Реклама
Реклама
Реклама

Чому тепло для українців коштує тепер так дорого: вся правда про тарифи (інфографіка)

  1. АВТОРИ:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

3 червня 2015 року, 8:20 Переглядів: 3 червня 2015 року, 8:20 Переглядів:   Камінь спотикання і ЖЕКів, і ОСББ

Камінь спотикання і ЖЕКів, і ОСББ. Фото: & nbsp; 3d-models.com.ua.

опалення - найзагадковіша з комунальних послуг в сенсі її вартості. Якщо у вас в будинку немає приладу обліку тепла, то ціна, яку ви платите, дуже мало залежить від температури повітря за вікном взимку. "У нас з чоловіком, і у дочки із зятем практично однакові за площею квартири, встановлені склопакети, балкони засклені ... Але у них в будинку організовано ОСББ, встановлений будинковий лічильник гігакалорій, а у нас - жек, і тепло вважають за нормами: 9,22 грн за 1 кв. м опалювальної площі. У результаті ми щозими платимо за тепло майже вдвічі більше, ніж діти. Чому так? " - дивується киянка Ірина Дворецька.

На думку екс-міністра ЖКГ, голови Спілки власників житла України Олексія Кучеренка, розрахункові норми по опаленню завищені приблизно вдвічі, і прилади обліку це показують.

"Але постачальникам тепла невигідно їх знижувати або ставити будинкові лічильники тепла, бо перестане працювати корупційна схема економії газу, який нібито спалюється в котельних для вироблення тепла, але насправді продається промспоживачам, - упевнений Кучеренко. - Нацкомісія з регулювання енергетики та компослуг (НКРЕКУ ) запропонувала Кабміну вдвічі знизити норми за опалення 1 кв. м. Але поки не знайшла підтримки ".

Енергетики, в свою чергу, стверджують, що на виході з котелень і ТЕЦ стоять лічильники тепла - тому кожен бажаючий може легко перевірити, скільки гігакалорій відпущено споживачам і скільки пішло на втрати, адже на теплопунктах жеків теж є лічильники тепла. Але жеківці, в свою чергу, кивають на ... мешканців! Які, за їхніми словами, чи не утеплюють вікна в квартирах, б'ють скло в під'їздах і відкривають взимку вхідні двері в парадні. Звідси - і перевитрата тепла, і високі тарифи.

ЩО РОБИТИ. Як видно з інфографіки, основні витрати у вартості тепла, яке відпускає комунальникам ТЕЦ або котельня, - це витрати на нагрів і подачу теплоносія (97,5%): в ціні тепла в батареях їх майже 76%. Директор енергопрограмм Центру світової економіки і міжнародних відносин НАНУ Валентин Землянський вважає ці цифри об'єктивними і проблему високих тарифів також бачить в іншому: незрозуміло, скільки тепла поставлено насправді, так як немає його обліку. "Це проблема постачальника. Взяти, наприклад, електроенергію - лічильники" струму "безкоштовно встановлені в кожній квартирі, - каже Землянський. - НКРЕКУ повинна зобов'язати компанії змонтувати такі прилади в кожному будинку, або встановити такі низькі норми опалення, щоб їм стало вигідніше ставити лічильники . Так зробили з нормами щодо газу для побутових плит (їх зменшили вдвічі, що може виявитися накладно постачальникам газу, і вони за свої гроші почнуть ставити прилади обліку в квартирах. - Авт.). Втім, мешканці можуть у складчину встановити один прилад на будинок в старих будинках, де вертикальна розводка теплоносія по квартирах. А в нових, де вона горизонтальна, - навіть індивідуально. Ціна питання для "особистого" лічильника тепла - від 10 тис. Грн, а для колективного - від 40-70 за найпростіший прилад до 150 тис., Агрегату з автоматичним погодним регулятором, що підтримує задану температуру в кожній оселі. Платити за тепло за загальним лічильником нескладно: пропорційно площі квартири. Повіряти прилад треба кожні 4 рік, термін його служби - 7-8 років.

Повіряти прилад треба кожні 4 рік, термін його служби - 7-8 років

ЗАРУБІЖНИЙ ДОСВІД

Опалювальний тариф в Європі діє за принципом стимулюючого ціноутворення, пояснює співголова Фонду енергостратегії Дмитро Марунич. "Це означає, що частина коштів, в межах 10-20%, йде на енергозбереження: ремонт обладнання і інвестпроекти, щоб зробити послугу опалення якісної для споживачів", - відзначає експерт. При цьому централізоване опалення в Європі частіше використовується в північних країнах, а на півдні люди звикли встановлювати індивідуальне опалення - на газу або електриці: "Це допомагає заощадити, адже взимку середній щомісячний рахунок за опалення може досягати 200 євро в квартирі площею 80 кв. М з розрахунку на двох-трьох чоловік. При цьому якщо зима тепла, такий рахунок може скласти тільки 100-120 євро ", - пояснює француженка Емма Бонні.

За модною. високі ціни на "комуналку" змушують європейців активно використовувати енергозберігаючі технології - сонячні панелі, теплові помпи, які використовують температуру землі, і т. д. "З традиційних інструментів в хід йде установка камінів і двухтарифні лічильників. Дуже актуальна термодернізація будинків - утеплення стін і заміна старих вікон сучасними пластиковими склопакетами. Також популярні спецдатчікі: вони регулюють силу роботи котла, орієнтуючись на задані температурні параметри або погодні умови. Це дозволяє використовувати від ня навіть влітку, коли холодно ", - говорить мешканка Німеччини Олена Вебер. За її словами, такі методи енергозбереження дозволяють заощадити на оплаті тепла 20-40% щомісяця.

По-старому. Але жителі Європи відзначають, що деякі сучасні інструменти комунальної економії можуть виявитися не по кишені пересічним українцям. Наприклад, установка фотовольтаїчному панелей, яким для вироблення електрики не потрібно яскраве сонце, а досить і похмурого дня, обходиться в 20 тис. Євро. Тому європейці радять в рамках енергозбереження та фінекономіі експлуатувати такі перевірені методи, як підлога з підігрівом, важкі штори і пухнасті килими. А ще не завадить провести заміну батарей, а також ремонт і продування труб в квартирі. "Бажано не примушувати меблями батареї та інші джерела тепла, а також не завішувати їх шторами. А газову колонку або бойлер, які відпрацювали 15-20 років, доцільно замінити - ці прилади можуть зламатися взимку в самий невідповідний момент через вичерпання ресурсу. А якщо дозволяють доходи, встановіть лічильники на тепло ", - радить естонка Анна Сеппо.

В ЄС популярні каміни.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Чому тепло для українців коштує тепер так дорого: вся правда про тарифи (інфографіка)". інші Новини ЖКГ дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОРИ:

Коновалова Христина, Олександр Панченко

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Чому так?