Реклама
Реклама
Реклама

Військова служба за контрактом в армії Росії, загальні положення

  1. Основні тенденції до введення контрактної служби
  2. Основні вимоги до військовослужбовців
  3. Алгоритм дій для підписання контракту
  4. Чим приваблива така служба

Надійний захист державних кордонів від зовнішніх зазіхань буде забезпечена в повній мірі, якщо чисельність особового складу ЗС повністю задовольнить всі потреби армії. Причому статистика показує, що кількість військовослужбовців знаходиться в прямій залежності від протяжності кордонів держави.

Однак не варто думати, що укомплектування армії молодим поповненням позбавить збройні сили від усіх проблем. Підхід до цього питання, які практикувався за часів СРСР, сьогодні неприйнятний. Однією з причин став той факт, що скоротився термін служби за призовом . Відповідно, держава не може за такий короткий період підготувати професійного бійця. З іншого боку, все прекрасно розуміють, що саме професіоналізм є незамінною складовою високої обороноздатності сучасної армії.

Основні тенденції до введення контрактної служби

Армія в Радянському Союзі укомплектовувалася особовим складом, покликаним на основі закону про військовий обов'язок. Такий порядок зміни поповнення диктувався масштабної війною, з якої країна хоч і вийшла переможцем, але надовго засвоїла деякі уроки. З моменту закінчення Другої світової основна політика базувалася на принципах постійної боєготовності. Тільки величезна чисельність військового контингенту могла забезпечити відносну безпеку.

Частка надстроковиків, які вирішили пов'язати своє життя з військовим ремеслом, була незначною, тому поступово став назрівати питання про професійну підготовку особового складу. Не маючи для цього відповідних інститутів, як таких, СРСР компенсував непідготовленість кадрів їх тривалим терміном служби. Але так тривало лише до знаменитої епохи 90-х років, коли труднощі в економічному розвитку і практично зруйнована промисловість не дозволили належним чином фінансувати утримання власної армії.

Але так тривало лише до знаменитої епохи 90-х років, коли труднощі в економічному розвитку і практично зруйнована промисловість не дозволили належним чином фінансувати утримання власної армії

Справжнім випробуванням став збройний конфлікт в Чечні. Ті нечисленні підрозділи спецназу, які були кинуті на штурм Грозного, не могли докорінно змінити ситуацію, тому почали вживатися перші спроби поповнити ряди ЗС контрактниками.

На початок 1994 року поки що мова не ведеться про те, що військова служба за контрактом може повністю замінити службу за призовом, але для відрядження на Кавказ стали залучатися колишні військовослужбовці. Особливо цінувалися ті солдати, які отримали бойовий досвід у реальних гарячих точках. Не можна сказати, що успіх російської армії був в наявності, однак події першої чеченської довели неминучість залучення до військової служби професійно підготовлених бійців. Стало ясно, що процес переходу буде тривалим і займе довгі роки, однак точка неповернення була пройдена, залишалося тільки розробити грамотну програму реформування Збройних сил Росії.

Громадськість нововведення прийняла досить позитивно.

  1. По-перше, всім ставало зрозуміло, що боєздатність армії підвищиться.
  2. По-друге, кожен батько бажає, щоб його дитина мала можливість відслужити визначений термін в мирних регіонах.

Президент РФ Б.М. Єльцин запевнив, що до 2000 року наша країна буде мати виключно професійну армію. Забігаючи наперед, відзначимо, що його ідеї не вдалося реалізувати і в даний час, але вже частка уклали контракт поступово перевищує частку строковиків.

Поступово гостра необхідність до переходу на контрактну основу відпала. Армія, отримавши, нарешті, достатнє фінансування, змогла підвищити свій авторитет в очах молоді, тому загальна частка тих, хто ухиляється стала скорочуватися. Комплектування особового складу проводиться за змішаною формою, а кількісне співвідношення строковиків та контрактників встановлює Верховний Головнокомандувач.

Всі нюанси і недоліки попередніх реформ описувати немає необхідності. Зауважимо тільки, що дійсно повноцінна програма була розроблена після призначення на посаду Міністра оборони Сергія Шойгу. Результати не змусили себе чекати. Уже можна робити прогнози, що в найближчому майбутньому проходження військової служби за контрактом повністю витіснить службу за призовом.

Основні вимоги до військовослужбовців

Сьогодні багато чоловіків розглядають проходження служби, як спосіб заробітку, тобто, як звичайну роботу. В принципі, такий підхід не забороняється, так як матеріальна зацікавленість, почасти, є непоганим стимулом для підвищення рівня професіоналізму. Однак потрапити в армію може не кожен. Указом Президента затверджено вимоги до кандидатів, а також встановлено порядок надходження на службу.

