Реклама
Реклама
Реклама

Чорний список боржників буде створений в Україні для всіх банків

  1. Причини створення реєстру боржників

В Україні планують створити єдиний реєстр боржників для всіх банків і днями вже був прийнятий законопроект з цього питання. Даний реєстр - це умова МВФ згідно з меморандумом і все банки, навіть ті, що збанкрутували повинні вносити інформацію в даний реєстр. За 3-6 місяців система вже повинна запрацювати повністю.

За 3-6 місяців система вже повинна запрацювати повністю

  • Дасть розуміння банкам, хто з потенційних позичальників може бути цікавим, а хто ні через проблеми з минулим погашенням боргу, тому оцінка ризиків кредитування буде зовсім на іншому, вище рівні.
  • Етоі реєстр підвищить надійність банківської системи, що потенційно знизить ставки по кредитах і поліпшити ситуацію на ринку кредитування
  • Також, інтереси вкладників теж краще будуть захищені
  • Дозволить вирішить явище проблемних кредитів

Дані про позичальників будуть включати інформацію про фін. стані, майно, застави, поручителів і т.д. Також, при невідповідність якоїсь інформації, доступ до реєстру буде і у простих людей теж, можна вимагати редагування інформації, якщо челове незгоден з тим, що там відображено.

Такий збір інформації про позичальників - це світова практика і такі держ. реєстри можна знайти в: 16+ країнах ЄС, наприклад: Чехії, Румунії, Австрії, Болгарії. У ряді країн, як і Україна, вони поки создаються.

Причини створення реєстру боржників

  • В Україні зараз дуже багато людей не повертають борги, понад 55% всіх кредитів. Заборгованість перед банками в людей і підприємств: 560+ млрд грн.
  • Це сталося, тому що: 1) У 2014/15 ВВП країни сильно впало і валюта девальвувала в 3+ рази; 2) виконувати обьязательства перед банками стало складніше; 3) неефективно економік, військові действіея ...

Українські банкіри хочуть ще, щоб дана інформація собіралас з судових рішень та реєстру банкрутів. Насьогодні, є ще приватні БКІ (бюро кредитних історій), які і збирали дані про боржників, але через те, що вони не покривали ринок було і прийнято теж, створити єдиний реєстр боржників

Є звичайно ще момент з законом "Про захист персональних даних" і банки не мають права передавати інформацію про позичальника іншій структурі без його / її згоди, тому ще потрібно ряд регулювань на рівні закону, щоб усе було прописано чітко і саморегулюватися.

джерело: http://kontrakty.ua/article/106086

[Yasr_visitor_votes size = "medium"]