Реклама
Реклама
Реклама

Парк Червоні вітрила (Воронеж): історія появи та розвитку, фото

  1. Історія виникнення парку
  2. Відродження парку до життя
  3. Дитячі майданчики і атракціони
  4. Розваги для дорослих
  5. Територія здоров'я і відпочинку
  6. Парк «Червоні вітрила» у Воронежі, фото
  7. додаткова інформація

Воронезьке водосховище отримало своє продовження в море зелені на своєму Лівому березі. Тут розташований парк «Червоні вітрила». У Воронежі люблять це місце, пишаються ним і охоче приводять сюди гостей міста. І жителі міста мають рацію - парк надає прекрасні можливості для культурного відпочинку, а його краса радує око. Воронезьке водосховище отримало своє продовження в море зелені на своєму Лівому березі

Алеї парку «Червоні вітрила» на березі Воронезького водосховища

Історія виникнення парку

Сьогодні воронезький парк відпочинку «Червоні вітрила» офіційно вважається одним з 5 кращих в Росії і одним з 400 кращих в світі (за результатами інтернет-опитувань). При цьому він досить молодий. Хоча зону відпочинку в цьому місці почали обладнувати незабаром після встановлення Радянської влади, власне парк виник тільки в 1975 році. Тут проклали доріжки, на березі водосховища обладнали пляж, на території проводилися різні розважальні та культурні заходи (зокрема, День міста).

Покоління нинішніх воронежцев згадують радянський парк добрим словом. Але кризові 90-ті не залишили його своєю увагою - нікому стало стежити за інфраструктурою. І чудова зелена зона прийшла в запустіння, була засмічена, стала притулком різних сумнівних «елементів».

Відродження парку до життя

Тільки в 2009 році було вирішено питання з приналежністю парку - він став комунальною власністю. Після цього у пам'ятки Воронежа з'явився новий шанс.

У 2011 році були розпочаті роботи по реконструкції, і керувати ними взявся О.Даме, ландшафтний дизайнер з Франції, в своїй країні дуже відомий і шанований. Французький фахівець не став порушувати задумів радянських архітекторів, які проектували парк в 70-е, але вніс невеликі зміни у відповідності до сучасних уявлень про красу і зручність.

Парк «Червоні вітрила» - вид зверху на головну алею

В оформленні парку «Червоні вітрила» в Воронежі перевага була віддана дереву, щоб підкреслити природну красу місця, його позитивний вплив на здоров'я (тут росте безліч сосен, «дихання» яких оздоровлює людський організм). Спеціально для тутешніх квітників був виведений особливий сорт троянд «Воронежская» - вони довго цвітуть, дуже стійкі до холодів, і їх жовті квіти прикрашають місце відпочинку воронежцев до пізньої осені.

Центральна алея з безліччю трояндових кущів на газонах

Своєрідне «добро» з оновленим парком дали «брати наші менші» - численні пташки і білки залишилися в ньому жити, і відмінно ладнають з відпочиваючими на алеях, а качки з водосховища стали майже ручними і без сорому випрошують шматочок булочки.

Дитячі майданчики і атракціони

Майданчик з атракціонами для самих маленьких

Приємний відпочинок в парку «Червоні вітрила» можливий в будь-якому віці, але найбільше можливостей - для самих маленьких. На них чекають цілі містечка атракціонів з гойдалками, каруселями, гірками.

Дитяче містечко у вигляді середньовічної фортеці

Малюки можуть відчути себе билинними героями, штурмуючи грізну дерев'яну фортецю, яка є однією з головних визначних пам'яток парку. А на акуратно мощених доріжках завжди можна покататися на велосипеді або самокаті.

Широкі алеї для піших і велосипедних прогулянок

Є в парку і мотузковий містечко, де можуть спробувати себе не тільки малюки, а й старші діти, і навіть їх батьки. Городок "1000 вузлів» має кілька маршрутів, висота окремих ділянок досягає 8 м. Найскладніші траси призначені для підлітків і дорослих, а й акробатам з дитячого саду буде чим тут зайнятися.

Атракціон мотузковий парк «1000 вузлів»

Діти знаходяться в парку в цілковитій безпеці. На його території «Червоних вітрил» заборонено вживання алкоголю і куріння, тут не можна перебувати особам «під мухою» або під дією наркотиків. Навіть собакам заборонено вхід на багато ділянок парку (для них є своя територія, де власники можуть вигуляти своїх вихованців, надавши їм можливість як слід побігати і не боячись при цьому, що чотириногі кого-небудь налякають або вкусять).

Огороджена майданчик для вигулу і тренування собак

Контроль території здійснюється за допомогою камер відеоспостереження, і воронежці стверджують, що майже завжди порядок в парку ідеальний.

Хто дійсно ризикує, так це батьки. Розваг для малечі тут безліч, і за багато з них потрібно платити. Так що татам і мамам доводиться ще до відвідування одного з кращих парків Воронежа домовлятися з чадами щодо масштабу майбутнього гуляння.

