Реклама
Реклама
Реклама

Київський Поділ забудовують до невпізнання

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

18 серпня 2015 року, 8:01 Переглядів: 18 серпня 2015 року, 8:01 Переглядів:   Фото: Анатолій Бойко   Історики б'ють на сполох: стародавня частина Подолу незабаром може втратити свій вигляд через забудовників

Фото: Анатолій Бойко

Історики б'ють на сполох: стародавня частина Подолу незабаром може втратити свій вигляд через забудовників! Причому псують вигляд старої частини міста не тільки висотні новобудови, але і приватні будинки - пам'ятки архітектури, які безбожно перебудовують. Наприклад, будівля на Костянтинівській, 11, яке городяни більше знають як будинок архітектора Меленського, після реставрації стане частиною офісно-готельного комплексу.

ОСОБНЯК Меленського. Зараз історична будівля закрито від очей киян будівельної плівкою, але видно, що дахи на ньому немає. Сам комплекс, згідно з проектом, буде висотою в 4 поверхи. Але городяни переживають, що пам'ятник архітектури буде або знищений, або йому добудують ще кілька поверхів, а архітектори навіть звернулися в правоохоронні органи.

Реставрація. Будиночок київського архітектора "сховали" від киян за плівкою. Фото: А. Бойко

"Я звертався в прокуратуру, адже це кричущий випадок! Повністю змінена структура садиби, а це - грубе порушення закону про охорону культурної спадщини", - розповів нам архітектор Георгій Духовичний. За його словами, охоронна зона пам'ятки архітектури становить 50 метрів від об'єкта, а нова будівля надбудовано впритул до будинку Меленського.

Влада запевняє, що ситуацію тримають під контролем. "Забудовник був оштрафований на більш ніж сто тисяч гривень ще в минулому році - коли тільки почали проводити будівельні роботи з будинком Меленського, не маючи при цьому дозвільних документів. Довго судилися, і забудовник програв суди. Незабаром, втім, він все ж отримав необхідні дозволи на реставрацію старовинного будинку. Але недавно на об'єкті почали проводити якісь додаткові роботи. Так що найближчим часом ми перевіримо, чи ведуться роботи згідно з проектом чи ні. І, якщо є порушення, будемо вживати заходів ", - розповіли нам у відділі ін пекціі держконтролю об'єктів культурної та архітектурної спадщини КМДА . І уточнили: забудовник обіцяв в цьому історичному будинку відкрити і облаштувати музей Меленського. Це підтверджує і заступник голови КМДА Павло Рябікін: "Дозвільна документація по даному об'єкту є. Ініціативу зі створенням музею ми підтримуємо".

Фото: А. Бойко

"Якщо забудовник дійсно відкриє музей, як і обіцяє, то ми тільки" за ". Але відкриє чи що?", - сумнівається експерт музейної справи Ігор Пошивайло. Додзвонитися в компанію, яка веде ремонт будівлі, нам не вдалося.

Тим часом на Костянтинівській, 2, йде реставрація особняка, який колись належав родині київських кондитерів - Балабух. Там теж хочуть облаштувати офісно-готельно-ресторанний комплекс.

ВИСОКИЙ МОНСТР. Страждає Поділ і від висоток: будівля на Нижньому Валу, 27-29, місцеві вже прозвали "монстром", адже воно налічує аж 13 поверхів - хоча забудова Подолу сприймає максимум 9 поверхів. Архітектори вимагають від влади розібратися із забудовниками. "Була проведена експертиза. Поверховість цієї будівлі вище допустимої норми. Ми будемо домагатися, щоб 4 поверху демонтували, і привели об'єкт в стан, передбачене проектом", - запевнили нас в КМДА.

Ми будемо домагатися, щоб 4 поверху демонтували, і привели об'єкт в стан, передбачене проектом, - запевнили нас в КМДА

"Монстр". У КМДА запевняють, що будуть домагатися демонтажу чотирьох поверхів. Фото: А. Бойко

будиночок зодчого

Особняк Меленського був побудований в 1818 році. Саме в ньому проживав перший головний архітектор Києва - Андрій Меленський, разом зі своєю сім'єю. Завдяки його таланту городяни зараз можуть помилуватися оздобленням Церкви Святого Миколая на Аскольдовій могилі, Контрактовим будинком, а також створеної за його кресленнями колоною Магдебурзького права. За радянських часів в цьому будинку облаштували комуналки.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Київський Поділ забудовують до невпізнання". інші люди дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Кириченко Леся

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Але відкриє чи що?