Реклама
Реклама
Реклама

Найвпливовіші архітектори запропонували Козіцин «золотий» квартал в центрі, щоб врятувати телевежу

На телевежу вже надягають фасадну сітку, щоб при бавовни не розлетілися осколки

Менше місяця залишилося до знесення недобудованої телевежі у цирку. Вона повинна зникнути з міського Скайлайна після виборів президента, в перших числах квітня. На її місці УГМК будуватиме льодову арену для ХК «Автомобіліст». Багато городян, вчені та архітектори все ще сподіваються, що необоротне рішення може бути переглянуто. Але часу на це залишилося зовсім небагато.

Ми публікуємо проект збереження телевежі і проект розміщення величезної льодової арени на майданчику заводу «Уралкабель» (який УГМК все одно збирається виносити за межі міста, а на його місці будувати житловий квартал ). Цю альтернативу розробили голова Містобудівної ради Єкатеринбурга Михайло Вяткін, головний архітектор Єкатеринбурга Андрій Молоков та архітектурне бюро «ОСА». Проект в кінці 2017 роки відправили на розгляд главі УГМК Андрію Козіцин, але відповіді від нього поки немає.

Архітектори вважають, що ділянку у телевежі просто занадто малий для пятнадцатітисячніка - для його парковок і пішохідного комфорту глядачів. У приклад вони привели пятнадцатітисячнікі «Мегаспорт» в Москві і «Мінськ-Арену»: їх земельні ділянки в півтора-два рази більше, ніж територія у телевежі. На думку авторів, транспортні колапси неминучі, причому станція метро «Геологічна», розташована поряд, ситуацію врятувати не зможе.

«Загальносвітова практика така, що під час великих матчів найближчі станції до арени перекривають щоб уникнути тисняви, - констатують архітектори. - Але навіть для використання віддалених станцій саме метро має бути розвинене. У нашому місті функціонує всього одна гілка метро (дві перспективні не з'являться в найближчому майбутньому). Навіть якщо уявити, що арена стоїть на одній зі станцій, під час матчу єдина гілка буде перевантажена. До того ж, з околиць міста до найближчої станції люди все одно будуть добиратися наземним транспортом ».

Тому арену пропонують розмітити на майданчику «Уралкабеля».

Ескіз арени на Татіщева - Токарів і кварталу на "Уралкабеле" Ескіз арени на Татіщева - Токарів і кварталу на Уралкабеле   Ось так зараз виглядає місце, куди запропонували поставити арену Ось так зараз виглядає місце, куди запропонували поставити арену

Промисловий квартал, за проектом, повністю реконструюється. Сама арена розташовується не по центру майданчика, а на перехресті Токарів - Татіщева, адже після реконструкції Татіщева стала потужною магістраллю, на відміну від тих же Куйбишева, 8 Березня і Декабристів. На місці заводської території з'являється «хокейний місто» - будується академія хокею, необхідна інфраструктура і житло (близько 55 тисяч квадратних метрів).

- Тут можна побудувати і тренувальні зали, і адміністрацію спортивного об'єкта, а житло поступово зводити на реконструюється заводський частини, - розповів Е1.RU архітектор бюро «ОСА» Василь Крапівін. - Воно може будуватися в першу чергу для спортсменів, здаватися в оренду, а в другу чергу - для всіх, хто побажає жити в цьому районі. Таким чином, всю забудову тут можна налаштувати на одну функцію. Ще ця територія приваблива тим, що поруч знаходиться Центральний стадіон. Одночасно матчі на ньому і на Льодовій арені проводитися не будуть, і паркувальну зону стадіону можна використовувати як резерв для арени.

Вежа в проекті зберігається.

«Телевежу можна перетворити в перлину міста без глобальних витрат, - вважають розробники. - Все, що потрібно зробити, - це реконструювати фасад і зробити нагорі панорамний ресторан і оглядовий майданчик. Практика інших міст показує, що така модель освоєння дозволяє окупати вкладені кошти вже через кілька років ».

