Реклама
Реклама
Реклама

Продажі автомобілів з пробігом впали в 2015 році на 20%

Під час кризи потенційні покупці нових машин віддають перевагу автомобілям з пробігом

М. Стулов / Відомості

Кількість проданих автомобілів з пробігом в 2015 р скоротилося на 19,7% до 4,9 млн шт., Підрахував «Автостат». У грудні старих машин було продано 443 700 шт. - на 26,6% менше, ніж за той же період 2014 р Тоді як продажі нових легкових і легких комерційних автомобілів за 2015 р знизилися на 35,7% до 1,6 млн машин, згідно комітету автовиробників Асоціації європейського бізнесу.

Кількість угод на ринку старих автомобілів вище в тому числі з-за того, що під час кризи потенційні покупці нових машин віддають перевагу автомобілям з пробігом, пояснив виконавчий директор «Автостат» Сергій Удалов.

Продажі лідера ринку, Lada, знизилися за підсумками року на 20,7%, у другій за популярністю Toyota - на 23,6%, у Nissan - на 21% (докладніше див. Графік). Зросли продажі тільки у Geely - на 2,4% до 8173 автомобілів. На вторинному ринку стали з'являтися машини випуску 2-3-річної давності, саме тоді Geely продавалася дуже активно, пояснив Удалов.

Під час кризи потенційні покупці нових машин віддають перевагу автомобілям з пробігом   М

У групі компаній «Автоспеццентр» продажу старих автомобілів впали в середньому на 15%, говорить директор департаменту продажів групи Олександр Зінов'єв. Близько 30% продажів на цьому ринку у групи припадає на преміальні марки, які падали не так сильно, як масові, пояснює він. Продажі в «Незалежність-Intrade» скоротилися на 26,6% в Москві і на 22,7% в регіонах присутності в цілому, що відповідає середнім по ринку цифрам, повідомив представник групи «Незалежність». За його словами, найбільшим попитом користувалися порівняно недорогі автомобілі у віці до трьох років з невеликим пробігом. У 2015 р Blue Fish (підрозділ із продажу старих автомобілів групи «Рольф») істотно збільшила частку ринку і кількість продажів автомобілів з пробігом по відношенню до нових авто, заявив директор компанії Олексій Барінов, не розкриваючи показників. У грудні Blue Fish не відзначала дефіциту попиту - компанія навіть перевершила власний результат 2014 р стверджує він.

Іномарки, які кілька років тому почали випускатися в Росії, зараз стали з'являтися на вторинному ринку, зазначає Удалов, тому деякі моделі, серед яких Hyundai Solaris і Kia Rio, зберігають або навіть збільшують обсяги продажів на падаючому ринку. За його словами, ця тенденція продовжиться.