Реклама
Реклама
Реклама

Булгакову і не снилося: на Подолі «розчохлив» Театр-крематорій

Сказати "ні" страхітливого будівлі на Андріївському узвозі прийшли не тільки представники громадськості ...

Анонсоване адміністрацією «Театру на Подолі» відкриття корпусу «Б», який в соціальних мережах вже охрестили «Крематорієм», сьогодні не відбулося. Представники столичної влади не з'явились. Думати-гадати, чому мер Києва не приїхав, можна довго. Однак журналіст Укрінформу, який з самого ранку пішов на Андріївський узвіз, в розмові з обуреними киянами почув таке: Кличко не з'явився або через погодні умови, або - просто нас злякався.

Тому Укрінформ підготував черговий матеріал про скандальний Театрі на Подолі.

9:45. З самого ранку в столиці йде сніг. Проте негода не завадила противникам дивною чорною новобудови на Подолі, яка насправді є театром, вийти і сказати своє слово. Мітингувальників, не рахуючи представників ЗМІ, було близько сотні. Обурені чорної коробкою кияни накинулися на головного архітектора «Крематория» Олега Дроздова.

- Ну я ж вам казав, що все не так погано, як здається на перший погляд, - звернувся Дроздов до громадськості, коли завіса, яка закривала фасад, піднялася вгору ..

- Ви що? Так це просто жах якийсь, - почали скандалити кияни.

До архітектору звернулася Олена Терещенко-Єскіна - громадська діячка з Координаційної ради об'єднання громадських організацій «Київське Віче».

- Пане Дроздов! Розкажіть, як ви проігнорували чинне законодавство, обійшли методична рада при Мінкультури тощо. Всі вони, згідно з процедурою, повинні погоджувати подібні проекти?

- Ну, на раду він не виносився, але проект узгоджений.

- Тобто, ви визнаєте, що на методичну раду він не виносився?

Головний архітектор повернувся до неї спиною і зробив вигляд, що не почув запитання. А наш кореспондент, просунувшись між людьми все-таки запитав активістку, на що вона розраховувала, ставлячи архітектора Дроздова в незручне становище.

Олена Терещенко-Єскіна: Архітектор нікуди на узгодження проект не виносив, так йому відразу сказали, що ніхто цей проект не затвердить, а його (Дроздова. - Ред.) Просто ганебно виштовхнуть

- Як ви думаєте, чому Олег Дроздов проігнорував ваше запитання?

- А що він скаже? Вони ж узгодили цей проект з порушенням процедури. Це протиправно. Тому громада може оскаржити це в суді. Науково-методична рада, яка працює при Мінкультури, і на який обов'язково виносяться подібні проекти, цей проект не бачив. І не тільки він. Також не мали можливості ознайомитися з ним і Рада при «Укрреставрації», і Національна спілка художників України. Тобто, проект «Театру на Подолі» архітектор нікуди не виносив на узгодження, оскільки йому відразу сказали, що ніхто цей проект не затвердить, а його (Дроздова. - Ред.) Просто ганебно виштовхнуть. Погодьтеся, така споруда на Андріївському узвозі - це дисонанс. На жаль, цей чорний монстр, який не вписується в архітектурний ансамбль спуску, тепер буде фоновим елементом історичної забудови на Подолі. Вибачте, але я навіть не можу підібрати правильні слова для того, щоб висловити своє обурення.

- Олено, ви ще говорили про якийсь порушенні закону. Можна докладніше?

- По-перше, порушення Закону України про охорону культурної спадщини, оскільки вулиця Андріївський узвіз згідно з постановою Мінкультури 2012 року є комплексною пам'яткою містобудування. Це означає, що будинки тут можуть бути реставровані у відповідності з історичними особливостями, а спорудження подібних «монстрів», які жодним чином не вписуються в історичне середовище і псують загальний вигляд, - заборонено. По-друге, «монстр» знаходиться на території заповідника «Стародавній Київ», який теж висуває певні вимоги щодо будівництва та реставрації. При цьому тільки з узгодженням і проходженням відповідної процедури, яка була порушена.

- На вашу думку, щось можна виправити?

- Я дуже сумніваюся, що хтось буде його міняти.

... Тут журналіст почув голос «Свободи». Чи не радіо, а однойменної політичної партії. І дійсно, це був Ігор Мірошниченко, екс-нардеп, член ВО «Свобода», який також прийшов підтримати незадоволених будівлею киян на узвозі.

