Реклама
Реклама
Реклама

Закон про банківську таємницю в російському законодавстві

  1. Банківська таємниця в статті 26 ФЗ «Про банки і банківську діяльність»
  2. Стаття 857 ЦК України про банківську таємницю
  3. Наслідки розголошення банківської інформації в 2016-2017 роках
  4. підсумки

Закон про банківську таємницю - в російському законодавстві немає правового акта з такою назвою. З нашої статті ви дізнаєтеся про чинних нормативних документах вітчизняного законодавства, пов'язаних з питаннями банківської таємниці.

Банківська таємниця в статті 26 ФЗ «Про банки і банківську діяльність»

Стаття 857 ЦК України про банківську таємницю

Наслідки розголошення банківської інформації в 2016-2017 роках

підсумки

Банківська таємниця в статті 26 ФЗ «Про банки і банківську діяльність»

Розшифровці цього поняття присвячена ст. 26 закону «Про банки і банківську діяльність» від 02.12.1990 № 395-1, згідно з якою банківською таємницею визнається регламентований законом нерозголошення службовцями кредитної організації інформації:

  • про операції, рахунки та вклади клієнтів і кореспондентів;
  • інші відомості, що встановлюються кредитною організацією (якщо це не суперечить федеральному закону).

Про розміщеному на сайті ЦБ РФ новому інформаційному ресурсі дізнайтеся з повідомлення «Перевірити надійність банків стане простіше» .

Ст. 26 закону № 395-1 розкриває:

  • список осіб, яким може надаватися яка містить банківську таємницю інформація;
  • вказівка ​​на НПА, в рамках яких вона може витребувати;
  • заборона на розкриття інформації, що становить банківську таємницю, та наслідки такого розголошення.

Кому доступна складова банківську таємницю інформація, показано на наступній схемі:

Відомості видаються банкірами за спеціальними запитами, які оформляються в особливому порядку, описаному в ст. 26 закону № 395-1. Запросити відомості вправі тільки самі вкладники (власники рахунків), а також певне коло посадових осіб в рамках виконання ними своїх обов'язків.

Крім ст. 26, про яку розказано в даному розділі, в російському законодавстві є ще одна цілком присвячена банківської таємниці стаття - докладніше про неї поговоримо в наступному розділі.

Стаття 857 ЦК України про банківську таємницю

Банківська таємниця в ГК РФ згадана в ст. 857, в п. 1 якої сказано, що банк гарантує таємницю:

  • банківського рахунку та вкладу;
  • операцій за рахунком;
  • відомостей про клієнта.

П. 2 ст. 857 ГК РФ в стислій формі відображає положення ст. 26 закону про банківську діяльність і встановлює, що становлять банківську таємницю відомості можуть бути надані:

  • самим клієнтам або їхнім представникам;
  • в бюро кредитних історій;
  • держорганам (у виняткових випадках в порядку, встановленому федеральними законами).

Завершує ст. 857 ГК РФ абзац, що закріплює право клієнта (при розголошенні банком становлять банківську таємницю відомостей) вимагати від банкірів відшкодування завданих збитків.

Як і для чого банки ідентифікують своїх потенційних клієнтів, дізнайтеся з матеріалу «Порядок ідентифікації клієнта в банку за законом 115-ФЗ» .

Наслідки розголошення банківської інформації в 2016-2017 роках

Вітчизняне законодавство передбачає цивільно-правову, адміністративну та кримінальну відповідальність за розголошення становлять банківську таємницю відомостей і некоректне поводження з інформацією про клієнтів банків.

За ст. 183 КК РФ винного в розголошенні банківської таємниці можуть оштрафувати на суму до 1,5 млн руб. або позбавити волі на термін до 7 років - покарання визначається з урахуванням тяжкості наслідків від незаконного отримання і розголошення банківської таємниці. Зазначена стаття передбачає відповідальність:

  • за збирання становить банківську таємницю інформації;
  • поширення і використання вищевказаних відомостей.

Окремо виділені ситуації, коли ці ж діяння скоєно з корисливої ​​інтересу, з заподіянням серйозної шкоди або спричинили тяжкі наслідки.

Якщо з вини банку станеться витік відомостей, що становлять банківську таємницю, постраждалі в такому випадку власники рахунків і вкладники вправі зажадати від банку відшкодування завданих збитків (компенсацію майнової та моральної шкоди) - це право надає їм ст. 857 ГК РФ, про яку йшла мова в попередньому розділі.

Адміністративна відповідальність за витік відомостей, що становлять банківську таємницю, може наступити за ст. 13.14 і 13.11 КоАП:

  • по ст. 13.14 - за розголошення відомостей, доступ до яких обмежений федеральним законом (крім випадків, за якими настає кримінальна відповідальність), у вигляді штрафу від 500 до 5 000 руб., Накласти який можуть на фізособа, яка отримала доступ до банківської інформації в зв'язку з виконанням службових обов'язків (до таких осіб належать службовці банків, Бюро кредитних історій, правоохоронних, податкових, митних та інших органів);
  • по ст. 13.11 - за порушення законодавчо визначеного порядку збору, зберігання і поширення інформації про клієнтів банку під штраф від 500 до 10 000 руб. можуть потрапити будь-які користувачі банківської таємниці, які допустили таке порушення.

підсумки

Поняття банківської таємниці в російському законодавстві розшифровано у Цивільному кодексі України та законі «Про банківську діяльність». Відомості, що становлять банківську таємницю, можуть бути доступні тільки самим вкладникам і розкриваються іншим особам у виняткових випадках за спеціальними запитами.