Реклама
Реклама
Реклама

Податкова система Австрії

  1. Особливості податкової системи Австрії
  2. Податки в Австрії для фізичних осіб
  3. Прибутковий податок в Австрії
  4. Податки при покупці автомобіля в Австрії
  5. Дорожній податок в Австрії
  6. Інші податки в Австрії для фізичних осіб
  7. Прибутковий податок (Income tax)
  8. Ставки прибуткового податку в Австрії в 2016 році
  9. Податковий кредит при податок на прибуток
  10. Соціальне страхування і утримання до фондів
  11. Розміри ставок на соціальне страхування в Австрії
  12. Податок на прибуток підприємства (Corporate Income Tax, CIT)
  13. Податок на відсотки, дивіденди та роялті
  14. Податок на додану вартість (ПДВ)
  15. Податки на нерухомість: придбання і реєстрацію
  16. Оподаткування подарунків та спадщини
  17. Інші збори та податки в Австрії

Даний огляд присвячений податковій політиці Австрії - рекомендуємо уважно вивчити вимоги місцевої влади до резидентам країни.

Особливості податкової системи Австрії

У Альпійської республіці склалася евроконтінентальная податкова модель з високою часткою відрахувань на медицину, освіту та інші соціальні потреби У Альпійської республіці склалася евроконтінентальная податкова модель з високою часткою відрахувань на медицину, освіту та інші соціальні потреби. Непрямі податки в Австрії дають близько третини надходжень, решта - результат прямого оподаткування.

В Австрії функціонує також система зменшення оподаткування прибутку юридичних осіб (за нижчою ставкою) і акціонерів (часткова відміна податку на дивіденди незалежно від корпоративного податку з прибутку).

Усі платники податків в Республіці, згідно з австрійським законодавством, поділяються на два типи:

  • з необмеженою відповідальністю: резидент має постійного місцем проживання, головним офісом, юридичною адресою і т. п. на території Австрії, податок сплачується з усіх доходів, в тому числі з зарубіжних;
  • з обмеженою відповідальністю: резидент має закордонне місце проживання або проживає в Австрії менше 6 місяців, не заводив юридичної адреси або органів управління в Республіці. Виплачуються податки лише за дохід, отриманий в Австрії.

Ряд держав (країни ЄС, США, Швейцарія, Росія, КНР та ін.) Підписав з Австрією угоду про уникнення подвійного оподаткування. Податок з дивідендів сплачується за місцем постійного проживання платника.

Податки в Австрії для фізичних осіб

Дохід фізосіб за календарний рік оподатковується. Згідно з діючими законами, податком обкладаються доходи, отримані від:

  • ведення сільського або лісового господарства;
  • заняття самостійною діяльністю (актуально для лікарів і адвокатів);
  • заняття ремеслами, надання платних послуг, комерції;
  • найманої праці;
  • вкладення капіталу;
  • нерухомості (здача в оренду землі та ін.);
  • інших фінансових джерел (наприклад, від ренти або посередницьких послуг та ін.).

Прибутковий податок в Австрії

РОЗМІР ДОХОДУ СТАВКА до 11 000 євро 0% від 11 000 до 25 000 євро 36,5% від 25 000 до 60 000 євро 43,21% понад 60 000 євро 50%

Деякі категорії платників з обмеженою відповідальністю обкладаються фіксованим податком в розмірі 20%, якщо це:

  • доходи діячів культури, письменників, артистів, архітекторів;
  • доходи спортсменів;
  • гонорари артистів, учасників розважальних заходів;
  • оплачувані консультації.

Доходи отримані від операцій з нерухомістю (продаж, здача в оренду) оподатковуються за ставкою 25%. Податки на нерухомість в Австрії становлять 1%. При зміні власника земельної ділянки стягується податок 3,5% від його ціни (для близьких родичів - 2%).

