Реклама
Реклама
Реклама

Бездомний полк: як насправді вирішується проблема безквартирних офіцерів в Москві?

  1. ТЕРМІНИ ЗАВЕРШЕННЯ БУДІВНИЦТВА
  2. ФІНАНСУВАННЯ
  3. Молжаніново ЯК АЛЬТЕРНАТИВА
  4. КОЛИ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ СТРОЙКА?

Інтернет-баттл прес-секретаря компанії-забудовника і громадського активіста.

Після публікації матеріалу про підготовлювану акцію руху безквартирних офіцерів «Бездомний полк» нашу редакцію завалив вал звернень небайдужих громадян, які стали жертвами корупціонерів в Міністерстві оборони і їх спільників в будівельному бізнесі.

Такий резонанс, безумовно, викликала «офіційна позиція» АТ ГУОВ, яку на додаток до інформації про акцію «Бездомного полку» ми розмістили, керуючись принципами об'єктивності, на прохання прес-секретаря організації-забудовника Максима Пастухова. Багато хто звернувся до редакції висловлювали «явне і нахабне», на їхню думку, невідповідність наданої Пастухова інформації реальному стану справ.

Щож, не обтяжуючи себе роллю арбітра у виниклому суперечці, ми вирішили надати своєрідну громадську трибуну для обох сторін конфлікту, що виник. Тому наш кореспондент зв'язався з Максимом Пастухова (АТ ГУОВ) і Романом Федоровим ( «Бездомний полк») і з'ясував, в чому полягають принципові розбіжності в їхніх поглядах на проблему.

Публікуємо цитати учасників дискусії в скороченому вигляді. Для зручності розбили їх на окремі теми в вирі загальної проблеми.

ТЕРМІНИ ЗАВЕРШЕННЯ БУДІВНИЦТВА

Інфокс: Максим, терміни здачі в експлуатацію будинків були вперше озвучені в опублікованій у нас «офіційної позиції»?

М. Пастухов (АТ ГУОВ):

- Терміни здачі чергових будинків ми озвучуємо на всіх зустрічах з майбутніми мешканцями. Про те, що ми в першому кварталі 2018 р. будемо здавати конкретні корпусу вперше було сказано 23 грудня минулого року на зустрічі з військовослужбовцями, яка відбулася на будівельному майданчику на вулиці Лівобережної. Такі зустрічі проходять регулярно, починаючи з осені 2015 року. І в грудні ми озвучили, що плануємо в лютому, березні віддати під заселення 15-й, 8-й і 3-й корпуси. Причому, 15 корпус можна було заселяти і раніше, але необхідно отримати право власності в реєстраційній палаті Росії на будинок і на кожну квартиру, інакше військовослужбовці не зможуть оформити квартири вже в свою власність.

Ми йдемо від хати до хати. Коли ми називаємо плановані дати, ми припускаємо, що у нас буде додаткове фінансування, і розраховуємо на власні кошти. Так що ніякого іншого джерела грошей звідки б не було, включаючи інвесторів, ми отримати на ці забудови не можемо ...

Р.Федоров (БП): -

- Всі заяви про вишукуваннях коштів і «добудові власними силами» просто сміховинні і абсурдні - за чотири роки такий «кипучої» діяльності АТ «ГУОВ» не виконали і 10% від того обсягу, який освоїли інші підрядники. Взагалі, на мій погляд, АТ «ГУОВ» - це збіговисько дилетантів, які ніякого інтересу, крім комерційного, до Армії не відчувають. І в цілому, вкрай сумнівною виглядає ситуація, коли найбільші, багатомільярдні замовлення на будівництво в інтересах національної оборони виконує не ФГУП, що не підрозділ ВС, а якесь акціонерне товариство з туманним складом власників.

Декларовані «зустрічі з військовослужбовцями» дивним чином проводяться в районі дат чергових сплесків протестної активності, які є наслідком чергових невиконаних обіцянок. На таких непотрібних зустрічах пан Пастухов, «в атакуючому крику вивернувши рот», заявляє про те, що вони «нічого не винні і нічим не зобов'язані» десяткам тисяч офіцерам і членів їх сімей, чесно виконали борг. А керівник Департаменту житлового забезпечення (ДЖО) Сергій Пирогов, щасливий володар (на пару з дружиною) 7-ми квартир, згідно з офіційною декларацією про майно, пропонує безквартирних військовослужбовців «пройти без штанів по Кримському мосту» в якості способу вираження своїх громадянської позиції і відстоювання законних прав. Заява про те, що складені якісь «графіки зустрічей на кожному з мікрорайонів фахівців АТ« ГУОВ »з групою громадських контролерів» - це повний абсурд і неправду!

