Реклама
Реклама
Реклама

Норми ввезення алкоголю в Білорусь в 2019 році

  1. Основні правила
  2. Ввезення алкогольної продукції
  3. Ввезення тютюнових виробів
  4. ввезення валюти
  5. ввезення м'яса
  6. ввезення тварин
  7. Ввезення транспортних засобів


Останній рік був важким періодом не тільки для Російської Федерації і України, а й для їх сусідніх країн. На тлі військових дій і сварок між цими двома країнами Білорусь заборонила ввезення досить великої кількості товарів на свою територію. Багато обмеження пов'язані безпосередньо з правилами і нормами митного союзу. Останній рік був важким періодом не тільки для Російської Федерації і України, а й для їх сусідніх країн

Панорамний вид на центр Мінська в нічний час

Також причиною заборони або обмеження стали захворювання деяких тварин, які можуть нести потенційну небезпеку для білоруських громадян.

Основні правила

Білорусь є учасником Митного Союзу, членство в якому зобов'язує його учасників дотримуватися встановлених союзом митних норм і правил. Згідно з цими правилами будь-яка фізична особа може здійснювати ввезення товарів і продуктів харчування в Білорусь на будь-якому транспорті (автомобілем, поїздом, автобусом) в кількості сумарних п'ятдесяти кілограм.

Винятком є ​​лише товари, вага яких перевищує 35 кілограмів. Згідно з митними нормам, товар такої категорії відноситься до неподільним.

Також варто пам'ятати, що провозячи товари, в обов'язковому порядку необхідно враховувати їх сумарну вартість. Також варто пам'ятати, що провозячи товари, в обов'язковому порядку необхідно враховувати їх сумарну вартість Урядом Республіки Білорусь дозволяється ввезення товарів на суму не більше 1500 євро. Де і за яку валюту були придбані ці товари, ролі не грає. Вартість товарів вираховується за курсом Національного Банку Республіки Білорусь.

Якщо перетин кордону здійснюється повітряним шляхом (на літаку) людина має право ввезти товари для особистого використання на суму в 10000 євро. Варто пам'ятати, що перераховані вище норми ввезеного товару в обов'язковому порядку повинні ставитися до категорії товарів для особистого використання, тобто не використовуватися на території Білорусі в комерційних цілях.

До великих товарів не для особистого використання можна віднести:

  1. Устаткування для солярію.
  2. Двигун внутрішнього згоряння.
  3. Різна сільськогосподарська техніка. Виняток становить лише газонокосарка.
  4. Меблі для перукарні.
  5. Меблі для медичних установ.

    Меблі для медичної лабораторії

Також забороняється ввозити безмитно алмази. Решта ювелірні вироби можна провозити.
Основним правилом є те, що ввезені товари на суму в півтори тисячі євро і вагою не більше п'ятдесяти кілограмів не обкладаються оплатою пошлинного збору до державного бюджету Білорусі. Всі інші товари, понад ці норми, повинні піддаватися декларуванню на митних пунктах і оплачуватися згідно з установленими тарифами за кожен «зайвий кілограм».

За «зайвий багаж» фізичній особі потрібно заплатити ПДВ в сумі тридцяти відсотків від загальної вартості товару. Але, ПДВ не повинно бути менше чотирьох євро за кілограм.

Ввезення алкогольної продукції

Згідно з вимогами Митного союзу дозволяється ввезення в Білорусь алкогольної продукції фізичною особою в кількості трьох літрів. Максимальний обсяг ввезення алкоголю становить п'ять літрів. Згідно з вимогами Митного союзу дозволяється ввезення в Білорусь алкогольної продукції фізичною особою в кількості трьох літрів Варто врахувати, що провозячи три літри алкоголю, не потрібно буде платити податок на додану вартість (ПДВ). Але за перевищення цієї кількості, людині буде потрібно оплатити за десять євро за кожен «зайвий» літр.

А так як, максимальний обсяг не може перевищувати п'яти літрів алкоголю, то відповідно максимальною сумою ПДВ буде двадцять євро.

Дозволяється провозити алкоголь будь-якої міцності. У цей список входить навіть пиво. Причому місце придбання спиртних напоїв значення не має. Виключення не становить навіть алкоголь, придбаний в «дьюті-фрі».

Здійснювати ввезення алкогольних товарів може лише повнолітній представник будь-якої країни.

Карта адміністративного поділу Білорусі

Але для людей, які перетинають кордон частіше одного разу на тиждень, діють інші правила, значно обмежують ввезення спиртного. Так, якщо людина перетинає кордон республіки Білорусь на автомобілі один раз в сім днів (або частіше), він може ввезти лише один літр спиртного. Якщо перетин кордону здійснюється пішки або на велосипеді, людина має право провезти півлітра алкогольної продукції.

Ввезення етилового спирту здійснюється лише за умови декларування і сплати ПДВ. За один літр етилового спирту необхідно буде заплатити двадцять два євро в державний бюджет.

Ввезення тютюнових виробів

Республікою Білорусь дозволяється ввозити до двохсот сигарет (десять пачок або один блок) або п'ятдесяти сигар. Також замість цього можна провезти 250 грам тютюну.

ввезення валюти

Білорусь є однією з країн, яка не регламентує разрешаемое кількість валюти, що ввозиться. Але коштувати пам'ятає, що ввезти на територію цієї держави без декларування та сплати ПДВ можна лише 10000 євро (по митних правил Росії можна провести таку ж суму але в доларах). Якщо сума грошових коштів перевищує ці норми, валюта підлягає обов'язковому письмовому декларуванню та сплаті ПДВ.