При подачі декларації податковим органом може бути прийнято рішення про часткове списання податків:

  • по 220 євро на дитину (по 132 євро з кожного з батьків при подачі заяви двома особами);
  • на особливі витрати (на страхування, будівництво / ремонт житла, придбання нових акцій і ін.) - приблизно ¼ частина від загальної суми. При доході понад 60 тисяч євро списання не відбувається. У разі відсутності таких витрат віднімається 60 євро;
  • суми пожертвувань на церкву (до 200 євро);
  • суми благодійних внесків на користь науки і гуманітарних організацій (список можна подивитися на https://www.bmf.gv.at/Steuern/Fachinformation/Einkommensteuer/AbsetzbarkeitvonSpenden/_start.htm);
  • на непередбачені витрати (лікування, форс-мажорні ситуації, напрмер, стихійні лиха, втрата годувальника тощо.);
  • на оплату дитячого садка (не більше 2300 євро на рік).

Якщо платник податків є єдиним годувальником у родині, австрійські власті нададуть йому податкові пільги (364 євро - при відсутності дітей, 494 євро - якщо в сім'ї одна дитина, 660 євро - якщо в сім'ї двоє дітей, і 220 євро - за кожну наступну дитину).

Податок на спадщину в Австрії було скасовано в 2008 р Всі дарування в колі сім'ї (крім нерухомості) декларуються в разі перевищення 50 000 євро за 5 років, поза сім'єю - 15 000 євро.

Податки при покупці автомобіля в Австрії

Якщо ви плануєте купити в Австрії новий автомобіль, готуйтеся заплатити ПДВ - 20%. Потім за легкову машину потрібно сплатити реєстраційний податок, а також спеціальний збір (отримання номерного знака і сертифіката).

Транспортний податок в Австрії становить від 68 до 82 центів (за kW потужності). Точний спосіб розрахувати суму виплати можна подивитися на сайті Міністерства Фінансів Австрії ( http://www.nova-rechner.at/index.php/rechner-menu/rechner-privat ).

Дорожній податок в Австрії

Дорожній податок в Австрії оплачується шляхом покупки спеціальної віньєтки-стікера на 10 днів (8,40 євро), на 2 місяці (24,20 євро) або на рік (80,60 євро). Придбати її можна на автозаправних станціях, при перетині кордону, на пошті, в тютюнових кіосках і в інших місцях.

На віньєтці насічками повинен бути позначений термін дії. Після покупки стікер потрібно приклеїти на лобове скло автомобіля до виїзду на магістраль. Сума штрафу за несплату дорожнього податку в Австрії становить від 300 до 3000 євро.

Для автомобілів загальною масою понад 3,5 тонни в Австрії застосовується інша система оплати дорожнього податку - наприклад, оснащення приладом «GO-Box» або розрахунок суми в залежності від пробігу по австрійським дорогах. Крім віньєток, доводиться додатково оплачувати 141 км спеціалізованої мережі доріг (тунелі, мости та ін.).

Інші податки в Австрії для фізичних осіб

Крім основних податків в Австрії передбачений і ряд додаткових Крім основних податків в Австрії передбачений і ряд додаткових. Наприклад, в країні введено обов'язковий збір для гірськолижників і сноубордистів - так званий податок на гіпс - він включається в Австрії у вартість послуг при кожному спуску. Зібрані кошти надходять до місцевих медичних установ і йдуть на лікування травмованих спортсменів і туристів.

Громадяни-католики Австрії зобов'язані виплачувати церковний податок (1,1%), який був введений ще в 1939 році. Його може збирати будь-яка визнана в Австрії церква.

Також, в Австрії є податок на володіння телевізором, який становить 25 євро на місяць. Оплачувати необхідно за кожен екран, який знаходитися в квартирі або будинку.

Податки в Австрії сплачуються як фізичними, так і юридичними особами. В даній державі застосовуються прогресивні ставки, які відображаються в частині налічуваних і сплачуваних податків в залежності від розмірів прибутку.

Більш того, податки в Австрії для юридичних осіб можуть відрізнятися, на підставі організаційно-правової форми ведення бізнесу. Пропонуємо докладніше розглянути, які податки сплачують в Австрії фізичні і юридичні особи.

