Реклама
Реклама
Реклама

Житло в зоні АТО "йде" за безцінь, а в АРК - подорожчало - Економіка - Росіяни напівлегально купують квартири на півострові, а Сходу закрили доступ до реєстрів

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

25 червня 2014 року, 7:03 Переглядів:

Фото з архіву "Сегодня".

Анексія Криму і військові дії на Сході поставили з ніг на голову український ринок нерухомості: в Донбасі і на півострові цей сегмент практично заморожений, а ось в Києві і області, навпаки, активізувався інтерес населення до можливості придбати квартиру-будинок. "Сегодня" розбиралася в причинах і наслідках цих змін на ринку житла.
СХІД "НА ЗАМКУ". В середині червня Міністерство юстиції прийняло постанову "Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції", яке тимчасово закриває доступ нотаріусів в Донецькій і Луганській областях до Держреєстру прав на нерухоме майно. Тобто на цій території неможливо купити або продати квартиру. Як відзначають в Мін'юсті, обмеження буде знято після закінчення АТО. Причому постанова стосується тільки "гарячих точок" Донбасу - Кремінського, Сватівського, Троїцького, Білокуракинського, Старобільського, Біловодського, Новопсковського, Марківського, Міловського районів Луганської області, а також Слов'янська та Слов'янського району Донецької області. На думку юриста Олега Веремеєнко, таке обмеження є вимушеним кроком: "Колеги з Донбасу розповідали про випадки, коли люди з автоматами примушували жителів у нотаріусів переписувати свою нерухомість на третіх осіб. Тобто тепер місцеве населення, завдяки обмеженням Мін'юсту, може бути спокійно, збереження їх прав гарантовано ". За словами нотаріуса з Донецької області Олени Ткаченко, хоча доступ до держреєстру закритий в ряді районів Донбасу, це не заважає жителям Луганської та Донецької областей оформляти угоди купівлі-продажу майна в інших районах Донбасу: "У постанові Мін'юсту чітко сказано: держреєстратори, державні та приватні нотаріуси Луганської та Донецької областей продовжують працювати відповідно до законодавства. до моїх колег в Донецьку вже зверталися за консультаціями жителі Слов'янська, мовляв, чи можна продати квартиру в місті. Нотаріуси ояснялі: звичайно, без проблем ".
УГОД МАЙЖЕ НЕМАЄ. Правда, покупців зараз в цих самих "гарячих точках" днем ​​з вогнем не знайдеш, не дивлячись на те, що ціни , За словами експертів, "просіли" на 10-20%. Як пояснила нам донецький ріелтор Олена Ковальова, ринок житла в регіоні - в глибокій кризі: "Дуже багато хто виїжджає, втративши надію продати житло, тому просто закривають квартиру на ключ, залишаючи її без нагляду. Навіть в спокійних районах Донецької області люди не можуть продати квартири : скидають по $ 2-3 тисячі - і без толку. "клюнути" на квартиру покупець може, якщо господарі продають житло практично за безцінь, наприклад, в місті-стотисячника "трійка" може коштувати $ 20 тис., а її пропонують в два рази дешевше . І то покупець буде дожима ь ще більшу знижку. А продавцям, якщо діватися нікуди, доводиться поступатися ". Цю тенденцію підтверджує і нотаріус Ткаченко: "Якщо в кращі часи я оформляла мінімум 15 угод з купівлі-продажу житла в тиждень, то тепер 3 - вже добре. Причому оформляються ті договори, які були узгоджені раніше, а що буде з ринком через місяць - ніхто не знає".

Місцеві жителі зізнаються, що у них немає іншого виходу, крім як їхати з Донбасу, оскільки життя дорожче чотирьох стін. "Ми з чоловіком вирішили, що він залишиться охороняти будинок, а я з двома дітьми поживу у родичів на Київщині. Якщо все заспокоїться, повернемося, а якщо немає, продамо житло або все кинемо, але будемо обґрунтовувати на новому місці", - ділиться жителька Макіївки Олеся Маркова.
У Криму: плати завдаток, бери ключі
сьогодні Крим за фактом знаходиться в подвійному правовому полі, що унеможливлює легальне проведення операцій з купівлі-продажу житла. " Україна закрила свої держреєстри для півострова, тому якщо громадяни України хочуть продати своє кримське житло, вони повинні оформляти угоди в материковій Україні, зокрема, через центри реєстрації майнових прав в Херсоні ", - пояснює голова Нацради Ріелторської палати України Віктор Несін. За словами кримського ріелтора Ольги Зубіна, зараз квартирами на ПБК активно цікавляться росіяни, наприклад, з Тюмені і Нижньовартовська. через це ціни на житло в Криму зросли на 10-30%: "наприклад, якщо взимку в новобудовах Ялти квадрат коштував $ 1 500, то тепер - $ 2000, і це не межа ". Правда, як оформляти угоди, місцеві нотаріуси не знають - тому поки зупинилися на варіанті договору завдатку." Укладається договір на рік. Сума завдатку може становити і 50, і 90% від вартості квартири. Такі угоди оформляються в надії, що скоро ці угоди можна буде легалізувати ", - зазначив кримський юрист Антон Никифоров. Але, за його словами, схеми ці ризиковані, адже нечистий на руку продавець може спробувати продати свою квартиру кілька разів, а якщо немає даних з Держреєстру, то і довести незаконність цих дій складно. "Кримчани сподіваються, що порядок наведе Росреестр, який місяць тому почав працювати на півострові. Але як там буде реєструватися інформація - незрозуміло, адже частина історії угод зберігається в українських реєстрах, частина - в місцевих БТІ. І відновити весь цей величезний архів, без сприяння української влади, росіяни не зможуть. А відсутність повної інформації - теж привід для махінацій ", - вважає київський нотаріус Ірина Кринична. На думку юриста Олега Веремеєнко, краще реєструвати права і в українських, і в російських реєстрах: "Це хоч якась гарантія безпеки, поки закон не працює".
У Києві пожвавився інтерес до житла
Українці стали активніше цікавитися купівлею житла в столиці і області. Це пожвавлення формують, зокрема, біженці з Криму і зі Сходу. "Зараз придивляюся до будинків в Київській області, оскільки не виключаю, що доведеться перевозити батьків з Донецька. Непогані будинку зараз пропонують за $ 60-80 тис.", - говорить киянка Ірина Ладиніна. А мешканка Донецька Олеся зараз знімає квартиру в Ірпені, але вирішила, що може продати "двушку" в Донецьку і переселитися в Ірпінь: "Тут у вас природа і люди хороші. А в Донецьку ми були змушені дихати териконами". Столичний ріелтор Максим Єрмоленко пояснює, що інтерес до нерухомості, в порівнянні з весною, виріс приблизно на 30%: "Клієнти жваво вивчають варіанти бюджетних" двійок "і" одиничок "- за $ 35-60 тис.". Відзначимо, що ціни на столичну нерухомість не виросли. За словами аналітика SV Development Сергія Костецького, статистика говорить про зростання числа угод: "Якщо на вторинному ринку Києва в квітні було 311 угод, то в травні вже 465. На первинному ринку в квітні було продано 536 квартир, а в травні - 711".

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Житло в зоні АТО" йде "за безцінь, а в АРК - подорожчало". інші Новини економіки дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Коновалова Христина

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