Реклама
Реклама
Реклама

"Небесна лінія ... Петербурзькі панорами XVIII-XXI століть"

Петропавлівська фортеця, Невська куртина, "Невська панорама"

Виставка присвячена історії формування «небесної лінії» Петербурга і розвитку жанру видовий архітектурної панорами, пов'язаному саме з цією унікальною особливістю петербурзького ландшафту. Експозиція, яка об'єднала понад 250 експонатів з фондів Державного музею історії Санкт-Петербурга і приватних колекцій, демонструє кращі зразки петербурзького панорамного мистецтва: масштабні гравюри XVIII-XIX століття, фотопанорами другої половини XIX-ХХI століть, видові листівки, плакати. Вони дозволяють простежити зміни, які відбулися в образі Петербурга за три століття його існування, а також оцінити ступінь збереження історичного вигляду міста, сформованого в XVIII - початку ХХ століть, в сучасних умовах.

«Небесна лінія міста на Неві» - це поняття ввів в ужиток Д. Ліхачов. Воно найбільш точно відображає унікальність архітектурного образу Петербурга. За словами Д. Лихачова, «сама, може бути, характерна містобудівна риса в образі Ленінграда - переважання горизонталей над вертикалями ...» ( "Наша спадщина". 1989. № 1).

Цілісний архітектурний ландшафт міста формувався протягом трьох століть, завдяки жорсткій містобудівної дисципліни. Уже з петровських часів в молодій столиці діяли численні імператорські укази і розпорядження, що строго регламентують регулярне планування кварталів, розташування будинків уздовж вулиць з "червоних лініях і в один горизонт", прийом забудови "єдиної фасадів". Особливу увагу містобудівників протягом декількох століть приділялася силуету Петербурга, ретельно продумувалися висотні норми, співвідношення рядової забудови і домінантних споруд міста.

Виставка в Петропавлівській фортеці демонструє процес формування і розвитку архітектурної панорами як особливого напряму петербурзького мистецтва. На ній представлена ​​перша масштабна видова гравюра "Панорама Петербурга" А. Зубова (1716), зображення набережних Неви М. Махаева (1753). Особливий інтерес представляють види, що відобразили місто з різних висотних домінант: кругова панорама Дж. Аткінсона з вежі Кунсткамери (1805-1807), вид міста, зроблений Г. Чернецова з лісів Олександрівської колони (1836), панорама Дж. Бернардацці з дзвіниці Петропавлівського собору ( 1851); а також знаменита «Панорама Невського проспекту» В. Садовникова (1835). Автомобіль, що демонструється на виставці макет камери-обскури дає можливість глядачам побачити, яким чином художники панорамного художника створювали свої твори.

У другій половині ХIX століття з'явилися фотозображення Петербурга. Знімки таких майстрів, як І. Біанкі, К. Булла, Н. Діго, А. Лоренс, А. Рішбур відобразили Петербург 1870-1900-х років. Найціннішими фотодокументами свого часу стали унікальні фотопанорами міста 1930-х років Л. Андріївського та роботи військового фоторепортера Н. Хандогін періоду блокади Ленінграда. Поруч з фотознімками можна побачити фотоапарати кінця XIX століття - 1920-х років, в тому числі фотоапарат початку XX століття для панорамної зйомки.

Сьогоднішній стан «небесної лінії» Петербурга знайшло відображення в роботах сучасних фотографів. На них зафіксовані численні містобудівні помилки кінця ХХ - початку ХХI століття, що зробили дисонанс в класичний образ міста на Неві. В першу чергу, це такі споруди останнього часу, як будівля Товарно-фондової біржі і комплекс «Фінансист» на Василівському острові, торговий центр «Стокман» на розі Невського проспекту і вул. Повстання, житловий комплекс «Монблан» на Великому Сампсонієвской проспекті і інші.

Ще більш показовим є демонструє сучасний стан міської забудови центральної частини Петербурга тривимірна модель, створена Інститутом географічних інформаційних технологій.

Доповнюють виставку матеріали з архіву Всеросійського товариства охорони пам'яток історії та культури, руху «Живе місто», Санкт-Петербурзького Інтер'єрного театру, присвячені діяльності градозащітного груп і рухів, спрямованої на збереження неповторної «небесної лінії» Петербурга.

Також в експозиції представлені роботи сучасних художників, відібрані в результаті відкритого конкурсу, проведеного Петербурзьким благодійним фондом культури і мистецтва «ПРО АРТЕ»: «Петрогрань» (А. Теребенін, СПб), «Камера обскура» (В. Гріг, СПб), «Риб'ячий глас: Невське болеро» (Е. Стрєлков, Нижній Новгород), «Міські кубики» (А. Михайлова, Е. Істоміна, СПб).

Виставка підготовлена Державним музеєм історії Санкт-Петербурга за підтримки Комітету з культури Уряду Санкт-Петербурга, Санкт-Петербурзького відділення Всеросійського товариства охорони пам'яток історії та культури, Громадського руху «Живе місто», Компанії NIKON, Інституту географічних інформаційних технологій, Некомерційного проекту «Airpano. ru », Петербурзького благодійного фонду культури і мистецтва" ПРО АРТЕ ", Професійного фотоцентра Foto One.


Архітектурний інтернет-партнер: http://archi.ru/events/

21 червня о 16.00 - презентація книги «Санкт-Петербург: Спадщина під загрозою / St. Petersburg: Heritage at Risk »(спільний проект MAPS (Московське товариство охорони архітектурної спадщини), SAVE Europe's Heritage (Спасо спадщина Європи), і петербурзького Незалежного громадського руху« Живе Місто »за підтримки Державного музею історії Санкт-Петербурга).