Реклама
Реклама
Реклама

Житло Львова: ціни завмерли, люди готові платити до $ 50 тис.

  1. Орфографічна помилка в тексті:

15 листопада 2011, 9:30 Переглядів: 15 листопада 2011, 9:30 Переглядів:   Кредити на покупку житла зараз готові видавати тільки два банки

Кредити на покупку житла зараз готові видавати тільки два банки. Фото: keystone.com.ua.

Ситуація на ринку нерухомості в столиці Галичини, за словами ріелторів, вже мінімум рік не змінюється - ціни не ростуть і не падають. Все завмерло. Покупці більше прицінюються, кажуть маклери, але купувати не поспішають.

"Зараз якщо є дві-три покупки в житла, і то добре. Раніше купували в рази більше, - розповіла нам ріелтор Ірина Паньків. - Беруть, в основному, дешеві одинички і двійки до 50 тис. Дол. Все, що вище ста тисяч , варто ". Маклери кажуть, що більше дивляться і купують "вживане" житло, а новобуд не популярний. "Після кризи люди бояться купувати в недобудованому житло", - говорить Паньків. Ціни в новобудовах - 40-45 тис. За одиницю, 60-75 тис. За двушку.

Охочих оформити іпотечний кредит в кінці жовтня очікував сюрприз: більшість банків тимчасово призупинили видачу позик на покупку квартири. "Я подав документи на оформлення кредиту ще в середині жовтня, - розповів нам Олександр В. - Зібрав всі необхідні папери, які від мене вимагав банк. За словами кредитного менеджера, я відповідав усім їх умовам. У мене" біла "зарплата 16 тис. грн. в місяць, на своєму місці роботи я вже чотири роки "тримаюся". Квартиру я збираюся купити за $ 80 тис., а кредит оформляю на $ 15 тис., тобто, приблизно 130 тис. грн. Термін позики - три роки. Але мене чекав сюрприз. в останніх числах жовтня в банку мені сказали, що рішення по моїй заявці буде прийнято пізніше ".

Слова Олександра підтверджують столичні ріелтори Слова Олександра підтверджують столичні ріелтори. "Наприкінці жовтня з 18 банків, які раніше реально видавали іпотеку (заявляли про цю послугу набагато більше), отримати кредит можна було тільки в двох. Причому з досить великими складнощами", - розповіли експерти DOM.ria.ua. А за словами Тетяни Котенко, директора АН "Нова адреса", вона взагалі не стикалася з випадками оформлення іпотеки в жовтні.

"У нашому агентстві угоди із залученням іпотечних кредитів проходять, - розповіла Ірина Луханіна, гендиректор АН" Благовіст ". - Однак у жовтні їх кількість знизилася до 11%, в той час як у вересні частка таких угод становила 17%".

ЩО ГАЛЬМУЄ ІПОТЕКУ. Як розповіли нам банкіри, найголовніша причина, чому банки перестали розкручувати іпотечне колесо, в тому, що їм банально не вистачає гривні: політика Нацбанку така, що він змушує банки "розкупорювати" їх валютні резерви. Погіршило ситуацію і те, що налякані чутками про другу хвилю кризи, люди почали забирати депозити.

Так, у вересні, за даними Нацбанку, вклади населення скоротилися на 3 млрд грн. Щоб призупинити відтік коштів, банки стали різко піднімати ставки по депозитах. В результаті вже в жовтні відтік вкладів скоротився всього на 400 млн грн. Але ціною цієї стабілізації стали ставки за гривневими депозитами в 16-20% замість 14,5-15,5%. Це не могло позначитися на іпотечних кредитах, адже вони формуються так: депозитна ставка плюс 2-3%.

"Тому банки підвищили ставки по іпотеці в середньому з 15-16% до 18-22%", - розповів нам Олексій Холмецкий, директор ріелторської компанії "Золоті Ворота".

Припустимо, якщо нашому герою Олександру В. банк все-таки видасть кредит, але не під 15%, а під 22%, на суму в 130 тис. Грн., Його щомісячний платіж по кредиту складе вже не 4,5 тис. Грн. , а майже 5 тис. грн. До слова, деякі банки, щоб і зовсім відлякати народ брати іпотеку, підняли ставки відразу на 6-7%.

"Якщо у вересні іпотечний позику в нашому банку можна було взяти під 16,5%, то вже в кінці жовтня ми підняли ставку до 24%. Ніби як іпотека є, а ніби як і немає. Адже хто захоче брати кредит під такі відсотки" , - розповів нам менеджер одного з банків. А відбивати охоту у клієнтів брати кредити - резон є. Адже якщо Україна знову накриє хвилею кризи, нові банківські позичальники можуть з легкістю поповнити ряди проблемних позичальників.

ПРИЧИНА - В ЗАКОНІ ПРИЧИНА - В ЗАКОНІ. Крім нестачі гривні, зростання депозитних ставок і кризових очікувань, на поведінку банку вплинула ще одна причина. "Всьому виною - нова редакція закону №3795, який набрав чинності з 16 жовтня 2011 року, а також підзаконні акти, які повинні бути прийняті в зв'язку з ним", - говорить адвокат юридичної фірми "Василь Кісіль і Партнери" Наталія Доценко-Білоус. Вони, крім іншого, розширюють права позичальника. Зокрема, закон уточнює процедуру виселення з квартири боржників, які перестали вносити платежі за іпотечним кредитом. При цьому боржникові і членам його сім'ї в разі примусового виселення на підставі рішення суду надається постійне житлове приміщення. Таким чином, законодавець як би рекомендує боржникам добровільно не виселятися, а чекати надання постійного житлового приміщення на підставі рішення суду. Тому банки бояться, що їм стане складно виселяти боржників і продавати їх квартири для погашення суми кредиту.

