Реклама
Реклама
Реклама

Онлайн каси для ЕНВД 2019: перехід, правила, терміни, новини

  1. Що таке онлайн каса для ЕНВД?
  2. Хто звільнений від онлайн кас до 1 липня 2019 року за новим законом
  3. Чи потрібна онлайн каса при ЕНВД в 2019 році?
  4. Зміни і свіжі новини
  5. Як здійснити перехід на онлайн каси для ЕНВД?
  6. Коли переходити на онлайн каси платникам ЕНВД?
  7. Онлайн каси за новим законом для ЕНВД при роздрібній торгівлі
  8. ЕНВД і онлайн каса при роздрібній торгівлі
  9. Застосування онлайн кас для ІП на ЕНВД
  10. ТОВ на ЕНВД: онлайн каси коли потрібно застосовувати?
  11. Які касові апарати для ЕНВД можна застосовувати?
  12. Як оформляються каси для ЕНВД? Як підготуватися до змін?

Останнім етапом переходу на онлайн каси в Росії стане обов'язкове їх застосування платниками податків на вмененке і патенті

Останнім етапом переходу на онлайн каси в Росії стане обов'язкове їх застосування платниками податків на вмененке і патенті. У статті розглянемо питання про те, коли введуть онлайн каси для ЕНВД, як виконати всі вимоги нової редакції закону № 54-ФЗ і які касові апарати зможуть використовувати вмененщікі. У статті представлені зміни і свіжі новини з онлайн кас при ЕНВД.

Увага! Деякі вмененщікі до 1 липня 2019 року позбавлені від ККТ. Закон прийнятий. Перелік видів діяльності на ЕНВД, працюючи на яких ІП та організації звільнені від ККТ, дивіться в статті.

Детальна інформація, хто ще може працювати без онлайн-ККТ в статті ККТ-відстрочка: як оформляти документи при роботі з готівкою .

Увага! Терміни переходу на онлайн каси для деяких платників перенесені на 2019 рік. Дивіться повний список всіх за видами діяльності в статті журналу "Спрощенка".

Перехід на онлайн каси з 2019 року

Що таке онлайн каса для ЕНВД?

Нова редакція закону від 22.05.2003 № 54-ФЗ «Про застосування ККТ» внесла революційні зміни в систему обліку касових операцій. По-перше, введена обов'язок при розрахунках з населенням використовувати касові апарати навіть для тих, хто раніше міг обходитися без ККТ (зокрема вмененщікі). Правда, при цьому трохи розширено перелік видів діяльності, які звільняють від використання кас. По-друге, кардинально змінилися вимоги до самих касових машин. Електронні каси повинні володіти:

можливістю забезпечити передачу інформації про касові операції через спеціальних операторів податківцям через інтернет;
фіскальним накопичувачем, який реєструє кожну операцію, зберігає про неї інформацію і в разі втрати зв'язку з інтернетом передає інформацію податківцям після відновлення зв'язку;
можливістю роздруковувати фіскальні документи з урахуванням всіх вимог нового закону і з зазначенням всіх обов'язкових реквізитів, а також можливістю направляти ці документи електронною поштою покупцеві.

Для виконання цих вимог необхідно також укладення договору з акредитованим оператором фіскальних даних.

Хто звільнений від онлайн кас до 1 липня 2019 року за новим законом

Хто звільнений від онлайн кас до 1 липня 2019 року за новим законом

Звільняються від ККТ до 1 липня 2019 року організації та ВП на ЕНВД, які здійснюють види діяльності (подп. 1-5, 10-14 п. 2 ст. 346.26 НК РФ):

  1. надання побутових послуг. Коди видів діяльності відповідно до Класифікація видів економічної діяльності та коди послуг відповідно до Класифікація продукції за видами економічної діяльності, що належать до побутових послуг, визначаються Кабінетом Міністрів України;
  2. надання ветеринарних послуг;
  3. надання послуг по ремонту, технічного обслуговування та миття автомототранспортних засобів;
  4. надання послуг з надання в тимчасове володіння (в користування) місць для стоянки автомототранспортних засобів, а також із зберігання автомототранспортних засобів на платних стоянках (за винятком штрафних автостоянок);
  5. надання автотранспортних послуг з перевезення пасажирів і вантажів, здійснюються організаціями та індивідуальними підприємцями, що мають на праві власності або іншому праві (користування, володіння і (або) розпорядження) не більше 20 транспортних засобів, призначених для надання таких послуг;
  6. поширення зовнішньої реклами з використанням рекламних конструкцій;
  7. розміщення реклами з використанням зовнішніх і внутрішніх поверхонь транспортних засобів;
  8. надання послуг з тимчасового розміщення та проживання організаціями і підприємцями, які використовують в кожному об'єкті надання даних послуг загальну площу приміщень для тимчасового розміщення та проживання не більше 500 квадратних метрів;
  9. надання послуг з передачі у тимчасове володіння і (або) у користування торгових місць, розташованих в об'єктах стаціонарної торговельної мережі, які не мають торгових залів, об'єктів нестаціонарної торгової мережі, а також об'єктів організації громадського харчування, що не мають залу обслуговування відвідувачів;
  10. надання послуг з передачі у тимчасове володіння і (або) у користування земельних ділянок для розміщення об'єктів стаціонарної та нестаціонарної торгової мережі, а також об'єктів організації громадського харчування.