ФІНАНСУВАННЯ

М. Пастухов (АТ ГУОВ):

- Додаткове фінансування, це кошти, які вишукує Міністерство оборони і то, що знаходимо ми (АТ ГУОВ), так би мовити за свій рахунок. Додаткове фінансування стабільне, але не в тій мірі, в якій хотілося б.

Якби, умовно кажучи, ми б зараз отримали відразу 10 рублів, то ми б взяли і добудували всі будинки. Але зараз гроші надходять частинами. Тобто, щоб було зрозуміло, по «два» рубля на місяць. І темпи будівництва не влаштовують ні нас, ні військовослужбовців, які чекають квартири.

Компанія СУ-155 на будівництво районів для військових в Москві отримала 95% всіх необхідних засобів відразу, авансом. Свої зобов'язання по споруді 4 районів забудовник не виконав. Будівництва встали. Де-юре, за контрактом гроші виплачені, де-факто будинки не добудовано. Другий раз платити в рамках одного держконтрактів не можна і неможливо. Тому ми і Міноборони вимушені вишукувати кошти на добудову.

Інфокс: Випадок-то унікальний, «государевих» люди без квартир залишилися, які не гастербайтерів якісь, знову ж з вини Міністерства оборони - може уряду варто їх проблемою в особливому порядку зайнятися, знайти фінансування? Гроші ж не такі величезні. Щось близько 6 млрд, як писали в ЗМІ. Плитка в Москві щорічно в 20 разів дорожче обходиться бюджету.

М. Пастухов (АТ ГУОВ):

- Арбітражний суд прийняв ще в 2016 році до виробництва вимоги «ГУОВ» в сумі понад 17 млрд руб. до СУ-155, як основного боргу за невиконання зобов'язань по держконтракту. На сьогоднішній день судові засідання з розгляду питання не призначено.

Оскільки в Федеральний закон «Про банкрутство забудовника» внесені зміни і в першу чергу треба вирішити проблеми пайовиків, а потім всіх інших. Військовослужбовці не укладали договору пайової участі. Їм квартири надаються безкоштовно, тому чотири столичні об'єкта не потрапляють до Концепції про санацію об'єктів СУ-155, розроблену в Уряді. У «ГУОВ», практично, відсутня можливість стягнути з «СУ-155» невідпрацьований аванс в обсязі, який потрібен для фінансування завершення будівництва раніше чотирьох, а тепер вже двох об'єктів Міноборони Росії. (Прим.ред. - раніше в ЗМІ проходила інформація, що міністр оборони С. К. Шойгу три рази звертався з проханням включити військовослужбовців в програму санації СУ-155, але вона була відхилена Мінбудом).

Інфокс: Тобто виходить нашу найсильнішу в світі Армію з «Іскандерів» і С-400, наших «соколів Сирії», громили глобальний тероризм і загрожують «кузькіну матір'ю» американцям, «кинули» звичайні злодійкуваті чиновники Сердюковская розливу і їх друзі-шахраї з СУ-155? Чому ніхто не сидить? Чому Шойгу - один з найвпливовіших в країні державних діячів - не може добитися справедливості і захистити права своїх підопічних?

Р.Федоров (БП):

- Спроби представити ситуацію як результат нечистоплотних дій попереднього керівництва міністерства оборони - це усвідомлені дії з приховування реальних винуватців. Договори на будівництво полягали чинним заступником міністра оборони Т.В. Івановим і скан-копію одного з таких договорів із задоволенням направляю на адресу вашої редакції. Саме АТ «ГУОВ» мало здійснювати генпідрядні функції і контролювати будівництво, чого абсолютно не робили. Саме Т.В. Іванов підписував акти неіснуючих робіт - ряд корпусів були введені в експлуатацію і зареєстровані в Росреестра тільки на папері. Деякі з них до цих пір не готові. На підставі цих актів були переведені кошти, яких в результаті і не вистачило на добудову мікрорайонів. Така нехитра схема дозволила фактично пограбувати мільярди державних грошей невстановленими особами.