Навколо вежі запропонували побудувати невисокі житлові квартали, запроектовані так, що загальна площа житла, що зводиться становить 100 тисяч квадратних метрів. Приблизно стільки тут і планувалося, коли вздовж Декабристів хотіли поставити висотки. Однак архітектори прийшли до висновку, що саме така, невисока забудова підкреслює висотну домінанту - вежу. Вона не буде претендувати на те, щоб самій стати акцентом, а створить замість цього спокійний, людський масштаб для всієї ділянки.

Ескіз забудови території біля льодової арени - среднеетажние закриті квартали з максимальною висотністю 8 поверхів Ескіз забудови території біля льодової арени - среднеетажние закриті квартали з максимальною висотністю 8 поверхів   Як зараз виглядає ця ділянка Як зараз виглядає ця ділянка

Схожий проект розробляли для реконструкції території навколо телевежі на Александерплац в Берліні. Він став одним з фіналістів проведеного в Німеччині конкурсу. Такий підхід проектанти вважають набагато більш розумним і для території у телевежі, ніж представлені раніше «мегапроекти» по її реконструкції , Які несли в собі лише одну функцію.

«Це конкурси архітектурних амбіцій, в яких не враховуються потреби міста і можливості бізнесу. У наш час такі марнотратні підходи застаріли », - вважають архітектори.

У наш час такі марнотратні підходи застаріли », - вважають архітектори

Телевежа в Берліні - найвищий об'єкт в Німеччині. Це територія колишньої НДР. Але після об'єднання НДР і ФРН вежа не втратила свій статус пам'ятника, більш того, вона стала символом об'єднаного Берліна. Телевежа в Берліні - найвищий об'єкт в Німеччині Проект з освоєння території навколо неї

Таким чином, архітектори підводять до думки: льодова арена з житловим кварталом на «Уралкабеле» плюс збережена телевежа і житловий квартал поруч з нею - це набагато ефективніше, цікавіше і вигідніше, ніж просто одна льодова арена у цирку і зовсім звичайний житловий квартал на місці заводу .

«Якщо розмістити арену і багатофункціональну забудову на території« Уралкабеля », а в кварталі телевежі розмістити апартаменти і офіси, кожна зі сторін процесу виявляється у виграші. Місто отримує здорову міську тканину, врятоване телевежу і нову льодову арену. Забудовник має можливість освоїти обидві площадки, максимально використовуючи їх потенціал при повній підтримці міста ».

- Нещодавно я був в Гонконзі, - розповів Е1.RU голова Містобудівної ради Михайло Вяткін. - Там звели найвищий адміністративний будинок в країні - висотою 480 метрів. Його побудували - а потім отримали пропозицію побудувати навколо нього житловий комплекс. Тому що територія поруч з ним почала користуватися підвищеним попитом. Житла в місті будувалося багато, проте житло поруч з найвищою будівлею стало вдвічі дорожче, ніж все інше. Але до розуміння цього ще потрібно прийти, а в нашому випадку порадники будівельників, боюся, кажуть їм зовсім інше.

Нагадаємо, на «Уралкабеле», за планами УГМК, повинен з'явитися квартал загальною площею будівництва 139 тисяч квадратних метрів . Запропонований архітекторами варіант передбачає появу 155 тисяч «квадратів» житла (100 тисяч у телевежі і 55 тисяч на «Уралкабеле»).

Варто відзначити, що вчені УрФУ, які аналізували пропускну здатність вулиць у цирку, несхвально поставилися не тільки до ідеї льодової арени, але і до ідеї житла в цьому місці: на їхню думку, з ареною транспортний колапс буде періодичним, а з житлом - постійним, причому паркувальних місць по нормативам потрібно навіть більше, ніж для льодової арени.

Архітектори проекту зі збереженням телевежі вважають, що порівнювати ці речі не зовсім коректно, оскільки період, коли жителі району приїжджають і виїжджають, в будь-якому випадку значно розтягнутий у часі в порівнянні з моментом, коли все люди і машини прибувають до початку матчу або концерту одночасно. Таким чином, до колапсу це не призведе.

Текст: Олена Баталова
Фото: Артем Устюжаніна / Е1.RU, Антон ФЕДОРЧЕНКО, архітектурне бюро «ОСА», Яндекс.Карти