Реклама
Реклама
Реклама

Яка відповідальність за ухилення від військової служби?

  1. Що є ухиленням від військової служби
  2. Підстави для притягнення до адміністративної відповідальності
  3. Коли настає відповідальність за ухилення від військової служби за статтею КК РФ

Ухилення від військової служби вважається порушенням чинного законодавства, а отже, за таку дію передбачені певні санкції. Залежно від обставин ухильників чекає покарання, передбачене в рамках якої адміністративної, або кримінальної відповідальності.

Що є ухиленням від військової служби

Підстави для притягнення до адміністративної відповідальності

Коли настає відповідальність за ухилення від військової служби за статтею КК РФ

Що є ухиленням від військової служби

Серед молодих людей призовного віку існує думка, що якщо не   отримав   повістку з військкомату, то нічого протизаконного не зробив Серед молодих людей призовного віку існує думка, що якщо не отримав повістку з військкомату, то нічого протизаконного не зробив. Це підтверджується нормами ст. 31 Федерального закону «Про військовий обов'язок і військову службу» від 28.03.1998 № 53-ФЗ (далі - закон № 53-ФЗ).

У ч. 4 цієї статті зазначено, які дії вважаються ухиленням від військової служби, а саме: неявка громадянина на заходи, пов'язані із закликом. При цьому повинні дотримуватися наступні умови:

  • для неявки не було поважних причин;
  • громадянин був сповіщений про захід порядком.

Виходить, якщо повістка не вручена, значить, такого правопорушення, як ухилення, не було. Єдине, що може зробити комісаріат, - це передати список осіб, яким не вдалося вручити повістку, в правоохоронні органи. Але їх співробітники повинні тільки розшукувати призовників для вручення повістки.

Описаний механізм діє тоді, коли призовник навмисне не ховається від представників військкомату. Відомо, де він живе, працює або навчається, є реальні дані про склад його сім'ї. А ось якщо громадянин призовного віку вчасно не повідомив про зміни обставин, важливих для військового обліку, тоді до нього можуть бути застосовані адміністративні санкції.

Підстави для притягнення до адміністративної відповідальності

У військовому комісаріаті не просто вибирають прізвища громадян РФ, яким необхідно пройти військову службу. Там ведеться облік всіх військовозобов'язаних. На військовий облік ставляться юнаки, які досягли 17 років, за місцем проживання. Відповідно до законодавства всі військовозобов'язані повинні повідомляти в військкомат актуальну інформацію про себе, яка може вплинути на здійснення призову.

За порушення цього обов'язку в Кодексі про адміністративні правопорушення РФ передбачена відповідальність. Так, як правопорушення в ст. 21.5 КоАП РФ розглядаються наступні дії:

  • неявка за повісткою до військкомату особи, яка перебуває на обліку;
  • неявка в військкомат для постановки на облік або зняття з нього у встановлений термін;
  • неявка в військкомат для повідомлення інформації про виїзд за межі муніципального освіти більш ніж на 3 місяці;
  • неявка в військкомат для повідомлення інформації про виїзд за межі Росії більш ніж на півроку;
  • неповідомлення в військкомат про зміну місця проживання, сімейного стану, місця роботи або навчання в установлений термін.

За всі ці дії передбачено штраф у розмірі від 100 до 500 руб.

Не знаєте свої права?

Підпишіться на розсилку Народний Советнік'.
Безкоштовно, хвилина на прочитання, 1 раз в тиждень.

Окремо в КоАП РФ винесено питання про ухилення від медичного огляду. На нього, до речі, теж необхідно з'явитися за повісткою. Якщо повістка була вручена, але призовник на медкомісію не прибув, тоді згідно ст. 21.6 КоАП РФ йому загрожує штраф в тому ж розмірі - від 100 до 500 руб.

Коли настає відповідальність за ухилення від військової служби за статтею КК РФ

У Кримінальному кодексі РФ такі злочини, як ухилення від військової служби і від альтернативної цивільної служби, об'єднані в ст. 328. У самій статті не розписується, які діяння вважаються ухиленням від служби. Для цього потрібно знову звернутися до ст. 31 закону № 53-ФЗ.

Якщо призовник, який отримав порядок, не з'явився на заходи щодо призову, до нього може бути застосована кримінальна відповідальність. Однак є деякі нюанси, які склалися в результаті застосування цієї норми судами.

У ст. 328 КК РФ є відсилання до постанови пленуму Верховного суду РФ від 03.04.2008 № 3. Згідно з цією постановою до відповідальності можуть залучати тільки чоловіків у віці від 18 до 27 років. Але якщо з'ясується, що громадянин, якому вже виповнилося 27 років, раніше ухилявся від призову, то кримінальну відповідальність можна застосовувати до нього до закінчення терміну позовної давності. В даному випадку цей термін дорівнює 2 років.

Верховний суд пропонує з'ясовувати, чи хотів призовник уникнути військової служби. Свідченням цього може бути неодноразова неявка на призовні заходи, такі як медкомісія, засідання призовної комісії, або до військкомату для відправки за місцем служби.

По відношенню до медкомісії неодноразовість - важлива характеристика. Якщо призовник не з'явився на неї один раз, тоді до нього застосовуються заходи адміністративної відповідальності.

Крім того, до ухилення прирівнюються ситуації, в яких призовник симулював хворобу або навмисне покалічив себе, а також використовував підроблені документи для отримання звільнення від служби.

А ось санкції, які передбачені за ухилення від служби КК РФ:

  • до 200 000 руб. штрафу;
  • до 2 років примусових робіт;
  • до 6 місяців арешту;
  • до 2 років позбавлення волі.

Залежно від обставин суддя має право вибрати будь-який з видів покарання.

Законодавством Росії служба в армії визнається конституційним обов'язком кожного чоловіка. А ті, хто різними способами ухиляється від проходження служби, залучаються до відповідальності за це. За дії, які ускладнюють розшук призовника для вручення повістки, слід покарання згідно з нормами КоАП РФ, а за ігнорування врученою під розпис порядку загрожує вже кримінальна відповідальність.

Не знаєте свої права?