Молжаніново ЯК АЛЬТЕРНАТИВА

М. Пастухов (АТ ГУОВ):

- Я б хотів відзначити, є одне лукавство наших опонентів з Бездомного полку: У Москві чотири райони забудови будинків для військових. Згідно із законом саме в них надається постійне житло для військовослужбовців - з цієї точки зору вони абсолютно рівноцінні. Але, три райони - в межах МКАД, і один за межами, по вулиці Синявинские, мікрорайон Молжаніново (Прим.ред. Територія промзони Подрезково, захоплююча санітарну зону Черкізовського північного кладовища). Офіційно в цьому районі у людей московська прописка, хоча він і знаходиться в декількох кілометрах від столиці. Так от якщо зараз, будь-хто не бажає чекати квартиру в Москві, на Лівобережній вулиці або Поліни Осипенко, то будь-яка сім'я черговиків може отримати квартиру на Синявинские - треба тільки написати заяву.

Там вже проживає близько 4 тисяч чоловік. Муніципалітет побудував дві нові школи та дитячий садок, але там залишається і порядку шестисот зданих в експлуатацію незаселених квартир. Але чомусь тільки одиниці погоджуються поміняти квартиру в незданому будинку на Лівобережній - на рівноцінну в «Молжаніново», куди можна в'їхати прямо зараз. І причина тільки одна - мікрорайон знаходиться за МКАД. Погодьтеся, якщо Ви, дійсно, бездомні, то ніколи не відмовитеся від пропозиції безоплатно отримати квартиру тільки тому що вона за МКАД.

Р.Федоров (БП):

- Слова про «Не будемо сидіти за МКАД» - пряма образа, засноване виключно на власну життєву позицію чиновників і іже з ними. Проблема знаменитого району на вул. Синявинские в тому і тільки в тому, що ця житлова забудова незаконна і заборона на постійне проживання там громадян, відповідно до чинного законодавства, підтверджений багатьма незалежними експертизами і іншими юридично значимими документами (Прим.ред .: є в розпорядженні редакції).

У ЗМІ неодноразово обговорювалося це питання, яке міністерство оборони намагається старанно «замилити». Міноборони зазнає збитків за змістом незатребуваних і незаселених житлових приміщень в цьому районі, тому всіма силами намагається «впихнути» туди військових. Нещодавно, безпосередньо порушуючи закон, почали пропонувати там квартири навіть з перевищенням належної за законом площі більш, ніж на 18 квадратних метрів. Цей факт красномовно описує ситуацію. Разом з тим, існує величезна кількість житла, що належить міністерству оборони, по більш «елітним» адресами (наприклад, Рушничний провулок), яке чиновники міністерства оборони для кого-то бережуть. Мабуть для тих, кого вважають більш гідними, ніж чесні офіцери.

Мабуть для тих, кого вважають більш гідними, ніж чесні офіцери

Розмови про те, що АТ «ГУОВ» нібито «повністю завершило всі необхідні роботи по введенню в експлуатацію мікрорайонів на вул. Велика Очаківська і вул. Синявинские »не відповідають дійсності. Ці райони досі офіційно не добудовані і мають ряд суттєвих недоліків, що не дозволяє здати їх місту, що, в свою чергу, викликає величезну кількість проблем у тих військовослужбовців, які «купилися» на цю «качку».

КОЛИ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ СТРОЙКА?

Інфокс: Максим, все-таки головне питання, яке хвилює людей, це наскільки озвучені Вами терміни реально здійснимі і чи вистачає вашої компанії фінансування для добудови будинків.

М. Пастухов (АТ ГУОВ):

- Надійність додаткового фінансування дозволила нам, підкреслю, на даний момент здати 2 мікрорайону повністю, 9 корпусів на вулиці Лівобережної та 6 на Поліни Осипенко.

Той обсяг коштів, який є зараз, дозволяє нам прогнозувати, що навесні, в березні здамо корпусу № 8, 15 і 3; в травні - № 7, 16, 4 і 9 корпус на Поліни Осипенко. Разом 2229 квартир.

Якщо у нас доп. фінансування буде в більшому обсязі, тоді ми зможемо в травні здати ще один або два корпуси. Наша компанія на майданчику з кінця 2015 року. І ми нікуди не підемо. Ці два мікрорайони ми обов'язково добудуємо.

Особисто зам. міністром Тимуром Івановим і керівництвом ДЖО Сергієм Пироговим і Ігорем Лисенко в індивідуальному порядку через різні життєві обставини багатьом військовослужбовцям було надано допомогу при отриманні житла в Москві. Саме в цих новобудовах.

