. Для цього існують два важливі параметри: сумарна заборгованість за всіма кредитними і борговими зобов'язаннями перевищує 500 тисяч рублів, а загальна прострочення по платежах становить понад три місяці. В судовому порядку вас можуть визнати банкрутом.
  2. Слід чітко уявляти, що банкрутство це не магічний засіб позбавлення від боргів, а жорстко регламентована процедура контролю і відповідальності. З оголошенням банкрутства борги самі не «розсмокчуться». Не треба плекати ілюзій. Така ситуація можлива тільки в разі досягнутої домовленості з кредитором або продажу майна боржника «з молотка». Під розпродаж не потраплять предмети першої необхідності, єдине житло, яке не знаходиться в заставі і т. П. Надбанням кредиторів стануть відомості про вашому майні, банківських картках, рахунках. Все майно (машина, квартира, дача і т.п.), переоформлений на родичів, буде визнано незаконно переданих та виставлено на продаж в рахунок погашення боргів. У випадках виявлення фактів приховування майна або явного обману суду або кредиторів ймовірність звільнення від боргів стає взагалі примарною. Докладіть усіх зусиль для уникнення визнання себе банкрутом.
  3. Згідно із законом громадянин зобов'язаний визнати себе банкрутом, якщо при погашенні заборгованості перед одним із кредиторів виникає ситуація по неможливості виконання зобов'язань по сплаті аліментів або розрахунків за послуги ЖКГ. Сума заборгованості в таких випадках перевищує півмільйона рублів. Не слід вдаватися до хитрощів і заявляти про уявний банкрутство, маючи всі можливості погасити борги. У кращому випадку це призведе до адміністративної відповідальності, в гіршому - можна позбутися волі на визначений судом строк.
  4. Уважно підходите до проведення угод з контрагентами. Громадянин, який перебуває в стані судової процедури про банкрутство, не може самостійно приймати рішення про придбання або продаж будь-якого рухомого, нерухомого майна, акцій, цінних паперів, об'єктів інтелектуальної власності тощо Для цього потрібна згода фінансового керуючого в письмовій формі на проведення такого роду угод. Арбітражний суд своїм рішенням призначає фінансового керуючого після визнання банкрутом громадянина для ведення всіх майнових справ. Не варто мати справу з банкрутами, угода може бути визнана нікчемною і розірваною.

Стадія судового розгляду

У разі порушення справи про банкрутство у громадянина з'являється фінансовий керуючий. У завдання цього фахівця входить реструктуризація боргових зобов'язань або ж проведення всіх заходів щодо продажу майна з метою погашення заборгованостей. Фінансовий керуючий призначається за рішенням арбітражного суду і має вагомими правами. Фахівці такого рівня мають високу професійну підготовку та мають широкий кругозір не тільки в юриспруденції, а й в економіці, бухгалтерії, банківській справі. До компетенції фінансового керуючого входить отримання відомостей про стан вашого майна, проведені операції, кредиторів. У випадках крайньої необхідності суд може надати йому право вільного доступу і люстрації пошти, електронного ящика, а також безперешкодного перебування на вашій житлоплощі.

Без фінансового керуючого і його згоди ви не має права проводити значущих угод (сума перевищує 50 тисяч рублів). Невсипуще око керуючого не дасть можливості благополучно переоформити на рідню великі активи. Все буде оскаржене і виставлено на продаж в рахунок погашення боргів. Фінансовий керуючий розпоряджається усіма вашими активами, рахунками, банківськими картками, має «право вето» на протиправні операції.

Чи не намагайтеся «переграти» фінансового керуючого. З ним необхідно знаходити точки дотику і вести конструктивну співпрацю. На відміну від бандитського вигляду колекторів, керуючий діє строго в рамках законодавства. Він підзвітний з двох сторін: суду і об'єднанню арбітражних керуючих. Неправомірні дії фінансового керуючого можна оскаржити в цих інстанціях. Керуючий ніколи не дозволить собі витівок в стилі колекторів. Ніяких загроз, нічних дзвінків, рукоприкладства і тиску на психіку. Не намагайтеся обдурити керуючого, він, за великим рахунком, покликаний витягнути вас з «боргової ями». Ваше ловкачество може дорого обійтися, і суд зобов'яже розрахуватися абсолютно по всіх боргах. Перспектива не райдужна.

Кредитори теж люди, і з ними завжди можна знайти спільну мову. Фінансовий керуючий допоможе прийти до мирової угоди або узгодити зручний графік реструктуризації. Можливі будь-якого роду компроміси у вигляді знижок, відстрочок і т.п. Продати майно справа нехитра, набагато вигідніше діяти розумно у взаємодії з керуючим.

Дії після суду

Визнання банкрутом позбавляє вас на три роки можливості займати керівні пости. Банкрут не може успішно керувати людьми і розпоряджатися матеріальними цінностями.

Після визнання банкрутом громадянин повинен протягом п'яти років при необхідності в позикових коштах заявляти про такий факт у своїй біографії. В цей же період часу не можна повторно оголошувати себе банкрутом.

Варто розуміти, що визнання банкрутом звільняє не від усіх боргів. Ніякий суд не дасть вам послаблень, а тим більше звільнення від виплати аліментів, заробітної плати, відшкодування моральної шкоди або компенсації на відновлення здоров'я третіх осіб.