Реклама
Реклама
Реклама

Банкрутство фізичних осіб в Санкт-ПетербургеМіровое угоду в справі про банкрутство - порядок, зразок укладення

  1. У чому суть мирової угоди в банкрутство?
  2. Коли можна укласти угоду?
  3. Що повинно містити угоду?
  4. Які етапи складання угоди?
  5. Наслідки укладення мирової угоди

У банкрутство громадянина застосовуються три процедури:

  • реструктуризація боргу;
  • реалізація майна громадянина на торгах. У більшості випадків саме це при банкрутстві і відбувається;
  • укладення мирової угоди при банкрутстві.

У чому суть мирової угоди в банкрутство?

Це самий простий і швидкий спосіб вирішення спору між боржником і банками (МФО або іншими кредиторами).

Суть мирової угоди при банкрутстві в тому, що позичальник і банк домовляються між собою про те, як боржник буде виплачувати борг. Умови можуть бути будь-якими - все залежить від волевиявлення обох сторін. Але при цьому не можна обмежувати права кредиторів, які голосують проти угоди, ми ще до цього повернемося. У законі «Про банкрутство сказано», що в угоді можна прописати:

  • меншу відсоткову ставку;
  • менший термін нарахування відсотків;
  • звільнення від сплати відсотків;
  • надання відступного і т.д.

Ніхто не заважає кредитору і зовсім пробачити борг, але це, звичайно, з області фантастики.

Коли можна укласти угоду?

На будь-якому етапі справи, в будь-який момент, однак є одна обставина.

Припустимо, громадянин брав кредити у трьох банків, платити не зміг і пішов на банкрутство. Після того, як в арбітражний суд було подано заяву про банкрутство і суд визнав його обґрунтованим, фінансовий керуючий зобов'язаний протягом 15-ти днів сповістити про те всі три банки, в яких громадянин брав кредити.

Після цього проводяться збори кредиторів, тобто представники банків, фінансовий керуючий і сам боржник зустрічаються і вирішують в якому напрямку йти далі.

Так ось, мирова угода в справі про банкрутство не може бути укладено до зборів кредиторів. У судовій практиці є ситуації, коли боржник і один з кредиторів уклали угоду до зборів. Вийшло, що на момент укладення угоди частина кредиторів взагалі не знала, що боржник почав банкрутувати і, як наслідок, не могла пред'явити свої вимоги. Ці кредитори пред'явили позов в арбітражний суд, який погодився з тим, що угода була укладена неправильно.

ДОВІДКА! В процесі можуть брати участь треті особи, наприклад, поручителі з боку боржника.

Що повинно містити угоду?

Що повинно містити угоду

Даний документ складається письмово.

У ньому вказується, в який термін громадянин повинен розрахуватися з кредиторами і скільки він повинен їм заплатити. Всі формулювання повинні бути чіткими і ясними. Якщо з тексту документа незрозуміло, як і скільки боржник повинен платити, арбітражний суд така угода не затвердить.

ПРИКЛАД! Як відомо з судової практики, суд не пропустить угоду, якщо в ньому є формулювання на кшталт:

«Боржник може погасити заборгованість шляхом уступки прав вимоги, відпуском готової продукції, сировини і товарно-матеріальних цінностей». Суд визнав, що з тексту незрозуміло - як саме боржник буде платити? Чим він буде платити? І взагалі чи буде, адже слово «може» не означає, що боржник зобов'язаний платити.

«За 4 відсотки боргу щомісяця будь-якими продуктами з магазину і за цінами боржника» - те ж саме. Незрозуміло, чим буде платити боржник.

В іншій справі боржник обіцяв заплатити своєму кредитору протягом місяця після того, як йому, боржнику, виплатять борг. Суд не затвердив цю угоду, тому що виплата боргу кредитору поставлена ​​під умову. А що, якщо боржникові не повернуть борг, виходить, що і боржник не сплатить кредитору?

Укладення мирової угоди у банкрутстві можливо, навіть якщо не всі кредитори згодні на нього. Щоб укласти угоду, потрібно, щоб на нього були згодні сам боржник і кредитори, вимоги яких становлять понад 50%.

