Реклама
Реклама
Реклама

Наш двір перетворять на смітник - комсомольчани проти будівництва магазину у дворі вул. Сидоренко, 3 (ФОТО; ВІДЕО)

Адміністрація Комсомольська продала в приватні руки шматок землі у дворі будинку по вул. Сидоренко, 3 і дозволила побудувати тут магазин. Однак розміри дворової території не дозволяють розмістити його так, щоб при цьому не порушувалися інтереси мешканців, оскільки, крім безпосередньо будівлі магазину, потрібна площадка для сміттєвих контейнерів, проїзд для підвозу товару, в результаті чого господар магазин просто відрубає собі майже весь двір, перетворивши його , на думку мешканців, в смітник.

Ділянка площею 109 кв. м. у дворі будинку по вул. Сидоренко, 3 продали якомусь підприємцю В. Зинов'єву. Раніше, 20 років тому, він був зайнятий ГРУ-4, але після підключення будинків до природного газу необхідність в ній відпала, обладнання було демонтовано, а землю адміністрація міста якимось чином перевела в муніципальну власність.

- Земельна ділянка продали приватнику - всього-то за 100 тисяч рублів, - розповіла голова Ради МКД Наталія Троценко. - Нас же про це ніхто не повідомляв, з'ясувався цей факт вже тоді, коли у дворі почалося будівництво, що стало для нас неприємним сюрпризом.

- Нас же про це ніхто не повідомляв, з'ясувався цей факт вже тоді, коли у дворі почалося будівництво, що стало для нас неприємним сюрпризом

Будівельна техніка з'явилася у дворі Сидоренко, 3, у вересні поточного року. Обуренню місцевих жителів, в тому числі мешканців поруч розташованого будинку по пр-ту першобудівник, 20, (біля цього будинку немає власної дворової території - вони і їхні діти також користуються двором Сидоренко, 3), не було меж. Громадяни вважають, що порушуються їхні права на комфортне проживання. Справа в тому, що площа, зайнята магазином, з урахуванням майданчики для сміття, майданчики для розвантаження товару, за фактом буде набагато більше, а двір дуже маленький: впритул до майбутнього магазину (чи то пак до залишків фундаменту газгольдерне) з одного боку примикає дитячий майданчик , з іншого - парковка для автомобілів.

Справа в тому, що площа, зайнята магазином, з урахуванням майданчики для сміття, майданчики для розвантаження товару, за фактом буде набагато більше, а двір дуже маленький: впритул до майбутнього магазину (чи то пак до залишків фундаменту газгольдерне) з одного боку примикає дитячий майданчик , з іншого - парковка для автомобілів

Мешканці не зможуть користуватися паркуванням, оскільки тепер тут буде вхід в магазин, а також будівля потіснить дитячий майданчик, затінивши залишилася її частина. Крім того, у дворі дуже вузький проїзд для автомобілів, через брак місця відсутній тротуар для пішоходів, а в будь-який магазин здійснюється підвезення товару вантажними машинами, відповідно, зайвий рух буде створювати небезпеку для пішоходів. Крім того, контейнери під відходи від «життєдіяльності» магазину ставити нікуди, крім як під вікна будинків, і мешканці, звичайно, категорично проти цього.

- Зазначені обставини порушують права власників загальнобудинкового майна МКД і існуючий режим використання прибудинкової території, - вважають місцеві жителі.

Звернення до адміністрації міста з вимогою відкликати дозвіл на будівництво (зібрано 200 підписів) не допомогло - чиновники відповідають, що все по закону, а якщо ви не згодні, подавайте на забудовника до суду, а ми, мовляв, «не має права вирішувати спори, що виникають між власниками об'єктів нерухомості ». Мешканці написали в прокуратуру - їх відправили назад в адміністрацію. Зі зверненням в Росспоживнагляд та ж історія - коло замкнулося.

Напередодні зневірені мешканці влаштували збори, на яке запросили депутата міськдуми Дмитра Глушкова, заступника голови міста з питань капітального будівництва, начальника адміністрації Центрального округу, керівництво Управління архітектури та містобудування. У підсумку на зустріч з'явилися тільки головний архітектор Ігор Доровський і юрист УАіГ Дмитро Гапченко, тому мешканці змогли отримати відповіді (і не завжди виразні) лише на питання, які знаходяться в компетенції Управління.

Представники УАіГ, посилаючись на Правила землекористування і забудови, згідно з якими дана територія знаходиться в зоні Ж-1, і магазини тут ставляться до основних видів дозволеного використання, твердили, що все законно, і знову радили мешканцям пред'являти претензії забудовнику в суді.

Щодо того, що мешканцям зробили «сюрприз», не повідомивши їх до відома про те, що у них у дворі з'явиться магазин, Гапченко, апелюючи до ст. 51 Містобудівного кодексу, заявив, що територія ця - зовсім не дворова, а суміжна з нею, а тому жителів мкд питати необов'язково. Мешканці з цим категорично не згодні - нехай цю ділянку і знаходиться в приватній власності, але розташований він все-таки всередині дворової території, і чиновники, перш ніж видавати дозвіл на будівництво тут, повинні були отримати їх згоду.

