Реклама
Реклама
Реклама

Кому необхідності міняти довідку переселенця?

Кому необхідності міняти довідку переселенця?

Фото з сайту lifedon.com.ua

11 червня 2016 року було опубліковано зміни до Постанови КМ України №509 (далі - «Постанова №509»). На думку Донбас СОС, нововведення внесли плутанину в процес отримання та продовження довідок. Ускладнюється ситуація і суперечностями між Постановою №509 і роз'ясненнями, які дає Міністерство соціальної політики України:

За Постановою №509 довідка, видана до 20 червня 2016 р яка не скасована і термін якої не закінчився, вважається дійсною і безстроковою. Наприклад, ви в черговий раз продовжили довідку в травні 2016р., На зворотному боці є запис: термін дії довідки продовжено до листопада 2016р. Значить, дана довідка, починаючи з 11.06.2016г. (Вступ в силу змін до Постанови № 509) буде вже безстроковою і дійсної. Більш проходити процедуру продовження довідки не потрібно. Проставляти на довідці запис «Довідка безстрокова» також не потрібно.

Однак у даній ситуації є деякі юридичні моменти, які необхідно врахувати:

  • Якщо термін дії довідки, виданої до 20 червня 2016р. закінчився, вона підлягає заміні.
  • Якщо в довідці ВПЛ як адреса фактичного проживання вказана адреса органу державної влади або будь-якого іншого приміщення, за яким людина фактично не проживає, така довідка підлягає перереєстрації до 20 липня 2016р.

Для заміни довідки внутрішньо переміщена особа особисто або через законного представника звертається за видачею нової довідки. Раніше видана довідка вилучається.

Приклад 1: термін дії довідки закінчився в травні 2016р., Проте переселенець довідку не продовжував. Таким чином на момент вступу в силу змін (11.06.2016г.) Довідка була недійсна, і вона підлягає заміні.

Приклад 2: Довідка була продовжена, але в ній як адреса фактичного проживання вказана адреса УПСЗН, в якому видали довідку, значить, така довідка також підлягає заміні. Зверніть увагу, що навіть якщо у вас змінилася адреса проживання, але не змінився район, ви зобов'язані замінити довідку, в іншому випадку ви надали недостовірні відомості, і ваша довідка може бути скасована.

  • Довідка, в яку внесено діти, підлягає заміні (відповідно до роз'яснень Мінсоцполітики). Згідно зі змінами, тепер кожна особа, в тому числі малолітні та неповнолітні діти, повинні мати окремі довідки.

Для отримання довідки неповнолітня особа (у віці від 14 до 18 років) подає заяву на отримання довідки особисто, а для отримання довідки малолітньою особою (яка не досягла 14 років) заява подається одним із батьків або законним представником (опікун, піклувальник). У довідку дітей не вносяться дані батьків. Батькам видається нова довідка без вказівки дітей.

Деякі УПСЗН говорять про те, що отримання на дітей і заміна довідок не обов'язкова, однак рекомендується дану процедуру провести, так як тепер таку довідку у вас можуть зажадати в школі, садочку, лікарні. Також при продовженні адресної допомоги у вас попросять окремі довідки на дітей і батьків.

Заява про постановку на облік малолітньої дитини, який прибув без супроводу законного представника для отримання довідки, може подавати від його імені родич (бабуся, дідусь, прабабуся, прадід, повнолітні брат чи сестра, тітка, дядько) або вітчим, мачуха, у яких проживає (знаходиться) дитина. В даному випадку вам додатково необхідно надати документи, які підтвердять ваше з дитиною спорідненість.

І наостанок, у разі якщо переселенець не має можливості провести заміну довідки до 20.07.2016г., То він має право подати в УПСЗН письмову заяву та документи, що підтверджують причини неможливості продовження довідки. За рішенням УПСЗН термін перереєстрації довідки може бути продовжений до 60 днів.

ДЖЕРЕЛО

Кому необхідності міняти довідку переселенця?