Звільняються від ККТ до 1 липня 2019 року ІП на ЕНВД без працівників, які здійснюють види діяльності (подп. 6-9 п. 2 ст. 346.26 НК РФ):

  1. роздрібної торгівлі, здійснюваної через магазини і павільйони з площею торгового залу не більше 150 квадратних метрів по кожному об'єкту організації торгівлі. Для цілей цієї глави роздрібна торгівля, здійснювана через магазини і павільйони з площею торгового залу більше 150 квадратних метрів по кожному об'єкту організації торгівлі, визнається видом підприємницької діяльності, щодо якої єдиний податок не застосовується;
  2. роздрібної торгівлі, здійснюваної через об'єкти стаціонарної торгової мережі, що не має торгових залів, а також об'єкти нестаціонарної торгової мережі;
  3. надання послуг громадського харчування, що здійснюються через об'єкти організації громадського харчування з площею залу обслуговування відвідувачів не більше 150 квадратних метрів по кожному об'єкту організації громадського харчування. Для цілей цієї глави надання послуг громадського харчування, що здійснюються через об'єкти організації громадського харчування з площею залу обслуговування відвідувачів більше 150 квадратних метрів по кожному об'єкту організації громадського харчування, визнається видом підприємницької діяльності, щодо якої єдиний податок не застосовується;
  4. надання послуг громадського харчування, що здійснюються через об'єкти організації громадського харчування, що не мають залу обслуговування відвідувачів;

Чи потрібна онлайн каса при ЕНВД в 2019 році?

На сьогоднішній день для вмененщіков діє відстрочка переходу на нову систему. ФНС в листі від 08.11.2016 № АС-4-20 / 21099 @ підтверджує, що вмененщікі має право не застосовувати касовий апарат при розрахунках готівкою аж до 1 липня 2018 року. Але при цьому такі організації і підприємці зобов'язані видавати на прохання покупця документ, який може підтвердити прийом грошей від фізичної особи.

Зміни і свіжі новини

Останні новини в сфері закону № 54-ФЗ стосуються терміну введення. У Держдуму РФ винесено для розгляду законопроект, на підставі якого пропонується посунути терміни переходу на електронні ККТ для платників податків ЕНВД і ПСН до 2021 року. Поки що немає інформації, чи буде такий законопроект схвалений, але якщо таке трапиться, слід згадати про те, що така система оподаткування як вмененка діє як раз до 2021 року, саме такий термін дії встановлено Податковим кодексом для глави 26.3.

Крім того, якщо термін введення онлайн кас не зміниться, то можливо, деяка пільга для вмененщіков надана буде. Деякі чиновники вважають за доцільне дати можливість знизити єдиний поставлений податок на витрати з придбання онлайн кас.

Як здійснити перехід на онлайн каси для ЕНВД?

Більшість вмененщіков касову техніку не застосовували ніколи. Тому їм доведеться заново придбати касовий апарат.

Якщо касою платник податків все-таки користувався, то в залежності від моделі апарата, його можна модернізувати. Правда, є це далеко не для будь-якої моделі і в деяких випадках модернізація може виявитися дорожче придбання нової одиниці техніки.

Зареєструвати онлайн касу можна без особистого візиту до податкової. При наявності ЕЦП у платника податків, пройти процедуру реєстрації можна через інтернет.

Коли переходити на онлайн каси платникам ЕНВД?

Як вже було сказано, відстрочка введення онлайн кас при ЕНВД може бути продовжена, відповідний законопроект знаходиться на розгляді в Держдумі РФ.

Але на сьогоднішній день терміни переходу на онлайн каси для ЕНВД встановлені до 1 липня 2018 року. При цьому закон не забороняє встановити онлайн касу і почати нею користуватися вже зараз.

