Реклама
Реклама
Реклама

Житель Архангельська провів експеримент, спробувавши місяць прожити на МРОТ

Фото з сайту pixabay.com

32-річний житель Архангельська Артем Шишков провів соціальний експеримент, в рамках якого він повинен був витрачати на місяць не більше 7,8 тис. Рублів, що відповідає мінімальному розміру оплати праці в Росії.

За його словами, мета експерименту полягала в тому, щоб довести або спростувати тезу про те, що на МРОТ можливо прожити.

«Мені давно не було зрозуміло, чому МРОТ нижче прожиткового мінімуму. Звідки беруться ці цифри? Адже пенсіонерам доплачують пенсію до прожиткового мінімуму, а працюючим людям можуть платити менше », - пояснив чоловік (цитата по ТАСС).

Відомо, що на третьому тижні експерименту, який розпочався 23 серпня, Шишкову довелося повністю відмовитися від більшості продуктів. Решта п'ять днів, за його словами, він харчувався тільки кашами, макаронами, яйцями і овочевими супами. «У мене з'явилася сонливість, загальмованість. Я схуд на 5 кг », - розповів чоловік.

Глава Федерації незалежних профспілок Росії Михайло Шмаков, коментуючи експеримент свого колеги, зробив висновок, що «неможливо прожити на МРОТ».

Нагадаємо, що в середу президент РФ Володимир Путін пообіцяв підвищити мінімальний розмір оплати праці в країні. «Ми обов'язково все одно це зробимо. Це наше завдання, наші зобов'язання перед громадянами. Але і просто з чисто моральних міркувань у нас люди не можуть отримувати зарплату менше, ніж прожитковий мінімум. Це просто неможливо », - сказав він.

«Ми жили в таких умовах, коли не було можливості вирішити цю задачу. Тепер, незважаючи на всі складнощі, все-таки економіка зростає », - додав глава держави.

11 вересня Володимир Путін запропонував з початку 2018 року підвищити мінімальний розмір оплати праці з нинішніх 71-72% від прожиткового мінімуму до 85% і доручив не пізніше 2019 року довести МРОТ до рівня не нижче прожиткового.

Звідки беруться ці цифри?