Реклама
Реклама
Реклама

АВСТРІЯ - інформація для іммігрантів

  1. Дозволи на роботу, порядок імміграції

подробиці

подробиці

Громадяни країн, що не входять в Європейську Економічну Зону (ЄЕЗ), які мають намір працювати в Австрійській Республіці, повинні отримати дозвіл на працевлаштування і дозвіл на проживання (або ділову візу в разі короткострокового перебування).

Дозволи на роботу, порядок імміграції

Читайте також

Мігрант повинен знайти місце роботи (конкретна пропозиція на працевлаштування). Для того, щоб почати процедуру видачі дозволу на працевлаштування, майбутній роботодавець повинен звернутися до місцевої біржі праці (Arbeitsmarktservice) довідку про забезпечення гарантованої пропозиції праці (Sicherungsbescheinigung). Після цього майбутній роботодавець подає заяву про надання дозволу на працевлаштування (до виїзду трудового мігранта з його / її країни проживання). Роботодавець повинен довести, що на австрійському ринку праці немає підходящої кандидатури для цієї вакансії. Роботодавець повинен подати такі документи.

  • формуляри заяв, належним чином заповнені
  • лист з описом компанії, характеру роботи, обов'язків трудового мігранта, кваліфікаційних вимог та рівня заробітної плати
  • копії дипломів про освіту мігранта
  • детальне резюме мігранта.

Австрійські органи видають три види дозволів:

  • дозвіл на працевлаштування (Beschäftigungsbewilligung)
  • дозвіл на роботу (Arbeitserlaubnis)
  • довідка про звільнення від необхідності мати дозвіл на роботу (Befreiungsschein).

Роботодавець спочатку подає заяву з метою отримати дозвіл на працевлаштування (Beschäftigungsbewilligung). Цей дозвіл дається на один рік, після чого може бути або відновлено або змінено на дозвіл на роботу (Arbeitserlaubnis). Воно дає право працювати на певному місці у певного роботодавця. Будь-які зміни умов трудового контракту вимагають отримання нового дозволу на працевлаштування. Дозвіл на роботу (Arbeitserlaubnis) дійсний протягом двох років тільки в межах певної федеральної землі (Bundesland). Особи, які мають дозвіл на роботу (Arbeitserlaubnis), можуть змінювати роботодавця і роботу в рамках певної адміністративної території федеральної землі (Bundesland). Така особа має рівні права з австрійськими громадянами на цій території. Мігранти, які пропрацювали в Австрії не менше п'яти років, мають право отримати довідку про звільнення від необхідності мати дозвіл на роботу. Цей документ є дійсним протягом п'яти років. Він дозволяє працівнику влаштуватися на будь-яку роботу в Австрії.

Порядок надання дозволів на роботу викладачам і вченим був значно полегшено з прийняттям в 2005 р «Акту про працевлаштування іноземців» (Ausländerbeschäftigungsgesetz). Категорія «викладачі» і «вчені» поширюється на осіб, які працюють в університеті або в подібному державному або приватному закладі, і чия робота сприяє академічним дослідженням і викладання наукових дисциплін або розвитку, поширенню та викладання художніх дисциплін в Австрії. Керівники і провідні працівники також проходять спрощену процедуру. Категорія «провідний співробітник» визначається його цінністю на австрійському ринку праці, наявністю університетського ступеня або ступеня, отриманого в технічних коледжах. Заробітна плата до оподаткування повинна становити не менше 2304 євро на місяць. Термін «керівники» означає, що це менеджери, які сприяють розвитку стійких економічних відносин і створення або збереження робочих місць для кваліфікованих працівників. Їх доходи повинні становити не менше 4608 євро на місяць.

Процедура отримання дозволу на роботу здійснюється паралельно з імміграційної процедурою. Спершу мігрант звертається за дозволом на проживання (робоча віза). Як правило, перше звернення за дозволом на проживання має бути зроблено у власній країні через австрійське дипломатичну установу. Заяви подаються в посольства або консульства Австрії. Після подачі заяви особиста справа трудового мігранта передається в австрійську імміграційну службу. Імміграційна служба звертається до місцевого органу служби зайнятості, який запропонує роботодавцю подати заяву для отримання дозволу на працевлаштування. Після прийняття рішення про надання дозволу місцевий орган Arbeitsmarktservice повідомляє в міграційну службу, посольство або консульство, що може видати дозвіл на проживання.

Процедура отримання робочої візи може бути довгою через те, що візову заяву передається центральним державним органам Австрії. Як правило, вимагають такі документи (в завіреному перекладі на німецьку, якщо мова оригіналу є інший):

  • оригінал паспорта
  • свідоцтво про народження
  • трудову угоду (контракт)
  • дозвіл на роботу для трудових мігрантів
  • довідка з правоохоронних органів (довідка про непритягнення до кримінальної відповідальності)
  • формуляр заяви (анкета на робочу візу), заповнений належним чином
  • для працівників сфери ІТ і вчених крім анкети на отримання робочої візи треба належним чином заповнити ще й анкету на отримання чотиримісячного туристичної візи D
  • для підприємців замість дозволу на роботу - останній уривок про сплату податку на доходи, лист-угоду, бізнес план, лист-згода і т. п
  • для домашніх працівників ( au pair ) Замість дозволу на працевлаштування - контракт домашнього працівника (au pair), підписаний як домашнім працівником (au pair), так і сім'єю, яка його приймає, а також підтвердження від Служби зайнятості Австрії.

Під поняттям «підприємництво» означає, що іноземний підприємець повинен надати клієнту певні послуги / результат, і він не обмежений певною кількістю годин або певним місцем роботи (договір приватного найму). Підприємець - громадянин країни, що не входить до ЄЕЗ, повинен самостійно сплачувати внески в систему соціального страхування.