Наприклад, людина повинна 600 000 рублей банку А і 200 000 банку Б. У таких умовах позичальник може укласти мирову угоду у разі банкрутства з обома кредиторами за згодою банку А, навіть якщо банк Б не згоден на таку угоду.

Але при цьому не можна обмежувати права банку Б. Наприклад, не можна прописати, що громадянин повертає борг банку А протягом року, а банку Б - протягом п'яти років. Або що банк Б списує борг громадянина. Таке мирову угоду в справі про банкрутство не затвердить арбітражний суд.

Встановленої законом зразка мирової угоди в банкрутство немає, воно складається у довільній формі.

Які етапи складання угоди?

  • Спочатку сторони приймають рішення, що вони згодні укласти мирову угоду в процедурі банкрутства.
  • Далі виробляються умови і складається текст мирової угоди. На цьому етапі корисно залучити юриста, щоб він написав угоду юридично вірно. Якщо в тексті будуть помилки, неточності й неправильні формулювання, суд відмовить в утвердженні такої угоди, як в прикладах вище.
  • Далі позичальник і кредитори підписують угоду.
  • Затвердження арбітражним судом мирової угоди.

Затвердження арбітражним судом мирової угоди

Наслідки укладення мирової угоди

Після того, як арбітражний суд затвердить угоду, все банкротні процедури припиняються. Іншими словами, справа про банкрутство громадянина припиняється, як і функції фінансового керуючого.

Тепер боржник буде платити відповідно до умов, викладених в документі. Якщо громадянин порушить умови угоди, то суд може відновити процедуру банкрутства. І тоді мова піде вже не про реструктуризацію боргу, а про «справжнє банкрутство» - тобто реалізації майна.

ВАЖЛИВО! Мирова угода в банкрутство може бути вигідно і боржника, і кредитора (але кредитору не завжди)

Воно дозволяє уникнути нервування, яка супроводжує банкрутство і заощадити багато часу.

При укладенні мирової угоди не треба буде ні реструктуризувати борг (а це включає в себе складання плану реструктуризації, його узгодження, затвердження Кабміном і т.д.), ні реалізовувати майно боржника (опис, оцінка майна і сильний стрес, який супроводжує ці малоприємні процедури) .

Є ще один не настільки очевидний момент. Кредитор, як і боржник, може отримати вигоду з підписання угоди. Яким чином?

Уявімо, що у боржника у власності квартира і більше нічого: ні акцій, ні авто, ні дачі. Грошей на оплату боргу немає. Офіційна зарплата нижче прожиткового мінімуму по регіону. Це означає, що план реструктуризації відпадає - суд його не затвердить, бо в такому випадку боржникові буде банально нема на що жити.

Але і реалізація майна боржника нічого не дасть кредитору. Єдину квартиру (якщо це не хороми 200 м.кв) реалізувати не можна, тому що це прямо заборонено ст. 446 Цивільного процесуального кодексу. Меблі і обстановку домашнього вжитку також не можна конфіскувати. Грошей у боржника давно немає.

Виходить, що при банкрутстві такого боржника кредитор не отримує взагалі нічого. Як, до речі, і відбувається з 74% кредиторів, у яких банкрутують боржники-фізособи.

Але при укладенні мирової угоди кредитор має шанс отримати хоч щось. Може бути, у боржника є неофіційний дохід, який йому виплачується готівкою? Або хтось із родичів дасть грошей? Така можливість є.

Якщо ж боржник не зможе платити за згодою, ніхто не махає приступити до реалізації майна у разі банкрутства .

Це підтверджує, що краще і простіше за все домовлятися мирно.

У чому суть мирової угоди в банкрутство?
Коли можна укласти угоду?
Що повинно містити угоду?
Які етапи складання угоди?
У чому суть мирової угоди в банкрутство?
Коли можна укласти угоду?
Що повинно містити угоду?
Суд визнав, що з тексту незрозуміло - як саме боржник буде платити?
Чим він буде платити?
А що, якщо боржникові не повернуть борг, виходить, що і боржник не сплатить кредитору?