Всі особи, які проживають в Австрії (більш 183 днів у році) визнаються резидентами держави і підлягають сплаті податків за законодавством Австрії від прибутку, доходів від зайнятості, бізнесу, інвестицій та нерухомості, одержуваних у всьому світі - це називається необмежену оподаткування.

У свою чергу, нерезиденти обкладаються прибутковим податком від певних джерел, що отримується виключно в Австрії. Оподаткування нерезидентів від австрійських джерел доходів здійснюється за стандартними ставками. Далі пропонуємо розглянути докладніше податки, які сплачують фізичні особи, а також підприємства в Австрії.

Прибутковий податок (Income tax)

Існують деякі відмінності в оподаткуванні доходів, одержуваних в Австрії резидентами і нерезидентами. Так, резиденти повинні подавати податкову декларацію у разі, якщо рівень налогоооблогаемой бази перевищує 11,000 євро.

Податок на доходи, одержувані працевлаштованим особою утримуються роботодавцем. Однак особам, які мають кілька джерел доходів необхідно самостійно подавати податкову декларацію, де вказувати всі джерела грошових надходжень, якщо вони перевищують мінімальні межі в розмірі 730 євро.

Фізичні особи, які не є резидентами Австрії, повинні подавати податкову декларацію про доходи у разі, якщо вони мають оподатковуваний дохід в розмірі від 2,000 євро на рік.

Пропонуємо докладніше розглянути шкалу динамічних ставок для прибуткового податку в Австрії за станом на 2016 рік, представлену в табл. 1.

Таблиця 1

Ставки прибуткового податку в Австрії в 2016 році

Оподатковуваний база Ставка прибуткового податку до 11,000 євро 0% від 11,001 до 18,000 євро 25% від 18,001 до 31,000 євро 35% від 31,001 до 60,000 євро 42% від 60,001 до 90,000 євро 48% від 90,001 до 1,000,000 євро 50% від 1,000,001 євро 55%

Таким чином, ставки податку на прибуток змінилися з 2016 року в сторону зменшення. Мінімальний поріг, який починався з зарплати в 11,000 євро в рік, став обкладатися за заниженою ставкою (25%).

Більш того, особи, які одержували раніше від 60 до 90 тисяч євро на рік також виграють від нової системи ставок податку, оскільки платять 50, а 48% податку. Здавалося б дрібниця, але на таких сумах протягом року різниця буде помітною.

З метою утримання балансу в надходженнях податків, для осіб, які мають дуже високі заробітки, вибудувана окрема, остання в таблиці категорія із завищеною ставкою.

Податковий кредит при податок на прибуток

Тут же вважаємо за доцільне порушити питання компенсацій і зменшення оподатковуваної бази. По-перше, не варто забувати, що в Австрії виплачується 14 зарплат на рік, а не 12 (одна виплачується влітку на відпустку, а інша - за різдвяні свята). 13-а і 14-а зарплати не обкладаються прибутковим податком, але з них утримуються виплати на соціальне страхування.

Що стосується можливостей зменшення бази для оподаткування, то її можна поділити умовно на 2 основних види:

  1. витрати, понесені у зв'язку з трудовою діяльністю (Werbungskosten);
  2. особисті витрати (особливі особисті витрати, неординарні витрати і витрати по догляду за дітьми).

У витрати від трудової діяльності включені ті, що виникають у зв'язку з отриманням, забезпеченням та управлінням доходами. Стандартний вирахування станом на 2016 рік становить 132 євро. Інші вирахування можливі в разі наявності підтверджуючих документів. Наведемо кілька прикладів:

  • сплата членських внесків в різні професійні організації;
  • витрати на дорогу від місця проживання до роботи (в залежності від відстані та використання громадського транспорту, до 291 євро в рік);
  • обладнання для роботи і спеціальна робоча уніформа;
  • витрати, пов'язані з відрядженнями і добові;
  • технічна література;
  • вартість проходження навчання та підвищення кваліфікації.

