Реклама
Реклама
Реклама

Якщо Вам виповнилося 27 років

[ На головну сторінку ] [ Карта сайту ]

Карта сайту

Даний розділ призначений для тих, хто досяг віку 27 років, не мав відстрочок або звільнення від призову, але з якихось причин не пройшов військову службу. У Росії нерідкі випадки «втрачених» призовників, яких з якихось причин не викликали на заходи, пов'язані із закликом. Буває, що призовник взагалі не перебуває на військовому обліку тривалий час і в такому стані досягає віку 27 років.

Якщо Вам ще не виповнилося 27 років і Ви перебуваєте в подібному невизначеному стані, подальше перебування в подібному стані Вам не рекомендується, так як без постановки на військовий облік Ви порушуєте російське законодавство і можете бути притягнуті до адміністративної або кримінальної відповідальності. Крім того, при необхідності змінити реєстрацію за місцем проживання або виїхати за кордон у Вас можуть виникнути проблеми з постановкою на військовий облік і зняттям з військового обліку. В цьому випадку Вам буде набагато вигідніше зайнятися обстеженням свого здоров'я, стати на військовий облік і отримати законне звільнення від призову за станом здоров'я.

До рекомендацій даного розділу Вам слід вдаватися в тому випадку, якщо Ви вже досягли 27 років і у Вас виникла необхідність постановки на військовий облік і отримання військового квитка.

Відповідно до п. 1 ст. 22 Федерального закону "Про військовий обов'язок і військову службу", призову на військову службу підлягають громадяни чоловічої статі у віці від 18 до 27 років. Тобто, після того, як призовнику виповниться 27 років, закликати в армію за законом його вже буде неможливо, незалежно від того, з яких причин він не пройшов військову службу.

Відповідно до п'ятим абзацом п. 1 ст. 52 Федерального закону "Про військовий обов'язок і військову службу" запас ЗС РФ створюється в тому числі і з числа громадян, які не покликаних на військову службу з яких-небудь інших причин. Зарахування в запас проводиться рішенням призовної комісії. При проходженні призовної комісії громадяни проходять обов'язковий медичний огляд ( п. 13 Положення про призов на військову службу громадян Російської Федерації, затвердженого постановою уряду РФ від 1 червня 1999 р №587).

Відповідно до п. 27 Положення про військовий облік, затвердженого Постановою Уряду РФ від 25 грудня 1998 року №1541, громадянину, котрий перебуває в запасі повинен бути виданий відповідний документ військового обліку - військовий квиток.

Однак, при зверненні громадян в подібній ситуації в призовну комісію і військовий комісаріат для зарахування в запас і отримання військового квитка можуть виникнути такі проблеми:

1. Військовий комісар може звинуватити даного громадянина в ухиленні від проходження військової служби і звернутися в прокуратуру із заявою про порушення кримінальної справи за ст. 328 Кримінального кодексу РФ (Ухилення від проходження військової та альтернативної цивільної служби). Згідно з цією статтею, ухилення від призову на військову службу за відсутності законних підстав для звільнення від цієї служби - карається штрафом в розмірі від двохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або в розмірі заробітної плати або іншого доходу засудженого за період від двох до п'яти місяців, або арештом на строк від трьох до шести місяців, або позбавленням волі на строк до двох років.

Однак, якщо в особовій справі призовника не опиниться корінців повісток з його підписом, велика ймовірність, що прокурор кримінальної справи порушувати не буде. Відповідно до п. 3 ст. 26 Федерального закону "Про військовий обов'язок і військову службу", на заходи, пов'язані з призовом на військову службу, громадяни викликаються повістками військового комісаріату. Призовник в даному випадку може послатися на те, що ніяких повісток не отримував.

2. Військовий комісар може залучити даного громадянина до адміністративної відповідальності за ст. 21.5. Кодексу РФ про адміністративні правопорушення (невиконання громадянами обов'язків з військового обліку). Ця стаття передбачає покарання у вигляді попередження або накладення адміністративного штрафу в розмірі від однієї другої до п'яти мінімальних розмірів оплати праці. Відповідно до ст. 5 Федерального закону "Про мінімальний розмір оплати праці", для обчислення розміру штрафів використовується мінімальний розмір оплати праці дорівнює 100 рублям.

Якщо Вас спробують залучити до адміністративної відповідальності, Вам необхідно зажадати копію протоколу про розслідування адміністративного правопорушення і копію рішення про накладення штрафу. Найчастіше під виглядом накладення штрафу співробітники військкоматів займаються звичайнісіньким здирництвом, тому ні в якому разі не можна платити ніяких грошей співробітникам військкомату з рук в руки. Рішення військового комісара про притягнення до адміністративної відповідальності може бути оскаржено в судовому порядку.

Ст. 21.5. Кодексу РФ про адміністративні правопорушення передбачає покарання за неявку за викликом (порядку) військового комісаріату в встановлені час і місце без поважної причини, вибуття на нові місце проживання або місце тимчасового перебування на термін більше трьох місяців, виїзд з Російської Федерації на термін понад шість місяців без зняття з військового обліку, прибуття на нові місце проживання або місце тимчасового перебування або повернення в Російську Федерацію без постановки на військовий облік у встановлений термін, а одно несообщ ення в установлений строк до військового комісаріату про зміну сімейного стану, освіти, місця роботи або посади, місця проживання в межах району, міста без районного поділу або іншого муніципального освіти. В даному випадку Вам слід уважно розібратися, чи можна відносно Вас довести якесь із цих діянь.

3. Військовий комісар може відмовити даному громадянинові у видачі військового квитка. Ця практика абсолютно незаконна, але дуже широко поширена в військкоматах. Улюблена фраза співробітників військкомату в такому випадку: "ми за тобою бігали, тепер ти за нами побігай". Однак, чинним законодавством така санкція за порушення правил військового обліку як відмова у видачі військового квитка не передбачена.

Це беззаконня широко поширене, тому що в більшості випадків відмова дається в усній формі і без свідків, що ускладнює його оскарження. Уникнути подібних ситуацій можна, якщо діяти наступним чином:

Зверніться в призовну комісію з письмовою заявою, в якому вимагайте зарахування в запас і видачі військового квитка ( зразок З1 ).

Прийдіть в районну призовну комісію (ви можете дочекатися поки Вас викличуть повісткою, але якщо з якої-небудь причини Вас не викликали, можете прийти самостійно, не чекаючи виклику). Насамперед переконайтеся, що Ваша заява отримано і долучено до особової справи. Якщо Ваша заява не отримано або не прилучиться до справи, вимагайте залучення до справи його копії і відмітки про це на інший копії, яка залишиться у Вас.

Пройдіть медичний огляд. Пам'ятайте, що при проходженні призовної комісії Вам належить пройти обов'язковий медичний огляд.

Якщо Вам відмовлять в зарахуванні в запас або видачу військового квитка, Ви можете оскаржити ці дії в призовну комісію суб'єкта Російської Федерації або в суд.

Дивись також:

Дивись також:

[ На головну сторінку ] [ Законодавство ] [ Карта сайту ]