Але Роман Федоров все одно знайде підтримку 30-ти або 50-ти незадоволених людей, які не побачать сьогодні свій корпус в числі запланованих до здачі. Сам Роман не має до армії жодного відношення, бореться за квартиру свого батька. Очевидно, він їх буде продовжувати акції протесту поки не завершиться будівництво.

Інфокс: Напевно, це відбувається, тому що терміни здачі будинків, які з найвищих трибун озвучував і Тимур Іванов, і інші керівники міністерства оборони, неодноразово були зірвані. Люди вже вам не довіряють.

М.Пастухов (АТ ГУОВ):

- Я вже говорив, зараз нам вистачає фінансування для того, щоб здати на початку березня корпусу №8, 15, 3 і в травні №16,7,4 по вулиці Лівобережної. Після цього, в березні проведемо чергову зустріч з майбутніми мешканцями, відзвітуємо про хід робіт. А далі є плани здати 1 корпус, 12 корпус, 13 корпус на Лівобережній, на Хорошевському шосе почали роботи на найбільшому корпусі на 732 квартири, це 11 під'їздів, адреса у нього вул. Поліни Осипенко 2/2. Але, коли точно ми здамо ці будинки - ми зможемо сказати пізніше.

Адже що виходить, коли називаємо плановані дати здачі корпусів і з об'єктивних причин зрушуємо їх - люди кажуть: «Ви нас обманули». Якщо намагаємося пояснити, що зараз конкретну дату здачі по якомусь корпусу сказати не можна - нам кричать: «Ви не хочете брати на себе відповідальність, Ви вже вкрали всі гроші». Ми в будь-якому випадку будемо винні поки не здамо останній корпус і не підготуємо до заселення останню квартиру. І ми це обов'язково зробимо.

Р.Федоров (БП):

- АТ «ГУОВ» здає всі будинки своїй же компанії, що управляє КК «ГУОВ», тому, незважаючи на жахливий якість будівництва і невідповідність будівель чинним нормативно-технічним документам, проблем з прийманням не виникає.

Розмови про «столичність» військовослужбовців, «перебирають харчами» ще одна нахабна спроба очорнити громадян з активною позицією, котрі намагаються відстояти свої права. На наші акції, з природних причин, приїжджають зазвичай з довколишніх областей: Нижегородської, Рязанської, Смоленської, Орловської. З Санкт-Петербурга приїжджають. Минулого разу з Криму хотіли приїхати - відрадили.

Інфокс: На наш погляд, історія з обдуреними військовими симптоматична і характерна для сьогоднішньої Росії. Людям при посадах і з потрібними зв'язками дозволено красти навіть у Армії. Залишимо осторонь юридичні тонкощі, вистачить і того, що не працює інститут репутації в нашій країні від слова «зовсім». Сердюков (один з винуватців нинішньої довгобуду) був звільнений президентом у зв'язку з втратою довіри. І що? .. Продовжує стрімке «рух вгору» по кар'єрних сходах в тому ж ВПК.

випускник МГУ , Генерал Тимур Іванов ( ясновельможний чоловік світської левиці ), Який не має ні військової освіти, ні досвіду в будівництві, але при цьому кандидат економічних наук, за якісь, мабуть, інші заслуги продовжує займати місце заступника міністра оборони.

Депутат, екс-власник СУ-155 Михайло Балакін з величезним шлейфом сотні тисяч ошуканих пайовиків по всій країні продовжує якимось чином представляти інтереси виборців у Мосміськдумі ...

Все це схоже на сюреалістіческій роман в дусі, мабуть, не випадково модних Сорокіна або Пелевіна. Залишається лише сподіватися, що попереду нас чекає реальність в дусі Горького або Маяковського.

А резюмуючи сказане вище героями нашого матеріалу, ми хотіли б висловити глибоке здивування - як могло так статися, що ці два, безумовно, чесних і активних громадянина опинилися по різні боки барикад. Адже Бездомний полк своїм акціями реально допомагає ГУОВ знову і знову знаходити фінансування для добудови будинків. Очевидно, що головна мета і Романа Федорова, і Максима Пастухова - це швидке закінчення будівництва районів для військових. Хлопці, чи не час об'єднати зусилля?

Чому ніхто не сидить?
Чому Шойгу - один з найвпливовіших в країні державних діячів - не може добитися справедливості і захистити права своїх підопічних?
КОЛИ ЗАКІНЧУЄТЬСЯ СТРОЙКА?
І що?
Хлопці, чи не час об'єднати зусилля?