Реклама
Реклама
Реклама

Великобританія і Brexit: куди вкладати кошти

Коротко про головне

Рішення про вихід з Євросоюзу не могло пройти без наслідків для ринку нерухомості Великобританії. Сьогодні тут все ніби завмерло в очікуванні остаточних угод по Brexit.

При цьому Туманний Альбіон був і залишається одним з ключових напрямків світу для покупки як житлової, так і комерційної нерухомості. Заможні іноземці продовжують вкладати кошти в покупку «других будинків», комерційних об'єктів - і відправляти своїх дітей на навчання в престижні британські вузи, будуються нові об'єкти, розбудовується інфраструктура.

ціни

Після Brexit-референдуму зростання цін на ринку нерухомості Великобританії істотно сповільнилося, проте не зупинився. Згідно з даними Управління національної статистики Великобританії (ONS), середня ціна на житло в країні виросла на £ 2000 на червні 2017 роки (до £ 223 000) в порівнянні з попереднім місяцем, що майже на £ 10 000 більше, ніж рік тому. Найбільше цінність житла виросла в східній частині Англії. Всього за перше півріччя цього року вартість британського житла піднялася на 10%. При цьому, навпаки, для багатьох іноземних покупців вона подешевшала: через різницю курсів валют вона виявилася на 20,8% нижче як для росіян, так і для південноафриканців.

Хороші показники продемонстрували Кембридж, Ессекс і популярні приміські райони Лондона, особливо, багаті графства на півдні країни, Саррей, Беркшир з престижними навчальними закладами, гарною інфраструктурою і транспортною доступністю до аеропортів і центру Лондона.

У відстаючих і раніше Лондон, хоча він залишається найдорожчим британським регіоном - вартість житла в британській столиці за рік збільшилася всього на 2,9%.

об'єкти

В силу того, що попит на дорогу нерухомість в центрі і престижному передмісті Лондона знизився, в тому числі і з-за введення гербового збору, житло тут можна придбати зі значними знижками. Так, апартаменти, перш продається за £ 800 000, сьогодні можна придбати вже за £ 700 000-650 000. Знижки сягають 15-25%. Будинки продаються по ще більш зниженою вартістю, і часом розмір «поступки» досягає 30-50%. Багато продавців дійсно поставили «угоду на паузу» і чекають більш вигідного моменту, але за ті будинки, які вже виставлені на продаж, можна непогано поторгуватися. Експерти порівнюють цю ситуацію з підмосковній Рубльовкою: після кризи вартість житла на ній поступово почала наближатися до реалістичної, оскільки спочатку ціни були конкретно завищені.

Як і раніше в тренді комерційна нерухомість Великобританії. З усіх іноземних інвесторів сьогодні на ринку лідирують покупці з Китаю, які активно набувають різні об'єкти - від невеликих ресторанчиків до торгових приміщень, від магазинів до комерційних будівель, від складів до студентського житла.

Що стосується студентської нерухомості, то цей сектор в містах Англії процвітає незалежно від політичних коливань. Едінбург, Манчестер, Ліверпуль, Кентерберрі - це традиційні, престижні, затребувані світові студентські напрямки, вузи яких котируються як найпрестижніші в світі. Саме ці міста привертають велику кількість інвесторів і пропонують різноманітні схеми володіння студентським житлом, від одного апартаменти до цілих блоків квартир і навіть цілих будинків. Процвітають тут і комерційні об'єкти, наприклад офіси: багато компаній відкривають свої штаб-квартири за межами Лондона, щоб заощадити на оренді та утриманні нерухомості.

попит

Експерти відзначають, що сьогодні в Великобританії зросла кількість тих, хто купує житло вперше. Багато в чому це пов'язано з введенням додаткового прогресивного гербового збору на покупку другої і наступних нерухомості. Чим дорожче майно, тим вище сума податку. А покупцям другого будинку доведеться заплатити додаткові 3% від вартості.

До того ж, ситуація невизначеності на ринку допомагає покупцям торгуватися і отримувати хорошу знижку, тому покупка нерухомості зараз - досить розумне рішення.