Мешканка мкд Галина Олександрівна зачитала витяг з Санітарних правил, де прописаний порядок завантаження і вивантаження товарів в магазини: з боку двору, де розташовані вікна і входи в квартири, ці закони не дозволяють, проводиться лише з торця будівель, де відсутні вікна. У випадку з двором Сидоренко, 3, ці вимоги явно порушені. Крім того, під носом у мешканців - вони підозрюють, що на дитячому майданчику - будуть і сміттєві контейнери магазину, адже через брак місця її більше нікуди ставити.

З приводу цих непорозумінь, Ігор Доровський заявив, що забудовник надав в УАіГ «вичерпний пакет необхідних документів», перевіряти які - увага! - чиновники «не мають права». Проект, до речі, був розроблений приватною конторою «Тандем і К» Ігоря Курносова, в недавньому минулому головного архітектора міста.

- Проект робила проектна організація, що має всі допуски, вона відповідає за зобов'язаннями проектування, і те, що вони спроектували, однозначно повинно відповідати всім нормативам - санітарним, містобудівним, і так далі, - сказав Доровський. - Цей проект ми не маємо права перевіряти, розумієте? Ми перевіряємо тільки на склад всієї необхідної документації, коли вони подають нам цей пакет. Так законодавство влаштовано. Я змушений його виконувати.

Юрист УАіГ підкреслив, що пакет документів, пред'явлений Зінов'євим, «був достатній для отримання дозволу на будівництво, підстави для відмови були відсутні».

При цьому на запитання, поставлене мешканцем будинку Юрієм Мартинченко, чи не можна визнати помилковим розміщення магазину саме на території по Сидоренко, 3, оскільки тут явно не врахована площа двору, і зробити виняток із правил в даному випадку, за конкретною адресою, Дмитро Гапченко сказав, що питання йому незрозумілий і знову затягнув пісню про законність дії ПЗЗ.

При цьому на запитання, поставлене мешканцем будинку Юрієм Мартинченко, чи не можна визнати помилковим розміщення магазину саме на території по Сидоренко, 3, оскільки тут явно не врахована площа двору, і зробити виняток із правил в даному випадку, за конкретною адресою, Дмитро Гапченко сказав, що питання йому незрозумілий і знову затягнув пісню про законність дії ПЗЗ

Одна з учасниць зборів заперечила, сказавши, що подібні прецеденти в інших містах країни були, але і у всіх випадках місцева влада йшли назустріч городянам, дозволяли ці питання, використовуючи свої можливості, не ображаючи ні мешканців, ні власника землі. Комсомольські ж чиновники, за її словами, просто не хочуть нічого робити - дозвіл на будівництво видали самі, а тепер стверджують, що зворотного ходу немає. У гулі голосів обурених жителів звучали слова «все під п'ятою», «адміністрація покриває Зінов'єва», «корупція».

- Нас просто нахабно, як в 90-е, «нахиляють», - констатувала Валентина Копцева.

Ще одна городянка з числа мешканців мкд по Сидоренко, 3, зажадала пояснень, яким чином «сарай», який побудують у них у дворі, вписується в навколишній архітектурний ансамбль, і заявила, що в ньому будуть ночами продавати горілку і наркотики, завалять всяким сміттям весь двір, запаскудили екскрементами і перетворять в смітник.

- На цьому сараї потрібно написати відразу «М» і «Ж», - уїдливо жінка.

Чиновники наполягали на тому, що з їх боку порушень закону немає, а відкликати дозвіл на будівництво вони не мають права, і посилали городян відстоювати свої права в суді.

Чиновники наполягали на тому, що з їх боку порушень закону немає, а відкликати дозвіл на будівництво вони не мають права, і посилали городян відстоювати свої права в суді

Єдино, що було обіцяно - це письмовий «розгорнуту відповідь» на всі питання, що прозвучали на зборах: ініціативна група опікується цими питаннями записала, і на цьому тижні відправить до адміністрації. Задоволення від цієї обіцянки більшість учасників зборів не зазнали - відповіді цілком очікувані, і їх отримання в будь-якому випадку не зможе зупинити розпочату будівництво. Мешканці, за їхніми словами, мають намір піти раді співробітників мерії і найближчим часом звернутися з позовом до суду.

- Ми категорично не згодні з існуванням в нашому дворі якого б то не було магазину, - каже Наталія Троценко. - Метою створення Містобудівного кодексу РФ, на який раз у раз посилаються працівники адміністрації, є забезпечення сприятливих умов життєдіяльності громадян, але, на жаль, в нашому місті все навпаки - інтереси приватної особи і приватного бізнесу в нашому місті ставляться вище інтересів простих громадян. За фактом ніхто не зацікавлений в наше благополуччя і комфортному проживанні.

На закінчення зустрічі одна з мешканок мкд запитала чиновників - мовляв, «ви все говорите по закону, а як з вашою совістю»? Питання залишилося без відповіді.

Нагадаємо, будівництво багатьох будівель різного призначення, які не так давно почали зводити на приватні інвестиції в Комсомольську-на-Амурі, заморожено. На сьогоднішній день на території міста налічується 34 об'єкти незавершеного будівництва , За яке бралися комерсанти в період з 2013-го по нинішній рік. На різному етапі запал у інвесторів охолов по загальній для всіх причини - немає грошей, щоб довести справу до кінця.

Світлана Шерстобитова, новини сайту dvnovosti.ru

Цей проект ми не маємо права перевіряти, розумієте?
На закінчення зустрічі одна з мешканок мкд запитала чиновників - мовляв, «ви все говорите по закону, а як з вашою совістю»?