Реклама
Реклама
Реклама

Чи може ТОВ працювати без касового апарату в 2019 році?

  1. Чи потрібен касовий апарат для ТОВ або ССО, якщо реєстрація вже пройшла в 2019 році
  2. Плюси у використанні касового апарату для ТОВ, навіть якщо за законом він необов'язковий
  3. Штрафи за неправильне або зовсім невикористання ККМ

Що стосується використання контрольно-касових апаратів, то щодо їх в 2019 році вступив в силу новий закон Що стосується використання контрольно-касових апаратів, то щодо їх в 2019 році вступив в силу новий закон. Ці зміни будуть спрямовані на роботу тих підприємців, чия діяльність може проходити без використання касових апаратів. Далі ми більш детально розглянемо ці нововведення і спробуємо дати відповідь на найголовніше питання: чи може працювати ТОВ без касового апарату?

Чи потрібен касовий апарат для ТОВ або ССО, якщо реєстрація вже пройшла в 2019 році

Спираючись на новий закон «Про застосування контрольно-касової техніки», який буде розглянуто в наступному році, підприємці, які працюють за ЕНВД, УСН, а також на патенті, можуть перейти на касові апарати в обов'язковому режимі. Незважаючи на це, багато експертів, які працюють в Міністерстві економрозвитку, вважають, що такі вимоги трохи зайві. Але на даний момент поки невідомо, чи буде прийнято таке рішення з цього питання.

Незважаючи на те, як зареєстровано ваше підприємство, якщо буде ТОВ, ІП або ж ВАТ, провідну роль в цьому питанні вирішує саме вид діяльності.

Читайте також: Як правильно вести касову книгу і звітності касира

Давайте розглянемо ті особи, для яких оснащення робочого місця касовими апаратами вважаються обов'язковим:

  1. Підприємці, які працюють по ЕНВД і надають послуги для інших компаній.
  2. Підприємці, які здійснюють свою діяльність за ССО, а саме спрощену систему оподаткування. Але варто врахувати той факт, що якщо розрахунок готівкою необов'язковий, то наявність контрольно-касового апарату необхідно.
  3. Категорія підприємців, яка здійснює свою діяльність по патентній системі, не зобов'язана працювати за касовим апаратом.

В даному законі також існують ще винятку. Розглянемо тепер категорії, яких ці зміни не торкнуться.

Далі перерахуємо тих підприємців, які можуть працювати без касового апарату:

  1. Це в першу чергу ті підприємці, діяльність яких здійснюється на відкритих спеціально відведених для цього місцях. До них можна віднести ринки, ярмарки, виставкові комплекси та інші подібні місця. Одним з обов'язкових умов вважається торгівля товарами непродовольчого призначення. На прикладі це буде виглядати так - ваш вид діяльності полягає в торгівлі жіночим одягом на ринку. При такому вигляді торгівлі ви без порушення закону можете здійснювати реалізацію свого товару. Якщо при цьому поруч знаходяться спеціальні приміщення, призначені для збереження і демонстрації товару, то при цьому ви отримаєте заборону на продаж. До таких приміщень можна віднести магазини, палатки, кіоски, приміщення у вигляді контейнерів, ринки та інші подібні місця. Якщо ж все-таки продаж здійснюється в них, то наявність касового апарату вважається обов'язковим.
  2. До них можна віднести і тих, хто реалізує безалкогольні напої, а також морозиво, яке виробляється при кіосках.
  3. Бізнесмени, які реалізують продукцію в дрібний роздріб, а саме продають продовольчі і непродовольчі товари, які не потребують спеціальних умов для свого зберігання. Зазвичай це йде торгівля такими товарами з лотків, корзин і ручних візків.
  4. Особи, які займаються продажем продукції з цистерн на розлив. Це продаж пива, квасу, молока або ж живої риби.
  5. Також це можуть бути торговці газет, лотерейних квитків, талонів або ж цінних паперів.
  6. Ще до цієї категорії відносяться продавці різноманітної продукції, виробленої в вагонах поїздів і електричок.
  7. Продавці релігійної продукції теж мають право не використовувати касові апарати. До таких товарів можна віднести ікони, хрести, свічки, релігійну літературу.
  8. Ті, хто займається продажем поштової продукції в спеціальних відділеннях пошти.
  9. Служби, пов'язані зі збором склопосуду та брухту, крім металобрухту.
  10. Ті, хто надає різноманітні релігійні послуги, а саме, проводять хрещення або вінчання в церкві і чиї послуги коштують певних грошових коштів. У цьому випадку наявність контрольно-касової техніки то таки не вважається обов'язковим.
  11. Підприємці, що працюють в сфері автосервісу, теж можуть здійснювати свою діяльність без касового апарату.
  12. До таких варто віднести і сферу туризму і краси, вони можуть не виписувати чеки, але для звітності вони повинні вести бланки суворої звітності.