ЩО ГОВОРЯТЬ БАНКІРИ. За словами банкірів, згортання іпотечного кредитування і зростання ставок продовжиться до кінця року. Ставки можуть зрости ще на 2-3% і середні складуть 23-24% річних. Втім, припинення видачі іпотечних кредитів на ринку нерухомості практично не відбилася, адже іпотека не встигла вийти на докризові обороти і з її допомогою здійснювалися одиничні угоди. Тому на ринку столичної нерухомості - без змін. Як і раніше розкуповуються квартири в вартістю до $ 60 тис.

Що стосується середніх цін, то зараз на ринку іноді з'являються "гостинки" за $ 30 тис. Ціни на хороші одинички стартують від $ 45 тис., На середні двушки - від $ 58 тис., На 2-кімнатні побільше розміром - від $ 65 тис. І якщо умови в квартирі хороші, вона йде дуже швидко, кажуть експерти.

Багато придивляються до Карпат. Там дуже цінується земля, поруч з підйомниками - від 1000 дол. за сотку. Тому люди купують шматок землі і будуються самі. За даними львівських ріелторів, 6 соток в Микуличині продають за 18 тис. Дол., 17 соток в Славському - за 25 тис. Дол. А в деяких місцях в Славському сотка коштує, як квадратний метр в елітному будинку. У той же час в селах, куди важко дістатися навіть на своїй машині, можна купити хату з городом за тисячу баксів.

Частина львів'ян купує квартири, щоб вкласти гроші. "Чи не відомо, що буде з доларом, а тим більше з гривнею. Заощадження краще тримати не в банку, а купити кімнату", - говорить колишня заробітчанка Марина, яка недавно купила квартирку за 43 тис. Грн.

ПРОГНОЗ. У найближчий місяць ситуація на ринку істотно не зміниться. За словами Олександра Жолудя, економіста Міжнародного центру перспективних досліджень, квартири дорожчати не будуть. Покупців стане менше - люди будуть чекати падіння цін. При цьому, за словами Руслана Безуглого, відчутне зниження цін буде можливо тільки при зростанні курсу долара. А, враховуючи, що до кінця року він якщо і підніметься, то не більше ніж до 8,2 грн ./$, на вартості квартир це не відіб'ється.

На думку Олексія Холмецького, зниження цін на житло відбудеться в тому випадку, якщо американська валюта подорожчає до 8,5 грн ./$. Тоді вони знизяться на 5%. Третьою причиною припинення кредитування став новий законопроект №9124 - він, по суті, не дозволяє продавати квартиру, яка знаходиться в заставі, для погашення кредиту.

ОРЕНДА: ПОКИ ЗАТИШШЯ ДО ЛЮТОГО

На відміну від покупки ситуація з орендою житла виглядає трохи більш жваво На відміну від покупки ситуація з орендою житла виглядає трохи більш жваво. "Особливо популярна подобова оренда. До Львова приїжджає багато туристів, а готелі дорогі. Так знімають квартири, йдуть в хостели", - розповів маклер Богдан Пилипів. Втім, на довгий термін зараз вже активно не знімають. Пік у Львові - з середини серпня до середини жовтня, через студентів. "Тепер в оренді настало затишшя - десь до лютого, до весни знову буде рух", - говорить Пилипів. До речі, за його словами, ціни на знімання житла декларують в гривнях, після кризи до долара не прив'язуються.

Середня ціна оренди "одинички" у Львові - 1200 грн., Плюс комунальні близько 300 грн. Квартири за такою ціною йдуть швидко. Нарозхват також "двушки" по 1800-2000 грн. А ось квартири з євроремонтом по 3-5 тис. Грн. простоюють. Тому господарі не поспішають робити дорогий ремонт в квартирі для оренди. "Немає сенсу вкладати по 20 тис. Дол., Клієнта на таке житло важко знайти. Тому простенький ремонт, мінімум меблів - і кімнатка знайде квартиранта швидше", - говорить господиня квартири "під оренду" львів'янка Ірина.

ПРОГНОЗ. Очікування другої хвилі кризи буде створювати невизначеність в життя людей і знижувати активність на ринку оренди - так вважають Руслан Безуглий і Олександр Жолудь. За їх словами, невисока активність тут збережеться як мінімум до Нового року. Ціни також стоятимуть на місці. При цьому житла, вигідного по співвідношенню ціна / якість, стане ще відсотків на 10 менше. А на думку Олексія Холмецького, ціни на оренду можуть вирости лише в разі, якщо подорожчає долар або виросте ціна на газ, що спричинить за собою зростання вартості компослуг.

Тетяна Матичак, Ольга Тишкевич

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "Житло Львова: ціни завмерли, люди готові платити до $ 50 тис.". інші Новини нерухомості дивіться в блоці "Останні новини"

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