  • Вікова категорія громадян, вперше укладають контракт, обмежена 18 і 40 роками.
  • Вимоги до освіти полягають в тому, що основного загального буде недостатньо. Необхідно отримати середню повне або вища, а також середньо-спеціальну освіту. Саме отримана спеціальність цінується в армії, як одне з професійних якостей.
  • Служба за контрактом у ЗС РФ тепер доступна для жінок, а для подачі заяви зовсім не обов'язково чекати закінчення строкової служби. Через три місяці громадянин може претендувати на підписання контракту.
  • Обстеження стану здоров'я проводиться спеціально створеної медичною комісією. Тут процедура огляду абсолютно аналогічна, що і при проведенні призовної кампанії. Медична комісія повинна визнати кандидата придатним до несення служби, тому щоб влаштуватися за контрактом необхідно отримати відповідну категорію придатності.
  • Особливість служби за контрактом полягає в постійній перевірці рівня фізичної підготовки. Навіть офіцери зобов'язані періодично здавати нормативи . Від їх результатів залежить грошові виплати.

Від їх результатів залежить грошові виплати

  • Рівень профпридатності визначається при подачі документів. Дана процедура необхідна, щоб оцінити значимість кадрів для закриття вакансій по певній посаді. До особової справи кандидат отримує одну з трьох рекомендацій: рекомендований в першу чергу, рекомендований і рекомендований умовно.

Алгоритм дій для підписання контракту

Практично всі контрактники в Росії проходили одну і ту ж процедуру подачі заяви. Спочатку доведеться визначити, чи є в територіальному відділі спеціально створений пункт відбору. При його відсутності звертатися доведеться в військкомат за місцем реєстрації. Але все не так просто, як здається. Як і під час вступу на роботу, в армію потрібні строго певні фахівці. Тому військовослужбовець повинен попередньо ознайомитися з армійськими вакансіями і, перш ніж потрапити на службу, пройти відбір. Військовий комісаріат починає готувати пакет документів. Туди включається резюме з місця колишньої роботи або з місця навчання, анкета, особиста заява, а також протоколи обстеження на профпридатність і медичного огляду.

Подача заяви проводиться особисто військовослужбовцям. У письмовій формі він повинен вказати прізвище, ім'я та по батькові, а також термін передбачуваної служби. Відзначимо, що перший контракт обмежений трьома роками. Наступні контракти можна буде укласти як на 1 рік, так і на 10 років. Заява розглядається військовим комісаром, після чого претендент отримає направлення на різні огляду. Направивши громадянина до місця несення служби, військкомат бере на себе всі зобов'язання по оформленню документів на відрядження.

Направивши громадянина до місця несення служби, військкомат бере на себе всі зобов'язання по оформленню документів на відрядження

Важливо пам'ятати, що командир частини має право протягом трьох місяців спостерігати за військовослужбовцям. У цьому полягає суть випробувального терміну.

Чим приваблива така служба

Незважаючи на важкі умови несення служби і постійний ризик, кількість контрактників в армії невпинно зростає. Для молодої людини, що не обтяженого кар'єрою в цивільній посаді, військова діяльність може стати засобом забезпечення не тільки себе, але і своєї сім'ї. Примітно те, що в період проходження служби громадянин заробляє собі платню і засоби існування в подальшому. Завдяки соціальним гарантіям, які надає держава військовослужбовцям, сьогодні можна сміливо дивитися в майбутнє, не побоюючись, що до пенсії можна залишитися без даху над головою або коштів на життя.

  • Заробітна плата варіюється близько середньої по економіці для регіону. Природно, офіцери отримують більше грошей, ніж солдати, зате є зайвий стимул для підвищення кваліфікації та подальшого навчання.
  • Соціальний пакет військового містить безліч послуг, що надаються безкоштовно або з суттєвою знижкою. Багато військових користуються безкоштовним проїздом у транспорті, можливістю безкоштовного медичного обслуговування або знижкою для придбання путівок в оздоровчі центри.
  • Пільгова пенсія для військових - один із способів достроково отримати допомогу. Необхідно мати за плечима певний військовий стаж, але при будь-якому розкладі громадянину буде дана можливість заробити цю пенсію.
  • Державні програми, спрямовані на придбання житла. Останнім часом робота цих програм явно показує рівень підйому в армії. Навіть військова іпотека виглядає досить привабливою, адже виплати проводяться за рахунок держави. В результаті громадянин може придбати будь-яке житло в будь-якому регіоні.
  • Підсумкове грошове забезпечення складається з основних і додаткових виплат. В якості останніх виступають багато факторів, що підвищують зарплату військового в значному обсязі.

Служба за контрактом є обопільно вигідним договором, при якому держава отримує в розпорядження навченого і досвідченого військовослужбовця, економлячи при цьому кошти на його навчання. Громадянин ж за свою службу винагороджується матеріально або соціальним пакетом, згідно з підписаною угодою. Але статистика показує, що серед військовослужбовців чимало тих, хто наважується перервати достроково договір, так як умови часом бувають неприйнятними, або розмір оплати не виправдовує очікувань.