Читайте також: Як робиться розрахунок залишку ліміту каси

Плюси у використанні касового апарату для ТОВ, навіть якщо за законом він необов'язковий

Доводимо до вашого відома, що замість касового апарату можна використовувати чекодрукуючих машину.

Але для того щоб прийняти правильне рішення, в питанні потрібен для вашого бізнесу касовий апарат, слід все добре обдумати і ретельно зважити всі за і проти.

Розглянемо основні переваги при використанні касового апарату для ТОВ:

  • істотне полегшення в підведенні підсумків по виконану роботу. Так, можна чітко відслідковувати за тим, як йдуть продажі і надходять кошти за конкретний, що цікавить вас;
  • полегшується процес проведення інвентаризації;
  • з'являється можливість видавати чеки, в яких викладається повна інформація про підприємство, його співробітників і про проданий товар;
  • при наявності чеків фірма може проводити різноманітні акції, знижки, робити розпродажі подарункових купонів на той чи інший товар і багато іншого;
  • наявність чеків, допомагає робити аналіз клієнтської бази, виділяючи з постійних і не дуже;
  • з'являється можливість проводити оплату банківською карткою;
  • зменшуються ризики зловживання своїми обов'язками з боку обслуговуючого персоналу;
  • сам касовий апарат можливо під'єднати до електронних ваг, персонального комп'ютера, принтера та іншої подібної техніки;
  • мінімізуються вимоги при виборі персоналу;
  • застосування касового апарату дозволяє прискорити процес обслуговування клієнтів, так як це виключає заповнення квитанцій вручну;
  • з використанням контрольно-касової техніки підвищується якість послуг, що надаються, а сам бізнес починає розвиватися з прискореними темпами;
  • апарат не вимагає великих фінансових витрат. Як відмічено фахівцями, місячні витрати на роботу і обслуговування касового апарата не перевищують 50 рублів.

Але незважаючи на всі перераховані вище переваги, найголовнішим з них є довіру своїх клієнтів, що дуже важливо. А для покупця наявність чека є певною гарантією в тому, що його не обдурять, що товар при необхідності можна обміняти або повернути.

Штрафи за неправильне або зовсім невикористання ККМ

При порушенні правил по використанню касового апарату або при його відсутності контролюючі податкові служби мають право накласти штраф. До таких випадків відносяться:

  • підприємець, здійснюючи діяльність, що передбачає наявність касового апарату, його не використовує;
  • використовується апарат, який не пройшов реєстрацію в податковій;
  • застосовується касова машина в нефіскальному режимі;
  • при продажу касир не надає клієнту чек або взагалі його не пробиває;
  • наявність в роботі підробленого апарату (щоб цього уникнути, контрольно-касову техніку необхідно купувати в спеціалізованих магазинах або прямо на заводі, де їх виробляють);
  • чеки видаються без наявності обов'язкового тексту або інформація на ньому не відповідає дійсності;
  • відсутність необхідної документації на даний апарат.

Читайте також: Документальне оформлення касових операцій

В першу чергу до такої документації відноситься журнал виклику, в якому відображені всі відвідування фахівців. Далі це обов'язкова наявність паспорта на дану техніку. І ще наявність спеціального журналу касира-операціоніста. Центр технічного обслуговування займається не тільки наданням касового обладнання, але і укладанням договорів на їх наступні послуги.

Далі ми більш детально розглянемо ці нововведення і спробуємо дати відповідь на найголовніше питання: чи може працювати ТОВ без касового апарату?