Розваги для дорослих

Вільна бібліотека - місце для читання і настільних ігор

Але батькам не доведеться нудьгувати, поки діти розважаються. У парку є багато можливостей і для відпочинку дорослих. Дідусі й бабусі можуть погрітися на сонечку, сидячи на зручних лавочках. Для любителів читання і настільних ігор існує «шаховий будиночок».

Майданчик літнього театру на території

Є в «Червоні вітрила» і літній театр, де під відкритим небом демонструються кінострічки і організовуються концерти.

Центральна алея з інформаційними стендами

На багатьох алеях розвішані інформаційні стенди. Вони розповідають гостям про славні події з минулого Воронежа. Так можна досить швидко і ненав'язливо вивчити історію міста.

Пляж в парку «Червоні вітрила»: купатися заборонено

На березі водосховища влаштований пляж. Його обладнання ще залишає бажати кращого, але все ж роздягальні тут є, і влаштуватися позасмагати можна досить зручно.

Особливо багато гостей приваблює парк в День міста, а також під час проведення інших масових заходів. «Червоні вітрила» - традиційне місце для народних гулянь воронежцев.

«Червоні вітрила» - традиційне місце для народних гулянь воронежцев

Вежа скалодрома і корабель з червоними вітрилами

Знайдуться тут і затишні місця, де можна залишитися тільки вдвох. А недалеко від берега стоїть корабель під червоними вітрилами. Біля нього найчастіше фотографуються молодята - світла романтика повісті Гріна благословляє їх щастя.

Арт-об'єкт: ажурний металевий ведмідь Арт-об'єкт: ажурний металевий ведмідь   Арт-об'єкт: металева «соснова шишка» Арт-об'єкт: металева «соснова шишка»

З інших помітних пам'яток парк може похвалитися чарівними статуями ведмедика і соснової шишки, а також «містом птахів», де шпаківні виконані у вигляді відомих будівель Воронежа (шпаки та інші пернаті заселили театр, школу, баню).

Стилізовані під міські будови шпаківні

Територія здоров'я і відпочинку

«Червоні вітрила» є екологічно чистою зоною, і саме тому тут заохочуються корисні для здоров'я заняття. Не тільки діти, але і дорослі можуть кататися по алеях на велосипедах. На пляжі організований пункт прокату катамаранів і човнів. Кілька відмінних столів чекають любителів пінг-понгу. Є тут і футбольне поле, і майданчики для баскетболу і волейболу.

Є тут і футбольне поле, і майданчики для баскетболу і волейболу

Спортивні тренажери на території парку Спортивні тренажери на території парку   Спортивний майданчик для гри в футбол та баскетбол Спортивний майданчик для гри в футбол та баскетбол

Взимку в «Червоні вітрила» теж не буде нудно. Тут обов'язково заливають ковзанку та влаштовують велику снігову гірку, так що саночникам немає потреби заважати перехожим на тротуарах або забиратися на пустирі.

Приємно тут і просто пройтися. Територія парку досить велика - понад 6 га, та розташований він на пагорбах. Але доріжки досить пологі, так що прогулянка не втомить, а тільки допоможе розім'ятися і подихати цілющим сосновим повітрям.

Але доріжки досить пологі, так що прогулянка не втомить, а тільки допоможе розім'ятися і подихати цілющим сосновим повітрям

Доріжки для піших прогулянок серед сосен

На його території чимало різних кафе, але важливо розуміти, що вони не найдешевші в місті, як це зазвичай і буває в популярних зонах відпочинку. Громадський туалет на території є (хоч і не в ідеальному стані). Створені тут і умови для людей з обмеженими можливостями.

Інтернет присутній, але покриття досить слабке. Хоча навіщо потрібен інтернет серед сосен і троянд? Треба ж колись і відпочивати від нього!

У Воронежі справедливо пишаються своїм парком. «Червоні вітрила» живуть і продовжують розвиватися, зберігаючи в сучасному світі первозданну чистоту справжньої романтики.

Автор: Марія Гончарова

Парк «Червоні вітрила» у Воронежі, фото

Парк «Червоні вітрила» у Воронежі, фото

додаткова інформація

Дата створення: 1975 р

Статус: міський сад, парк відпочинку, сімейний парк з атракціонами

Географічні координати: 51.657068, 39.240710

Адреса: м Воронеж, вул. Арзамаська, 4Б

Парк Червоні вітрила (Воронеж) на карті, як дістатися:

Найближчі зупинки громадського транспорту:

  • Зупинка «Арзамаська» на Ленінському проспекті
  • Зупинка «Музей Діорама» на Ленінському проспекті

Час роботи: щодня 7: 00-23: 00

Офіційний сайт / група ВКонтакте: vk.com/parkalparusa

Хоча навіщо потрібен інтернет серед сосен і троянд?