Реклама
Реклама
Реклама

Як отримати австрійське громадянство

  1. Інші способи отримання австрійського громадянства
  2. позбавлення громадянства

Подати заявку на отримання австрійського громадянства можна при дотриманні наступних умов:   мінімум 10 років законного безперервного проживання в Австрії;   з них щонайменше 5 років офіційного працевлаштування в Австрії;   відсутність судимості;   наявність достатніх коштів для існування;   володіння німецькою мовою

Подати заявку на отримання австрійського громадянства можна при дотриманні наступних умов:

  • мінімум 10 років законного безперервного проживання в Австрії;
  • з них щонайменше 5 років офіційного працевлаштування в Австрії;
  • відсутність судимості;
  • наявність достатніх коштів для існування;
  • володіння німецькою мовою.

Крім виконання вищевказаних умов, доведеться також скласти іспит про демократичний устрій і історії Австрії, а також відповідної федеральної землі.

Іспит на отримання австрійського громадянства (нім. Österreichischer Einbürgerungstest) складається з 18 питань:

  • 6 питань про демократичний устрій,
  • 6 питань про історію Австрії,
  • 6 питань про історію федеральної землі, в якій прописаний екзаменований.

Іспит проходить на комп'ютері, питання мають від одного до трьох правильних відповідей (кількість правильних відповідей зазначено в лапках).

Іспит вважається зданим, якщо:

  • в кожному розділі іспиту отримано як мінімум половина передбачених пунктів;
  • в цілому отримано щонайменше половина передбачених пунктів.

Підготуватися до іспиту допоможе сайт www.einbuergerungstest.at . Приклади екзаменаційних питань можна знайти тут .

Для отримання австрійського громадянства необхідно буде відмовитися від попереднього громадянства.

Інші способи отримання австрійського громадянства

Можливість дострокового отримання австрійського громадянства передбачена для біженців (нім. Asyl), громадян країн-членів Європейської економічної зони, для народжених в Австрії, а також для людей, що мають значні успіхи в науці, культурі, спорті тощо

Діти, що народилися в законному шлюбі, а з 1 серпня 2013 року також ще позашлюбні діти отримують австрійське громадянство, якщо один з батьків є громадянином Австрії.

Неповнолітні діти (до 14 років) отримують громадянство на пільгових умовах, якщо тато на момент народження дитини мав австрійське громадянство. Для дітей не є необхідною умовою багаторічна проживання в Австрії, як і наявність достатніх коштів для існування.

Приймальні діти до 14 років також можуть отримати австрійське громадянство за спрощеною процедурою, якщо прийомні батьки є австрійцями.

Для всіх інших неповнолітніх необхідною умовою для отримання громадянства залишається багаторічна проживання в Австрії, а також наявність достатніх коштів для існування.

У тих, хто знаходиться в законному шлюбі з громадянином / -кою Австрії, право домагатися прийому в австрійське громадянство з'являється після щонайменше шести років законного безперервного проживання в Австрії і 5-річного шлюбу зі спільним проживанням.

Громадянство присвоюється земельним урядом (нім. Landesregierung) - вищим органом виконавчої влади федеральної землі, в якій прописаний заявник-іноземець.

позбавлення громадянства

Той, хто отримує громадянство іншої держави, втрачає австрійське громадянство. Є можливість заздалегідь клопотати у земельного уряду про збереження громадянства Австрії. У разі задоволення клопотання, можна прийняти друге громадянство не втративши австрійського.

При добровільному вступі на військову службу іноземної держави, також загрожує позбавлення австрійського громадянства. Позбавляються громадянства австрійці, які перебувають на службі іноземної держави і, в результаті своєї діяльності, що завдають істотної шкоди Австрійській Республіці.

Добровільна відмова від австрійського громадянства можливий тільки при наявності другого громадянства. Крім того, військовозобов'язані чоловіки повинні пройти військову або альтернативну цивільну службу.