Сказати ні страхітливого будівлі на Андріївському узвозі прийшли не тільки представники громадськості

Ігор Мірошниченко, член ВО «Свобода»: У Кличка зараз думають, що робити далі - чи жорстко критикувати, або вішати локшину на вуха киянам і говорити, що ви нічого не розумієте в сучасній архітектурі

- Що ви тут робите, Ігор?

- Я тут часто гуляю з дружиною, і, знаєте, до вчорашнього дня думав, що ця коробка - тимчасовий фасад. Але, як виявилося, саме так буде виглядати будинок «Театру на Подолі» ... Звичайно, якщо будівля вже «доживає свої останні дні» і скоро розсиплеться, то замість нього потрібно будувати щось схоже на ту архітектуру, яка створила цей спуск і його неповторну ауру. Андріївський - цінність всього українського народу, це дух старого Києва. А такі будівлі як ось це - вбивають його красу.

- Як ви думаєте, чому не приїхав Кличко?

- Столична влада на роздоріжжі, адже ще до сьогоднішнього ранку вони збиралися робити офіційне відкриття. Чому Кличко не приїхав? Вважаю, що план на переконання киян в тому, що це красиво, не спрацював. І тому у Кличка зараз думають, що робити далі: чи це жорстко критикувати і переробляти, але для цього потрібно сваритися зі спонсорами - «Рошен» і архітектором. Або, все ж, вішати локшину на вуха киянам і говорити, що ви нічого не розумієте в архітектурі та сучасному мистецтві. Тому, я думаю, що завдання переконати киян, що вони не розбираються в сучасному мистецтві, є надскладною. У Кличка сьогодні позиції немає. Так само, як не було вчора у його заступників, тому що вони не знали, що це буде виглядати саме так.

Олексій Хавротенко і Володимир Собцов - члени громадських організацій «Старий Поділ» і «Відродження Києва. Поділ »: Або демонтувати, або найняти художників, які намалюють там гарний мурал

- Тиждень тому я був в Золотурні - столиця кантону Золотурн в Швейцарії, де на власні очі бачив як це слід робити правильно. Недарма цей Альтштадт (старе місто) визнаний кращим об'єктом містобудування середньовіччя. Те, як швейцарці відносяться до свого пам'ятника архітектури, ніхто раніше не робив. Звичайно, там є новобудови, але всі вони виконані у відповідному стилі. Щодо «Театру на Подолі», то це невдалий проект архітектора, - сказав Хавротенко.

- Я так розумію, винен архітектор?

- Звичайно. Громадськості потрібно подати на нього позов. І після того, коли суд стукне молотком, Олег Дроздов за свої власні кошти повинен зробити все можливе, щоб якось це виправити. Крім того, за будівлею «Театру на Подолі» - Замкова гора, яку цей об'єкт заступає, порушуючи візуалізацію сприйняття, - заявив Собцов.

- А на вашу думку, що тут можна вдіяти? - запитав журналіст у Олексія Хавротенко.

- Максимум, що можна зробити - додати нижній частині будівлі Аттиковий елементів, а верхню частину - або демонтувати, або найняти художників, які намалюють там гарний мурал.

Кореспондент підійшов до огорожі, де кияни спільно з представниками громадських організацій намагалися проникнути всередину реконструйованого корпусу «Б».

- Дайте нам подивитися на цей жах ближче, - кричали люди.

Звичайно, охорона не хотіла їх впускати, але в підсумку - не змогла витримати натиск, кияни все-таки прорвалися. Зайшовши в вестибюль, журналіст зробив кілька знімків і піднявся на другий поверх, де колектив «Театру на Подолі» якраз дякував головного архітектора за роботу.

Різних людей було багато, але серед них - жодного представника столичної влади. Тобто, назвати це офіційним відкриттям ніяк не можна. Швидше, відкриття для своїх, після закінчення якого в холі повинен був відбутися фуршет. Втім, обурені кияни, схоже, заздалегідь його зіпсували, заявивши, що будуть домагатися справедливості. І пообіцяли приходити сюди знову і знову, але не на спектаклі, а на протести ...

Мирослав Лісковіч, Київ.

Ви що?
Всі вони, згідно з процедурою, повинні погоджувати подібні проекти?
Тобто, ви визнаєте, що на методичну раду він не виносився?
А що він скаже?
Можна докладніше?
На вашу думку, щось можна виправити?
Як ви думаєте, чому не приїхав Кличко?
Чому Кличко не приїхав?
Я так розумію, винен архітектор?
А на вашу думку, що тут можна вдіяти?