Варто зазначити, що за період після оголошення про Brexit ринок нерухомості Шотландії не виявив ознак спаду: навпаки, ціни тут ростуть, а попит постійно збільшується. Експерти відзначають збільшення числа запитів на квартири в Единбурзі: можливо, покупці бачать в ньому «спокійну» і менш дорогу альтернативу Лондону.

Зростання інтересу з боку заможних інвесторів

У той же час, після оголошення результатів референдуму заможні іноземні інвестори більш охоче стали інвестувати в країну - кількість виданих віз Tier 1 ( «Інвестор») істотно зросла і продовжує зростати. Падіння фунта стерлінгів підштовхнуло багатьох іноземних інвесторів скористатися моментом і інвестувати в Великобританію. З квітня по червень 2017 року всього було видано 85 інвесторських віз, в той час як за аналогічний період в 2016 році їх було видано тільки 40. Більшість претендентів на візу - громадяни Китаю і Росії. Варто зазначити, що в зв'язку з поточною різницею курсів валют нерухомість Великобританії стала для росіян практично на 20% доступніше, що cтімулірует поточний попит з боку наших співвітчизників.

Варто зазначити, що в зв'язку з поточною різницею курсів валют нерухомість Великобританії стала для росіян практично на 20% доступніше, що cтімулірует поточний попит з боку наших співвітчизників

Нагадаємо, що для отримання візи інвестору необхідно надати банківське підтвердження про наявність не менше £ 2 млн на рахунку в Великобританії. Цю суму потрібно інвестувати на 5 років в державні облігації, акціонерний капітал або позиковий капітал діючих британських компаній (за винятком підприємств, які займаються інвестиціями в нерухомість). Інвестиції в офшорні компанії не вирішуються. Ніяких додаткових вимог до заявників не пред'являється. Кандидату не потрібно підтверджувати знання англійської мови, наявність досвіду ведення бізнесу або проходити співбесіду. Після отримання візи інвестор має право на працевлаштування і отримання освіти у Великій Британії.

прогнози

Провідні аналітики і представники британського ринку нерухомості відзначають, що сьогодні складно давати прогнози з приводу майбутнього ринку нерухомості Великобританії, оскільки угоди по Brexit все ще знаходяться в процесі обговорення. Швидше за все зростання цін на нерухомість сповільниться до появи більш чіткої картини майбутнього (2018 рік), однак, як ми бачимо, ціни все ж продовжують рости, хоча і з низькими темпами. Лондон і південь Великобританії напевно залишиться в фаворитах іноземних інвесторів. Це стосується і комерційної нерухомості, і будівництва будинків за індивідуальними проектами (для проживання, а не в чистому вигляді для інвестицій).

П'ять порад експерта покупцям нерухомості у Великобританії

  1. При пошуку і здійсненні угоди з житловими - і, особливо, з комерційними об'єктами обов'язково вдавайтеся до послуг надійного ріелторського агентства, а також юриста. Агентство порекомендує найбільш перспективні в даний момент сектори ринку, а юрист забезпечить гарантію вірно зробленого вибору. У період «застою» ринку можуть зустрічатися ситуації з недобудованим житлом і комерційними об'єктами, тому до операції варто підходити з особливою уважністю.
  2. Чітко плануйте власний бюджет і розраховуйте його з «запасом» на всі податки, обслуговування житла та житлово-комунального господарства, а також оплату послуг бухгалтера у випадку з покупкою комерційного об'єкта.
  3. Не відкладайте рішення, якщо ви роздумуєте про покупку житла в Великобританії для власного проживання! В даний момент можна отримати дуже хорошу знижку на дуже хороші об'єкти. До того ж, різниця в курсах національних валют робить сьогодні угоду особливо вигідною для росіян.
  4. Розглядайте всю країну, не тільки Лондон: тут багато перспективних регіонів.
  5. Майте на увазі, що міністр закордонних справ Великобританії Борис Джонсон щойно оголосив про свій намір ввести додатковий податок на покупку нерухомості іноземцями після Brexit. Так що ще раз зазначимо, що даний момент є сприятливим для покупки.

Портал HomesOverseas. ru дякує Ірину Симонян, директора з маркетингу компанії Henley & Partners і Олену Утюмова, генерального директора компанії Індії за допомогу в підготовці статті.

photocredits: flickr / дмитрий кругляк

HomesOverseas.ru