Розмір платежів на обов'язкове страхування, які утримуються із зарплати працівника в його частині, також віднімається з оподатковуваної бази.

Для пенсіонерів передбачено відрахування в розмірі 400 євро (а для пенсіонерів, які не мають дітей, і які отримують до 19,930 євро в рік - 764 євро вирахування).

Особисті витрати можна умовно розділити на кілька категорій, перша з яких - спеціальні витрати. Варто відразу обмовитися, що відрахування доступні в разі, якщо зарплата працівника не перевищує 60,000 євро в рік. Такі відрахування включають в себе наступні:

  • Страхові внески на медичне страхування, страхування життя, страхування від нещасних випадків;
  • Добровільні внески на державне соціальне забезпечення;
  • Витрати на будівництво нового будинку (квартири) або реконструкцію житлового приміщення в Австрії.

У зв'язку з австрійської податковою реформою 2015/2016 років такі відрахування виникають тільки в разі наявності укладених до 01.01.2016 року договорів страхування, і відрахування діятиме до 2020 року. Тому тим, хто вже працює в Австрії і має страхування, пощастило трішки більше, ніж новоприбулим працівникам.

Однак стандартний розмір допомоги становить 60 євро, якщо платежі не перевищували цієї суми. Якщо ж платежі були вище, то максимальна сума обмежується в розмірі 2920 євро на одного платника податків (або 5,840 євро в разі батька-одинака, або одного годувальника в сім'ї, або одруженого платника податків, у подружжя якого розмір річних доходів не перевищує 6,000 євро).

Церковний податок ( «десятина») може мати відрахування в розмірі до 400 євро в рік. А ось плату за послуги австрійських податкових експертів і радників можна відняти в повному розмірі.

До неординарним витрат (Außergewöhnliche Belastungen) можна віднести витрати на похорон, медичні витрати на спеціальні лікувальні процедури, які не відшкодовуються медичною страховкою.

Залежно від доходу і сімейного статусу, платник податків може мати можливість відняти суму, яка перевищує певний відсоток від свого доходу. Ставки утримання становлять від 6% (при доходах до 7,300 євро на рік) до 12% (якщо дохід вище 36,400 євро в рік). Деякі витрати, наприклад, пов'язані зі шкодою, завданою подією-катастрофою, підлягають повному відрахування податків, що сплачуються.

Витрати по догляду за дітьми також можуть бути відняті до максимальної суми в межах 2,300 євро за дитину в рік (при цьому, дитина повинна бути в віці до 10 років). Відрахування відбувається за витрати на освіту дитини (наприклад, дитячий сад, ясла, школу-інтернат або за догляд кваліфікованого педагога).

До дітей також застосуємо податковий кредит (Kinderabsetzbetrag) в розмірі 440 євро на дитину в рік. Користь податкового кредиту в тому, що він служить як відрахування з оподатковуваної бази батька. Якщо обоє батьків працюють і запитують податковий кредит на дитину, на кожного з них діє відрахування в максимальному розмірі 300 євро в рік.

Існує відрахування і для єдиного годувальника в сім'ї з дитиною, складає він 494 євро, якщо в сім'ї 1 дитина, або 669 євро при наявності двох дітей. За кожну наступну дитину розмір відрахування збільшується на 220 євро в рік.

Соціальне страхування і утримання до фондів

Платежі в системі соціального страхування в Австрії є обов'язковими, а сама система включає в себе наступні елементи: медичне страхування, пенсійне страхування, страхування на випадок безробіття, а також страхування від нещасних випадків.

Внески визначаються як відсоток від загальної суми місячного заробітку (проте застосовуються максимальні суми сплати внесків). Виплати здійснюються обома сторонами трудових відносин: одна частина за рахунок працівника, а інша - за рахунок роботодавця. З 1 січня 2015 року, відсотки розподіляються наступним чином (табл. 2).

