Реклама
Реклама
Реклама

Правила "знімання"

Прага, як туристичний центр, пропонує величезний вибір готелів всіх мастей Прага, як туристичний центр, пропонує величезний вибір готелів всіх мастей. Але, якщо мета вашої поїздки - робота або навчання, тобто приїжджаєте ви на тривалий термін, то номер в готелі краще змінити на знімну квартиру.

Зняти житло в Празі нескладно. Тут величезний вибір квартир в самих різних районах міста на будь-який смак і гаманець. Як розповів нам власник сайту нерухомості vprage.com Олег Семякин, влітку особливо багато пропозицій на ринку оренди житла:

«Я б сказав, що пропозиція практично завжди перевищує попит, тому що квартир здається досить багато, особливо зараз. Особливо влітку, тому що мало студентів, люди їдуть у відпустки. Я б сказав, що це типова ситуація, коли пропозиція перевищує попит. Тільки один виняток трапляється, коли у вересні повертаються студенти. Попит, особливо на недорогі квартири сильно підскакує ».

Як і в будь-якому іншому місті, розмір орендної плати за житло в Празі залежить від ряду факторів: чим ближче квартира до історичного центру, тим дорожче Як і в будь-якому іншому місті, розмір орендної плати за житло в Празі залежить від ряду факторів: чим ближче квартира до історичного центру, тим дорожче. На ціну так само впливає близькість до метро, ​​загальний стан квартири, наявність меблів і побутової техніки. Втім, далеко не завжди можна визначити, який саме фактор в кожному конкретному випадку є визначальним. Іноді оренда квартири без меблів в новобудові десь у віддаленому районі Праги може обійтися навіть дорожче, ніж пристойне житло недалеко від центру міста. Ще один важливий момент - кількість проживаючих у квартирі. Принцип тут простий: чим більше людина - тим більше доведеться заплатити за світло, газ і воду. Студентський варіант - кімнату в квартирі з загальною кухнею можна знайти в межах від чотирьох до семи тисяч крон. Серед недорогих варіантів часто зустрічаються так звані «гарсонкі». Це невеликі однокімнатні квартири, в яких немає окремого кухонного куточка, тобто плита, раковина знаходяться в якій-небудь ніші або прямо в кімнаті.

Зняти хорошу квартиру в центральних районах Праги - однокімнатну з окремою кухнею - можна за 12 тисяч крон (480 євро) без урахування комунальних платежів Зняти хорошу квартиру в центральних районах Праги - однокімнатну з окремою кухнею - можна за 12 тисяч крон (480 євро) без урахування комунальних платежів. Ціни на двокімнатні квартири в Празі починаються від 10-12 тисяч крон (400 - 500 євро). За ці гроші, як правило, можна зняти житло у віддалених районах. З урахуванням комунальних платежів сім'я з двох чоловік заплатить 13-15 тисяч крон (520 - 600 євро). У центральних районах Праги вартість двокімнатної квартири може доходити і до 15-16 тисяч крон (600 - 640 євро) без платежів. Оренда трикімнатної квартири в Празі обійдеться не набагато дорожче, ніж двокімнатної.

Для пошуку квартири можна скористатися досить традиційним способом - шукати оголошення в газетах. Це зручно, оскільки, зазвичай, інформація там актуальна. Але, як правило, щоб домовитися про зустріч, вам доведеться дзвонити господареві квартири. А якщо ваше знання мови залишає бажати кращого, то це буде проблематично. В такому випадку виручає Інтернет. Можна скористатися послугами агентств з нерухомості, яких в Празі досить багато. На яких умовах агентство готове допомогти з орендою квартири нам розповів Олег Семякин:

Є два варіанта "Є два варіанта. Перший - це коли до нас звертаються люди і просять їм за деякими параметрами підібрати житло. В такому випадку ми беремо плату з клієнтів. Вона може коливатися від 50 до 70 відсотків від орендної плати без урахування комунальних платежів. Так само у нас, і у інших агентств, є квартири, які пропонуються від господарів, тобто послуги агентства оплачують господарі. Відповідно, якщо люди вибирають ці квартири, то вони агентству нічого не платять ».

Агентство допоможе вам і з пошуком квартири, і владнає всі виникаючі проблеми. Але, щоб заощадити, можна зайнятися пошуком самостійно, наприклад, на сайті www.bezrealitky.cz. До речі, це сайт без посередників. Сюди ви безкоштовно можете помістити оголошення про те, що шукаєте квартиру.

Найсміливіші можуть спробувати знайти квартиру через популярні соціальні мережі. Там - величезна кількість пропозицій, і домовитися про все можна в режимі он-лайн. Загалом, зняти квартиру в Празі можна без особливих проблем. Звичайно, кожен господар має право встановлювати якісь свої правила: хтось проти домашніх тварин, хтось надає житло тільки парам або студентам. А ось іноземцям, за словами Олега Семякин, зараз, як правило, раді:

«Я б сказав, що зараз, та й кілька років назад, жодної проблеми для іноземців знайти квартиру, особливо в Празі, не було, і зараз цієї проблеми немає. Як правило, в Празі, де іноземці складають чималу частку населення, люди дуже толерантні, і ніяких проблем тут не виникає. Іноді господарі квартири дуже тактовно цікавляться, чи не йдеться про українських заробітчан, які знімають житло на велику кількість людей і не завжди містять його в чистоті. Але, як правило, ніяких проблем не виникає ».

Таким чином, приїжджаючи в Прагу на тривалий термін, сміливо можна знімати квартиру.