Реклама
Реклама
Реклама

Як «поганий» намив допоміг інвестору

Будувати на Василеостровськом намивання ризиковано, визнав Смольний. Забудовники здивувалися, а компанія «Глоракс» на цій підставі домоглася підвищення своєї забудови в півтора рази. Будувати на Василеостровськом намивання ризиковано, визнав Смольний

Автор фото: Олександр Лопатовскій

Компанія «Глоракс» перевела під житло 4,5 га на намивання Василівського острова і підвищила майбутню забудову з 40 до 55 - 69 метрів. Рішення обґрунтували поганими грунтами на території. Тим самим Смольний отримав дилему - або розслідувати причини браку при намивання нових районів, або - пояснювати якось інакше, чому девелоперу зроблені преференції.

Акваторія Фінської затоки у Василівського острова перетворилася з моря на суходіл в 2005-му. Спочатку на папері - намив 476 га нових територій дозволило уряд РФ. Через рік знайшовся інвестор. Договір з містом підписало ЗАТ «Терра Нова», пов'язане з ГК First Quantum екс-депутата Держдуми Віталія Южилін. До 2009-го за готелем «Балтійська» з'явилося 170 га піщаного пляжу. Намивати територію почали з півдня - в цій частині глибина затоки досягала всього півтора метра. Жителі Морський набережній з невдоволенням спостерігали з вікон, як танкери «Групи ЛСР» звозять морський пісок, добутий у Лахті, а генпідрядник «Балтійська днопоглиблювальна компанія» заливає його земснарядами.

Тоді компанія «Терра Нова» розповідала, що будувати на нових землях можна буде майже відразу - для консолідації грунту достатньо всього півроку. Однак 22 грудня Смольний фактично визнав - нові ділянки мають складні гідрогеологічні умови та інженерно-геологічні характеристики. Принаймні, саме на цій підставі компанії «НТВО», основним власником якої є девелопер «Глоракс», дозволили побудувати на намивання не комерційні будівлі, а житло і підняли для 15 га висоту забудови.

Логіка рішення на перший погляд неочевидна. Здавалося б - чим складніше умови, тим нижче має бути житло.

Але хід думки "Глоракса" був такий - компанії доведеться витратитися на доконсолідацію - ущільнення грунту і відкачування води. Це збільшить витрати, а зведення висотного житла допоможе ці вкладення окупити, пояснив «Фонтанці» Олександр Карпов, помічник депутата Закса Оксани Дмитрієвої. Він брав участь в засіданні комісії по землекористуванню та забудові 22 грудня.

Компанія «Терра Нова» орендувала ділянку у Смольного і намиває землю по інвестдоговором. «Якщо вона виконала роботи неякісно, ​​за що місту доводиться погоджуватися на підвищення забудови, то виникає питання - хто і як контролював і брав намивні роботи?» - запитує Олександр Карпов. За його словами, віце-губернатор Ігор Албіна пообіцяв депутатам розібратися в надійності намиву.

Попереднє розслідування «Фонтанки" не увінчалося успіхом. У комітеті з містобудування та архітектури уточнити, що саме не так з грунтами на Василівському острові, не змогли. Компанія «Глоракс» - уникла відповіді. Учасникам засідання матеріали досліджень, які доводять погані характеристики грунтів, теж не розсилали. Їх просто поставили перед фактом, і вони проголосували.

На намивання вже здано 5 житлових будинків, ще 4 - в стадії будівництва. Теоретично якщо грунти недостатньо щільні, це може позначитися на їх стійкості. Але девелопери розвіяли побоювання «Фонтанки». «Звичайні грунти, що не ідеальні, але як всюди в Петербурзі», - розповіли в одній з компаній.

«Грунти звичайні, ніяких проблем немає», - говорить керівник бюро «А. Льон» Сергій Орєшкін. Разом з голландським консорціумом KCAP Holding BV & Orange він проектує забудову ділянки «Глоракса». «А. Льон» проектувала і морський вокзал, працювала над комплексом Seven Suns Development на намивання.