Таблиця 2

Розміри ставок на соціальне страхування в Австрії

ТИП СТРАХУВАННЯ ДЛЯ РОБОТОДАВЦЯ ДЛЯ ПРАЦІВНИКА СУМА Пенсійне страхування 12.55% 10.25% 22.80% Страхування від нещасних випадків 1.30% 0.00% 1.30% Медичне страхування (здоров'я) 3.83% 3.82% 7.65% Страхування на випадок безробіття 3.00% 3.00% * 6.00% Інші .95 % 1.00% 1.95% Разом 21.63% 18.07% 39.70% Вихідна допомога 1.53% 0.00% 1.53%

Під «іншими» в табл. 2 маються на увазі незначні внески, що підлягають виплаті з метою житлового забезпечення, або в спеціальний фонд, призначений для захисту заробітної плати від різних непередбачених обставин.

Розмір внесків по безробіттю залежить від розміру доходу, починаючи з 1 липня 2008 року застосовуються такі ставки:

  • Дохід до 1,280 євро - 0%;
  • Дохід від 1,280 до 1,396 євро - 1%;
  • Дохід від 1,396 до 1,571 євро - 2%;
  • Дохід понад 1,571 євро - 3%.

Частина обов'язкових внесків по соціальному страхуванню для працівника можуть бути зараховані до витрат, пов'язані з отриманням доходу. Навіщо? Оскільки може застосовуватися відрахування, що зменшує базу оподаткування для розрахунку прибуткового податку для працівника.

Останнім полем в табл. 1 вказані оплати роботодавця, в розмірі 1,53%, що забезпечують вихідну допомогу працівнику. Дане утримання регулюється на законодавчому рівні і впроваджено з 2003 року. Розмір вихідної допомоги часто вираховується на підставі кількості років, яке працівник провів в компанії. Розмір вихідної допомоги зазвичай передбачається трудовим договором.

Податок на прибуток підприємства (Corporate Income Tax, CIT)

Підприємства, створені в різних організаційно-правових формах в Австрії сплачують податок на прибуток за стандартною ставкою в розмірі 25%. Періодом для нарахування податку на прибуток підприємств є рік.

У разі відображення збитків у діяльності підприємства в податковому році, може застосовуватися мінімальний рівень сплати податку, що становить 1,750 євро для товариств з обмеженою відповідальністю (GmbH) і 3,500 євро для акціонерних товариств (AG).

Нещодавно створені товариства з обмеженою відповідальністю підлягає сплаті мінімального податкового платежу в розмірі 500 євро в перші 5 років діяльності, 1,000 євро - протягом наступних 5 років.

В Австрії відсутній окремий податок на приріст капіталу (Capital Gaining Tax, CGT), оскільки дохід, визнаний приростом капіталу за місцевим законодавством обкладається за стандартною ставкою податку на прибуток. База для оподаткування по CGT може утворитися в разі продажу часток у компаніях або реорганізації підприємства.

Податок на відсотки, дивіденди та роялті

Дивіденди і відсотки, отримані резидентом Австрії підлягають податком у розмірі 27,5 відсотків. Ставка була переглянута в 2015 році, а вступила в силу з 01.01.2016 року.

Варто відзначити, що за австрійським законодавством, якщо компанія виплачує дивіденди материнської компанії, яка володіє 10% і більшою часткою після першого року існування і операційної діяльності «дочки», то оподаткування дивідендів в даному випадку не застосовується.

Дохід, отриманий у вигляді дивідендів від банківських депозитів і фіксованих цінних паперів, не підлягають обкладенню податком на прибуток на рівні кінцевого бенефіціара. Оподаткування на рівні кінцевого бенефіціара застосовується тільки в разі, якщо одержувачі є фізичними особами, які перебувають в партнерствах.

Дохід від інвестиційних фондів трактується по-різному в залежності від його реєстрації, а саме чи є фонд австрійським або іноземним.

Відзначимо, що роялті оподатковуються за ставкою 20%. Однак може застосовуватися законодавство інших держав-членів ЄС в разі, якщо роялті виплачуються з-за кордону.

