Реклама
Реклама
Реклама

Відстрочка від армії в зв'язку з народженням дитини

  1. вимоги закону
  2. підстави надання
  3. Механізм отримання відстрочки

Однією з підстав отримання відстрочки від армії для військовослужбовця є наявність дітей. Законодавець розуміє, що глава сім'ї в даний момент потрібен її членам більше, ніж армії країни, тому і надає йому час. Однією з підстав отримання відстрочки від армії для військовослужбовця є наявність дітей

вимоги закону

Всі можливі в Росії відстрочки від армії перераховані в спеціальному федеральному законі «Про військовий обов'язок і військову службу». Стаття 24 співвідносить два таких важливих поняття, як народження дитини - відстрочка від армії. Вірніше, вказує чіткі критерії, при яких військовозобов'язаний НЕ буде покликаний.

підстави надання

Відразу потрібно сказати, що перелік випадків, при яких народження дитини викликає право на відстрочку, обмежений. Їх кваліфікація викликана ступенем необхідності участі батька у житті сім'ї. Так, вважається, що з вихованням та утриманням одного здорової дитини може впоратися його мати, в той час поки батько буде служити в армії .

Право не служити йому надасть наявність:

• Двох або більше дітей.
• Дитину-інваліда, до трьох років.
• Єдиного дитини, виховання якого за різними обставинами здійснюється батьком одноосібно.

Цікаво, що конкретний термін такої відстрочки в законі в перерахунку на роки місяці або вказівка ​​на певну подію, що повинна настати в майбутньому, не передбачений. Також, якщо уважно вчитатися в текст статті, ніде, крім вказівки на дитину-інваліда, немає прив'язки до віку дітей. Тому можна зробити висновок, що він не має великого значення так, як призовний вік обмежений 27 роками.

Логічно, що й сама відстрочка по даних підставах видається безстроково. На практиці ж військовозобов'язані, які отримали таку відстрочку, після досягнення граничного віку призову отримують свій військовий квиток на руки і на загальних підставах зараховуються в запас.

Механізм отримання відстрочки

Цілком зрозуміло, що сам військкомат не має інформації про кількість дітей у призовника. Він на загальних підставах викликається на військово-лікарську комісію і зобов'язаний її пройти.

Далі, покликаний в армію повинен пред'явити документи, що доводять юридичний факт:

  • Наявності дітей. Це, в першу чергу, свідоцтва про народження і усиновлення, а також рішення суду про встановлення батьківства . Ще буде потрібно довідка про склад сім'ї, що підтверджує спільне проживання всіх її членів.
  • Самостійного виховання дитини. Підтвердженням стануть, свідоцтво про розлучення, смерть матері, рішення суду про позбавлення або обмеження її материнських прав, а також про визначення місця проживання дитини з батьком.
  • Визнання дитини інвалідом. Для цього буде потрібно медична довідка встановленої форми.

На практиці військові комісаріати повторно перед отриманням військового квитка запитують дані документи, так як на той час може змінитися кількість дітей з різних трагічних причин, і сам батько, можливо, судом вже позбавлений батьківських прав . Тоді право на відстрочку виключається і військовозобов'язаний нехай і в 26 років, але піде служити.

Таким чином, головною умовою для надання такої пільги військовозобов'язаного є народження дитини, відстрочка від армії причому буде надана, тільки юридичній батькові, тобто вказаною в документах і володіє батьківськими правами в повній мірі.

Щоб дізнатися, які саме документи потрібні для надання відстрочки в кожному конкретному випадку, слід звернутися до практикуючого юриста. Отримати безкоштовну консультацію з цього питання можна на нашому сайті в зручний для Вас час!