«Під будівлями нічого не потрібно зміцнювати. Все одно компанії змушені робити підземні паркінги, техповерх. Весь насипаний грунт виймається і викидається. Вбиваються 28 - 30-метрові палі, - пояснює Сергій Орєшкін. - Пісок можна було взагалі не сипати - мотузочками розділити акваторію, і спокійно люди б працювали. Дороги тільки зробити у вигляді дамб ».

Характеристики намитої території залежать від консистенції, зернистості піску, але головне - склад використовуваної пульпи, суміші води і піску, розповідає заступник гендиректора «Північно-Захід Інвест» Володимир Жуйков. Компанія розробляє проект намиву під Сестрорецком. Жуйков пояснює: «Чим більше піску, тим важче його прокачувати через труби. Але якщо води занадто багато, то на осушення грунту потрібно багато часу, хоча намив йде швидко і зручно ».

У нормальних умовах консолідація грунту, його осушення, займає близько 10 років. Але цей процес можна прискорити. «Існує такий метод - в грунт заглиблюються спеціальні снаряди, вони виганяють воду за рахунок вібрації, - пояснює Володимир Жуйков. - Це затратна технологія, але, використовуючи її, можна забудовувати намив і на наступний рік. Або час, або гроші ».

Відповідь на питання Олександра Карпова, як же «Терра Нова» примудрилася побудувати намив з поганими грунтами, може лежати зовсім в іншій площині. Можливо, з намивом все в порядку, просто девелопер хоче максимально використовувати ділянку, припускають експерти.

«Глоракс девелопмент» ще в 2015-му провела конкурс на забудову ділянок на намивання. Уже тоді умовою стало будівництво житла максимальної висоти. Ліміт встановив КГА, проаналізувавши видимість забудови з центру на 3D-моделі міста. У підсумку переміг проект з різновисотних будівель з золотими верхівками і шпилями.

У квітні компанія добилася переведення під житло 10 з 15 га на намивання і обґрунтувала підвищення максимальної висоти забудови . Тепер же - завершила процес, затвердивши житлову забудову для всієї території і остаточно узгодивши висоту.

«Для нас з вами гарна архітектурна концепція - це аргумент, а для узгодження за правилами землекористування і забудови - немає. Є людська, а є формальна логіка. Доводиться вигадувати, і я абсолютно їх розумію », - каже Володимир Жуйков. І додає: «Хоча і проблеми з грунтами на намивання можуть бути».

У будь-якому випадку рішення комісії ставить дилему - або намивання виявився не кращим проектом, або - висоту комплексу «Глоракса» підняли безпідставно.

Компанію заснував московський девелопер Андрій Біржін після виходу з будівельної Tekta Group. «Глоракс» вийшов на петербурзький ринок в 2014-му. Через рік - взявся за добудову трьох проблемних проектів «ПСМ-Класик» і виступив з ініціативами реконструювати Апраксин двір і Василеостровский трамвайний парк.

У Підмосков'ї Андрій Біржін відомий своєю благодійною діяльністю. Він допомагав з будівництвом гуртожитку Московської православної духовної академії. У 2012-му Tekta навіть провела в Сергієвому Посаді круглий стіл, присвячений православному підприємництву. Тоді Біржін працював керуючим партнером компанії. Членом опікунської ради Свято-Троїцької Сергієвої лаври і Московської духовної академії є Георгій Полтавченко.

За даними бази СПАРК, компанія «НТВО» на 85% належить ТОВ «Глоракс», на 15% - інвестиційної компанії «Ренорд-Інвест» Андрія Смирнова. У свою чергу, «Глоракс» на 90% належить Андрію Біржіну, що залишилися 10% контролює Андрій Коновалов.

Антоніна Асанова, «Фонтанка.ру»

«Якщо вона виконала роботи неякісно, ​​за що місту доводиться погоджуватися на підвищення забудови, то виникає питання - хто і як контролював і брав намивні роботи?