Реклама
Реклама
Реклама

Ухилення від армії: стаття - докладний опис і розбір всіх її положень

  1. Що визнається ухиленням від армії
  2. адміністративна відповідальність
  3. Кримінальна відповідальність
Юридична консультація

>> Ухилення від армії: стаття законодавства, її суть, особливості та міри покарання

Військова служба - це обов'язок будь-якого чоловіка, гідного для її проходження та має громадянство РФ . Ухилення від армії неприпустимо, так як є повноцінним порушенням чинного законодавства.

Залежно від особливостей конкретного випадку ухильники можуть бути покарані або відповідно до адміністративного, або з кримінальним законодавством. Більш докладно про те, що чекає громадян РФ, які ухиляються від військової служби , Поговоримо в статті нижче, докладно освітивши відповідні закони.

Що визнається ухиленням від армії

Служба в армії - громадянський обов'язок

Згідно 59-ої статті Конституції РФ, захист Вітчизни - це повноцінний борг і обов'язок кожного громадянина нашої країни. На даний момент загальнообов'язкове військова служба виключно для чоловіків призовного віку (18-27 років).

Порядок і загальні принципи служби в армії визначаються відповідними Законами України, відповідно до яких ухилення від даного боргу є протиправним діянням і карається з урахуванням конкретних положень законодавства. При визначенні того, ухиляється чи громадянин від військової служби, досить важливо повністю розуміти, що являє собою дане поняття.

Виходячи з положень 31-ї статті ФЗ «Про військовий обов'язок і військову службу» ухиленням від армії визнається неявка громадянина на заходи, пов'язані із закликом. При цьому обов'язково дотримання двох основних умов:

  • неявка громадянина спровокована неповажними обставинами;
  • громадянин був сповіщений про призовному заході відповідним порядком.

Таким чином, якщо молода людина вже має служити в армії , Але повістка до нього так і не дійшла, то він не є ухильником і, відповідно, не може бути притягнутий до деякої відповідальності. У подібній ситуації єдине правомірне дію комісаріату - це передача списку тих, кому не була вручена повістка, в поліцію, яка зобов'язується їх знайти і вручити папір. Важливо розуміти, що ухиленням від військової служби також визнаються:

  1. приховування призовника з місця збору;
  2. отримання громадянином підроблених чи незаконно оформлених документів, які допомагають отримати відстрочку від армії;
  3. симуляція хвороби призовником або навмисне заподіяння шкоди здоров'ю , Які спрямовані на отримання тієї ж відстрочки.

Варто відзначити, що призовник також не має права навмисно ховатися від співробітників комісаріату, щоб не отримати повістку.

Якщо військкомат знає, де громадянин живе, навчається і працює, але знайти його не виходить, то на нього може бути накладена деяка адміністративна відповідальність , Але з тією умовою, що про зміну своїх даних і місця проживання призовник раніше не повідомив військкомат.

адміністративна відповідальність

Далеко не всі юнаки бажають служити ...

Згідно з положеннями раніше згаданого закону, військовий комісаріат зобов'язується не тільки здійснювати призов досягли відповідного віку громадян, а й вести облік військовозобов'язаних. Постановки на нього підлягати всі хлопці, які досягли 17-річного віку.

Військкомат повинен своєчасно організувати збір актуальних даних про майбутнє призовників, а він, у свою чергу, зобов'язується повідомляти співробітників комісаріату про зміну таких.

За порушення порядку загальнообов'язкового військового обліку або навмисне ухилення від служби в армії на громадянина може бути накладена адміністративна відповідальність, про що говорить стаття 21.5 КоАП РФ.

Відповідно до інформації з даного пункту законодавства, адміністративно караються такі діяння призовників:

  • відсутність явки на збір по військовому обліку;
  • відсутність явки на постановку або зняття з даного обліку;
  • відсутність явки на медичний огляд від військкомату;
  • відсутність явки до військкомату через повіту за регіон, край або область проживання на термін, більше 3-х місяців;
  • відсутність явки до військкомату через повіту з країни на термін, більше 6 місяців;
  • відсутність явки до військкомату і надання його співробітникам інформації про зміну місця проживання або зміні інших особистісних даних, які можуть вплинути на можливість призову.

Важливо відзначити, що перші три причини з даного списку актуальні для пред'явлення військовозобов'язаного адміністративної санкції лише з тією умовою, що він був вчасно поінформований про необхідність проведення даних заходів. Згідно з положеннями КоАП РФ, за подібні проступки передбачається штраф розміром 100-500 рублів.

Кримінальна відповідальність

За ухилення від армії - адміністративна і кримінальна відповідальність

У кримінальному праві відповідальність за ухилення від військової служби чітко прописана в 328-ю статтею КК РФ. Відповідно до її положень, ухилення від армії при певних обставинах, що не потрапляють під адміністративні санкції аналогічного виду, карається одним з наступних видів відповідальності:

  1. грошовий штраф - до 200 000 рублів;
  2. примусові роботи - до 2 років;
  3. арешт - до 6 місяців;
  4. обмеження свободи - до 2 років.

Важливо відзначити, що відповідно до постанови Верховного суду РФ притягненню до кримінальної відповідальності за ухилення від військової служби підлягають тільки чоловіки, віком від 18 до 27 років. Однак, при наявності у суду доказів, що колишній призовник, який досяг позначки в 27 років, раніше ухилявся від служби в армії, до нього може бути застосована кримінальна відповідальність протягом 2 років після досягнення нею даного віку. Тобто, позовна давність у подібних справах становить 2 роки.

Не менш важливим нюансом кримінальної частини питання про ухилення від армії є і те, чи поширюється вона для тих, хто ухиляється, які уникали армію шляхом неявки на медкомісію чи ні. На практиці - так, поширюється. Варто розуміти, що при разовому відсутності на медкомісії призовник покараний згідно з адміністративним законодавством, але при повторній неявці на огляд до нього вже може бути застосована кримінальна відповідальність.

У будь-якому випадку, остаточний вердикт суду визначається виходячи з злостности і рецидивізму діянь ухильника. Як бачите, законодавство РФ чітко визначає, що чекає громадян, які ухиляються від армії. Сподіваємося, сьогоднішній матеріал дав відповіді на ваші запитання.

Про кримінальну відповідальність за ухилення від служби в армії - у відеосюжеті: