Реклама
Реклама
Реклама

Сезонний бізнес: солодка вата, морозиво, повітряні кульки

У літній період підприємці намагаються розширити свій бізнес шляхом здійснення торгівлі за межами стаціонарних об'єктів. У парках відпочинку нерідко можна зустріти пересувні візки (лотки) з морозивом, солодкою ватою, повітряними кульками. Про те, які дозвільні документи потрібні для організації торгівлі такими товарами, піде мова в цій публікації.

Про те, які дозвільні документи потрібні для організації торгівлі такими товарами, піде мова в цій публікації

Торгівля з візків, лотків є однією з форм позамагазинного продажу товарів, порядок здійснення якої регулюється Правилами роботи дрібнороздрібної торговельної мережі, затвердженими наказом Міністерства зовнішніх економічних зв'язків і торгівлі України від 08.07.96 р № 369 (далі - Правила № 369).

Згідно п. 3 Правил № 369 візки, низькотемпературні лотки-прилавки, розноски, лотки, столики відносяться до пересувної торговельної мережі.

Через такі кошти торгівлі дозволяється реалізація продовольчих і непродовольчих товарів тільки нескладного асортименту при дотриманні правил їх продажу. Правила роздрібної торгівлі продовольчими товарами затверджені наказом Міністерства економіки та з питань європейської інтеграції України від 11.07.2003 р № 185 (далі - Правила № 185), а Правила роздрібної торгівлі непродовольчими товарами - наказом Міністерства економіки України від 19.04.2007 р № 104 (далі - Правила № 104).

Плануючи торгівлю через засоби пересувної мережі продовольчими товарами (морозивом, солодкою ватою) і непродовольчими товарами (повітряними кульками), необхідно врахувати вимоги п. 6 Правил № 369. Даним пунктом передбачено, що торгівля продовольчими і непродовольчими товарами в одному дрібнороздрібному торговому пункті дозволяється лише при умови, що продовольчі товари фасовані, мають герметичну (неушкоджену) упаковку і при цьому додержується принцип товарного сусідства. Тому, щоб не порушувати дані вимоги, доведеться або відмовитися від торгівлі повітряними кулями в одному торговому пункті з морозивом і солодкою ватою, або, торгуючи повітряними кулями, морозиво і солодку вату продавати тільки в упаковці.

Згідно п. 8 Правил № 369 у дрібнороздрібній торговельній мережі забороняється продаж:

- продовольчих товарів, якщо при їх продажу відсутні умови для дотримання санітарних норм і правил, а також для дотримання температурних режимів, умови зберігання та продажу цих товарів. (Морозиво зберігають у низькотемпературних прилавках-холодильниках при температурі, яка може коливатися від -14 CO до -12 CO, не більше 48 годин (п. 5.8 р. 5 Правил № 185).);

- нефасованих і не упакованих продовольчих товарів з розносок, лотків, столиків, крім морозива. Якщо здійснюється торгівля тільки продовольчими товарами, серед яких є і нефасовані, слід керуватися п. 39 Правил № 369, згідно з яким такі товари передаються споживачеві упакованими в папір, паперові серветки, поліетиленові пакети харчового призначення або в тару споживача;

- товарів, що не мають відповідного маркування, належного товарного вигляду, товарів, на яких строк придатності не зазначено або зазначено з порушенням вимог нормативних документів, строк придатності яких минув, а також тих, які надійшли без документів, передбачених законодавством, зокрема що засвідчують їх якість і безпеку.

Правила № 369 встановлюють і ряд вимог до розміщення і режиму роботи засобів пересувної мережі, до облаштування місця здійснення торгівлі, до використовуваному устаткуванню, до організації продажу товарів, а також до продавців * .

Детальніше зупинимося на отриманні окремих дозвільних документів, необхідних для здійснення роздрібної торгівлі морозивом та солодкою ватою.

Документи на дозвіл

Згідно п. 5 Порядку провадження торговельної діяльності та правил торговельного обслуговування населення, затвердженого постановою КМУ від 15.06.2006 р № 833 (далі - Порядок № 833), суб'єкт господарювання веде торговельну діяльність після його державної реєстрації, а у випадках, передбачених законодавчими актами , - при наявності відповідних дозвільних документів.

Оскільки необхідність отримання документів дозвільного характеру та їх види встановлюються виключно законами (ст. 4 Закону України від 06.06.2005 р № 2806-IV "Про дозвільну систему" (далі - Закон № 2806)), то при визначенні переліку необхідних дозвільних документів на здійснення торгівлі з лотка слід керуватися тільки законами.

Дозвіл на розміщення на території об'єктів благоустрою будівель і споруд соціально-культурного, побутового, торговельного та іншого призначення. Отримання даного дозволу передбачено пп. 1.10 ст. 10 Закону України від 06.09.2005 р № 2807-IV "Про благоустрій населених пунктів" (далі - Закон № 2807). Видавати такі дозволи уповноважені сільські, селищні та міські ради.

До об'єктів благоустрою, зокрема, віднесені: території загального користування (площі, вулиці, парки, пляжі і т. П.), Прибудинкові території, території підприємств, установ і організацій (ст. 13 Закону № 2807). Згідно ст. 16 даного Закону на об'єктах благоустрою забороняється самовільно встановлювати торговельні лотки, павільйони, кіоски і т. П. Тому для торгівлі з лотка необхідно отримати дозвіл.

Але з його отриманням не все так просто. У ст. 4 Закону № 2806 визначено повний перелік вимог, що пред'являються до дозвільних документів. У Законі № 2807 такі вимоги не визначені, зокрема, не встановлені вартість, термін прийняття рішення про видачу або відмову у видачі дозволу, вичерпний перелік підстав для відмови в його видачі та ін. Тому при отриманні даного дозволу слід керуватися загальними нормами, встановленими в законі № 2806.

Пунктом 1 ст. 41 Закону № 2806 передбачено: якщо термін видачі дозвільного документа не встановлено законом, що регулює його видачу, то документ має бути виданий протягом десяти робочих днів. Якщо в зазначений термін документ або рішення про відмову у його видачі не видано або не направлено підприємцю, то відповідно до принципу мовчазної згоди останній набуває право на провадження господарської діяльності без дозволу, за умови, що він надав заяву та документи в повному обсязі (ст. 1 Закону № 2806).

Згідно з нормами Закону № 2806 плата за видачу дозвільного документа стягується тільки в разі, якщо вона передбачена законом. Так як Законом № 2807 плата за видачу даного дозволу не встановлена, воно повинно видаватися безкоштовно. Підстави для відмови у видачі дозвільних документів містяться в п. 5 ст. 41 Закону № 2806.

Видача дозволів на розміщення на території об'єктів благоустрою будівель і споруд соціально-культурного, побутового, торговельного та іншого призначення Законом № 2807 віднесена до повноважень органів місцевого самоврядування. Порядок видачі дозволів встановлюється рішеннями міської, сільської, селищної рад на підставі типових порядків, затверджених Кабміном (п. 1 ст. 41 Закону № 2806). В даний час діє Порядок розміщення малих архітектурних форм для здійснення підприємницької діяльності, затверджений постановою КМУ від 26.08.2009 р № 982 ** . Саме цей Порядок повинен використовуватися органами місцевого самоврядування при підготовці свого рішення.

Цей дозвіл потрібно отримувати в тому випадку, якщо органами місцевого самоврядування розроблений такий порядок. Відзначимо, що в деяких регіонах як і раніше замість цього вимагають отримувати дозвіл на розміщення об'єкта торгівлі.

Дозвіл на розміщення, будівництво, реконструкцію та функціонування об'єктів дорожнього сервісу в межах смуги відведення автомобільних доріг загального користування. Якщо підприємець буде торгувати з лотка не в парку (або іншому об'єкті благоустрою), а в межах смуги відведення автомобільних доріг загального користування, то йому доведеться мати справу не з органами місцевого самоврядування, а з Укравтодором та ДАІ, так як ст. 1 Закону України від 08.09.2005 р № 2862-IV "Про автомобільні дороги" (далі - Закон № 2862) торгові пункти (в тому числі МАФ) віднесені до об'єктів дорожнього сервісу. Для їх розміщення в межах смуги відведення автомобільних доріг загального користування потрібно отримати дозвіл на розміщення, будівництво, реконструкцію та функціонування об'єктів дорожнього сервісу. Такий дозвіл видається органами Укравтодору за погодженням з ДАІ в порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України (ст. 37 Закону № 2807).

Дозвіл органів Держпожнагляду. Такий дозвіл необхідно підприємцю при здійсненні діяльності в приміщенні (як орендованому, так і власному), наприклад, якщо підприємець планує здійснювати торгівлю з лотка в приміщенні розважального комплексу. Видача дозволу органів Держпожнагляду регламентується ст. 10 Закону України від 17.12.93 р № 3745-XII "Про пожежну безпеку". Дозвіл видається безкоштовно і є безстроковим документом. Підставою для його видачі є висновок, що оформляється за результатами оцінки (експертизи) протипожежного стану об'єкта чи приміщення, що проводиться органом державного пожежного нагляду або іншою особою, яка має ліцензію на проведення такої експертизи.

Рішення про видачу дозволу або відмову в його видачі приймається органом Держпожнагляду протягом десяти робочих днів з дня подання заявником документів, необхідних для отримання дозволу.

Створені торгові точки, в тому числі розміщені в орендованих приміщеннях, які не змінюють виду своєї діяльності (крім потенційно небезпечних об'єктів) або які не належать до категорії вибухопожежонебезпечних та об'єктів з масовим перебуванням людей і не розміщуються на території або всередині зазначених об'єктів, можуть почати роботу на підставі декларації відповідності матеріально-технічної бази вимогам законодавства за формою, встановленою постановою КМУ від 11.01.2006 р № 17. Декларація повинна бути представлена ​​в орган Госпожнадз ра не пізніше, ніж за 10 днів до початку роботи.

Оскільки для виготовлення солодкої вати використовується електрообладнання, підприємцю слід отримати дозвіл на експлуатацію обладнання підвищеної небезпеки, передбачене ст. 21 Закону України від 14.10.92 р № 2694-XII "Про охорону праці". Такий дозвіл згідно з постановою КМУ від 15.10.2003 р № 1631 видають територіальні органи Держнаглядохоронпраці.

Експлуатаційний дозвіл для потужностей (об'єктів) з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів. Згідно ст. 22 Закону України від 23.12.97 р № 771/97-ВР "Про безпечність та якість харчових продуктів" (далі - Закон № 771) оператори потужностей (об'єктів), які здійснюють діяльність з виробництва та / або обігу харчових продуктів, підконтрольних санітарній службі , повинні отримати експлуатаційний дозвіл на кожну потужність (об'єкт), що використовуються для здійснення вищезазначеної діяльності. У нашому випадку це лоток-холодильник і обладнання для виготовлення солодкої вати. Експлуатаційний дозвіл видається відповідним головним державним санітарним лікарем власнику (користувачу) обладнання і інших засобів, що використовуються у виробництві або обігу харчових продуктів на підставі перевірки дотримання цим обладнанням санітарних заходів і технічних регламентів.

Обладнанню присвоюється персональний контрольний (реєстраційний) номер. Устаткування і його оператор (власник, користувач) вносяться до реєстру потужностей (об'єктів), який ведеться в порядку, встановленому МОЗ. Цей реєстр розміщений на офіційному сайті МОЗ України з 01.04.2010 р

Форма і умови експлуатаційного дозволу, порядок його отримання, призупинення, скасування та поновлення, а також оплати за отримання експлуатаційного дозволу відповідно до ч. 4 ст. 22 Закону № 771 встановлено постановою КМУ від 12.05.2007 р № 712 "Про затвердження Порядку видачі експлуатаційного дозволу для потужностей (об'єктів) з виробництва, переробки або реалізації харчових продуктів" *** .

Наталія Плосконос, юрист

_________________

* Детальніше про це читайте в попередньому номері газети в статті "Торгівля пивом з автопричепи" на с. 18. (Прим. Редакції.)

** Порядок розміщення малих архітектурних форм для здійснення підприємницької діяльності опубліковано в "Приватному підприємця" № 19, 2009 г. (Прим. Редакції.)

*** Порядок видачі експлуатаційного дозволу опублікований в "Приватному підприємця" № 17, 2007 г. (Прим. Редакції.)