Податок на додану вартість (ПДВ)

Податок на додану вартість (ПДВ) в Австрії відноситься до обороту товарів і послуг на території Австрії якої застосовується до суб'єктів підприємницької діяльності Податок на додану вартість (ПДВ) в Австрії відноситься до обороту товарів і послуг на території Австрії якої застосовується до суб'єктів підприємницької діяльності.

Стандартна ставка ПДВ в Австрії становить 20%, проте в на деякі категорії товарів і послуг можуть застосовуватися знижені ставки 10% або 13%. Прикладом виступають товари першої необхідності, що оподатковуються за ставкою податку 10%. При експорті товарів, як і в багатьох інших державах ЄС, в Австрії застосовується 0% ставка податку.

Оплата податку на додану вартість в кінцевому підсумку стає тягарем споживача. Податкова звітність з ПДВ оформляється регулярно, помісячно або поквартально.

Податки на нерухомість: придбання і реєстрацію

Податок на придбання нерухомості в Австрії виникає в разі покупки об'єкта нерухомості або прав на забудову. Розмір податку становить 3,5% вартості угоди. Податок може стягуватися в розмірі 2% в разі угод між родичами щодо території, що відносяться до лісового і аграрному господарству.

Більш того, відбувається оплата за реєстрацію нерухомості за новим власником в земельному кадастрі. Розмір оплати складає до 1,1% оціночної кадастрової вартості нерухомості. Оплата даного податку здійснюється в органи місцевого самоврядування за місцем розташування об'єкта нерухомості. Виняток становлять об'єкти, що використовуються для медичних, благодійних, наукових і освітніх цілей.

Існують випадки, коли відбувається звільнення від сплати податку на передачу нерухомості. Регулюється це специфічними нормативними актами (наприклад, на підставі законодавства про стартапи, NeuFöG).

Оподаткування подарунків та спадщини

Рішенням Конституційного суду Австрії з 1 серпня 2008 року податок на успадкування та дарування був скасований. На даний момент відсутня інформація про потенційного повернення даного податку.

Однак, є певний нюанс. З метою запобігання ухиленню від сплати прибуткового податку, необхідно повідомляти в податкову про отримані подарунки в розмірі від 15,000 євро протягом останніх 5 років (або подарунків в розмірі 50,000 євро протягом одного року, отриманих від родичів і членів сім'ї).

Якщо подібне повідомлення в податкову не було вироблено навмисно, для таких випадків в податковій існує штраф в розмірі до 10% від вартості подарунка. На даний момент ведуться переговори про розробку концепції і впровадження податку на багатство в Австрії, проте в кінцевому рахунку не ясні точні терміни і особливості його запровадження.

Інші збори та податки в Австрії

Досить поширені непрямі (непрямі) податки в Австрії, так само як і різні збори. Прикладом тому є державне мито, яка застосовується при різних угодах (наприклад, за договорами оренди, або лізингу) і коливається в рамках від 0,8 до 2%.

Мита застосовні для товарів, ввезених з третіх країн, що не входять до складу Євросоюзу. Акцизний збір в Австрії поширюється на тютюнові вироби, алкогольні напої та пальне.

Власники транспортних засобів крім страховки набувають спеціальні стікери, сплата за які відображає використання доріг та оплату за забруднення навколишнього середовища. Вартість стікерів залежить від розмірів автомобіля. А для вантажівок при розрахунку вартості стікера приймається в облік також кілометраж.

Реклама оподатковується за ставкою податку 5%. Існує муніципальний збір із заробітної плати, який становить 3% від її розміру. Також муніципалітети можуть застосовувати інші збори, наприклад, за вивезення сміття.

Таким чином, податки в Австрії досить багатогранні, застосовуються в різних сферах життєдіяльності і мають особливості як при нарахуванні, так і при взаєморозрахунках і виникненні податкового кредиту. Більш того, оскільки система демонструє часті зміни, необхідно постійно моніторити податки в Австрії, а точніше варіації в ставках.

Сподіваємося, що дана інформація буде корисна особам, які вже проживають в Австрії, або тільки планують зіткнутися з системою оподаткування даної держави.

Навіщо?