Важливим аспектом є те, що декларувати валюту, що перевищує суму в десять тисяч євро (за курсом Національного Банку Республіки Білорусь) потрібно лише в разі ввезення валюти в готівковому вигляді. Якщо гроші зберігаються на карті, декларуванню вони не підлягають.

Приклад митної декларації для ввезення валюти

При заповненні митної декларації не потрібно надавати спеціальний дозвіл на ввезення грошових коштів (в будь-якій валюті).

ввезення м'яса

Не так давно Білорусь заборонила ввезення свинини з України та Польщі. Причиною заборони на цей вид м'яса стало виявлення в м'ясі бактерій африканської чуми. З Польщі і України забороняється ввозити не тільки сире м'ясо, а й всі вироби, в яких присутня свинина. Так під заборону потрапили всі види сосисок, ковбаси, копченого м'яса і сала в будь-якому вигляді.

З України і Польщі дозволяється ввозити пташине м'ясо. А ось з Індії та Румунії ввозити м'ясо птиці категорично заборонено. Також під заборону потрапили всі товари і продукти харчування, вироблені саме з птахів (яйця, тельбухи, пух, пір'я).

Ввозити на територію Білоруської Республіки з Польщі та України можна лише пташине м'ясо в герметичних виробничих упаковках. Ввозити на територію Білоруської Республіки з Польщі та України можна лише пташине м'ясо в герметичних виробничих упаковках Упаковка в обов'язковому порядку повинна мати відповідне маркування і склад продукту.

ввезення тварин

Заборона на ввезення свинини супроводжувався забороною на ввезення кормів для сільськогосподарських та домашніх тварин. Виняток становить лише корм для тварин, який в процесі свого виготовлення пройшов необхідну термічну обробку. Але навіть в цьому випадку, при ввезенні корми для тварин, на пунктах митного контролю буде потрібно представити документ, що підтверджує факт термічної обробки.

При ввезенні домашніх (живих) тварин співробітникам митної служби буде потрібно пред'явити медичне свідоцтво. Цей документ підтверджує, що у тварини є всі необхідні щеплення, в тому числі і від сказу.

Отримати цей сертифікат можна в будь-якій ветеринарній клініці в країні фактичного перебування людини.

Отримати цей сертифікат можна в будь-якій ветеринарній клініці в країні фактичного перебування людини

Сертифікат із зазначенням дат щеплень тваринного

Важливо, що прищеплювати тварини необхідно за кілька тижнів до передбачуваного перетину кордону. Також необхідно подбати про переведення медичного сертифіката на російську або білоруську мову.

Після того як тварина перетне білоруський кордон, власник тварини повинен його поставити на облік в будь-якій ветеринарній організації. Для здійснення ввезення диких тварин спочатку необхідно подати заяву в Міністерство Природи разом з фотографіями всіх тварин.

Також співробітникам митної служби буде потрібно пред'явити документи, що свідчать право власності. Варто пам'ятати, що подавати заяву необхідно не пізніше ніж за два тижні до передбачуваної поїздки.

Ввезення транспортних засобів

Досить часто люди перетинають кордон за допомогою авто. У цьому випадку мова йде про тимчасове ввезення машини на територію Білорусі. Досить часто люди перетинають кордон за допомогою авто При ввезенні машини в Білорусь необхідно співробітникам митної служби надати документи, що підтверджують право власності на автомобіль або довіреність на керування авто.

Якщо ввезення здійснюється іноземним громадянином (і авто зареєстровано за межами Білорусі), то максимальний термін перебування авто на території Республіки Білорусь, становить три місяці з дня перетину кордону.

При перетині кордону на машині заповнюється декларація, яка не потребує оплати ПДВ. Але оплачувати не потрібно лише в разі тимчасового ввезення авто. Якщо відбувається «розмитнення» авто, то без сплати ПДВ не обійтися. такі правила в'їзду на територію Білорусії стосуються і росіян з українцями в 2018 році.

такі   правила в'їзду на територію Білорусії   стосуються і росіян з українцями в 2018 році

Таблиця розцінок на розмитнення автомобілів в Білорусії

Після перетину машиною кордону Білорусі, автомобіль необхідно поставити на облік в місцевому ДАІ по орієнтовний місцем перебування. Для продовження терміну перебування авто на території Білорусії можна перетнути кордон ще раз або звернутися в ДАІ з відповідним клопотанням. Максимальний термін перебування іноземного авто на території держави становить один рік.

Білорусь дозволяє ввозити не тільки автомобілі, але і комплектуючі запчастини для них. Але в цьому випадку варто пам'ятати, що згідно з новими правилами комплектуючі предмети не повинні перевищувати кількість в чотири примірники.

Тобто, дозволяється ввезти:

  1. Чотири літніх шини.
  2. Чотири зимових шини.
  3. Чотири диска на колеса.

Але в цьому випадку необхідно буде подавати документи, що підтверджують право власності на авто. Це необхідно зробити для того, щоб переконати співробітника митної служби, що у людини є у власності авто і комплектуючі він провозить саме для нього, а не з метою перепродажу на території Білорусії.

Варто пам'ятати, що при перетині кордону бажано поводитися максимально стримано і спокійно. Якщо людина намагається провезти якийсь товар або продукт харчування, що входить в список заборонених, співробітники митної служби має право розгорнути машину в зворотному напрямку, тобто не пропустити через кордон.


Якщо все ж у людини виявляється товар із заборонених категорій, але людина відмовляється від нього, то співробітниками митної служби здійснюється конфіскація забороненої продукції. Після конфіскації товар підлягає знищенню. По можливості ця процедура здійснюється прямо на місці пропускного митного пункту.