Онлайн каси за новим законом для ЕНВД при роздрібній торгівлі

Як вже зазначалося раніше, Система оподаткування зараз не впливає на обов'язок застосовувати касовий апарат (крім права на збільшений термін для переходу). Впливає тільки вид діяльності, який здійснює платник податків. Роздрібна торгівля, за винятком деяких товарів, відноситься до діяльності, застосування ККТ при якій необхідно. Винятки будуть розглянуті в наступному розділі.

Слід зазначити, що якщо платник податків поєднує вмененку з яким-небудь ще податковим режимом, то при використанні одного касового апарату настройки повинні бути такі, щоб система дозволяла пробити чек із зазначенням різної системи податкового режиму на вибір. Т. к. Згідно п. 1 ст. 4.7 закону № 54-ФЗ застосовується система оподаткування входить до переліку обов'язкових реквізитів касового чека.

ЕНВД і онлайн каса при роздрібній торгівлі

Якщо підприємство на вмененке реалізує підакцизні товари (наприклад, кафе з баром, де продається пиво), то встановити онлайн касу необхідно було вже до 31.03.2017. Це випливає з норм останнього абзацу п. 10 ст. 16 закону від 22.11.1995 № 171-ФЗ «Про державне регулювання виробництва і обороту етилового спирту, алкогольної і спиртовмісної продукції і про обмеження споживання (розпивання) алкогольної продукції».

А от іншим платникам ЕНВД за діючими сьогодні правилами, перейти на онлайн касу необхідно з 1 липня 2018 р

Звільнена тільки роздрібна торгівля такими товарами:

друкована періодика;
морозиво;
безалкогольні розливні напої;
товари народного промислу на виставках і ярмарках;
та ін. торгівля, передбачена п. 2 ст. 2 закону № 54-ФЗ.

Також розносна і розвозять торгівля за невеликими винятками звільнена від використання ККТ.

Застосування онлайн кас для ІП на ЕНВД

Особливостей застосування закону № 54-ФЗ для ІП на ЕНВД немає. Вимоги по установці онлайн каси аналогічні організаціям. Якщо вид діяльності не звільнений від застосування ККТ, і територіально підприємець перебуває не в віддалених районах з проблемною інтернет зв'язком, то йому необхідно встановити онлайн касу.

ТОВ на ЕНВД: онлайн каси коли потрібно застосовувати?

Якщо організація на вмененке торгує підакцизними товарами, то вже в 2018 році вона повинна була встановити онлайн касу. Аналогічна ситуація, якщо підприємство поєднує ЕНВД з будь-яким іншим податковим режимом.

В інших випадках перейти на електронну касу потрібно до початку липня 2018 року.

Які касові апарати для ЕНВД можна застосовувати?

Ціни на касові апарати нового зразка стартують від 10 тис. Руб. Але більш-менш пристойні моделі мають ціну від 16 тис. Руб.

Є 3 основні різновиди онлайн кас:

фіскальний реєстратор - онлайн ККТ (не є самостійною машиною, необхідно підключення до комп'ютера чи іншій техніці з встановленої касової програмою);
сенсорний касовий моноблок (повністю самомтоятельно апарат із зовнішнім або внутрішнім фіскальним реєстратором);
Кнопкові каси (також повноцінний касовий апарат).

Як оформляються каси для ЕНВД? Як підготуватися до змін?

Якщо законопроект про зміну терміну переходу на онлайн каси для ЕНВД все-таки не буде прийнятий, вмененщікам доведеться пройти через таку процедуру на 1 липня 2018 року:

придбати касовий апарат з фіскальним накопичувачем;
забезпечити зв'язок касової техніки з інтернетом;
укласти договір з оператором фіскальних даних зі списку акредитованих організацій;
подати заяву на папері в податкову або при наявності ЕЦП подати заяву через особистий кабінет в інтернеті.

Після реєстрації податкова видає картку реєстрації ККТ.

Що таке онлайн каса для ЕНВД?
Коли переходити на онлайн каси платникам ЕНВД?
Які касові апарати для ЕНВД можна застосовувати?
Як оформляються каси для ЕНВД?
Як підготуватися до змін?
Як здійснити перехід на онлайн каси для ЕНВД?
Коли переходити на онлайн каси платникам ЕНВД?
ТОВ на ЕНВД: онлайн каси коли потрібно застосовувати?
Які касові апарати для ЕНВД можна застосовувати?
Як оформляються каси для ЕНВД?