Реклама
Реклама
Реклама

Звільнення від сплати аліментів, скасування аліментів на дитину в судовому порядку, позовну заяву про скасування аліментів на дитину (зразок) 2019, чи можна і як скасувати аліменти на дитину

  1. Чи можна скасувати аліменти?
  2. В яких випадках скасовують аліменти
  3. Припинення сплати аліментів
  4. Як скасувати аліменти на дитину в судовому порядку?
  5. Порядок і процедура
  6. документи
  7. Витрати і мито
  8. Позовна заява про скасування аліментів
  9. Як правильно написати
  10. зразок позову
  11. Судова практика
  12. потрібен юрист

458 переглядів

Скасування аліментів в судовому порядку і за інших обставин можлива на підставі ст. 119-120 СК РФ. Якщо судом раніше було прийнято рішення про стягнення матеріального утримання на неповнолітнього (дорослого непрацездатного дитини), то воно обов'язково для виконання. Аналогічне правило діє і при сплаті аліментів за угодою - воно може бути припинено угодою сторін, але обов'язки по сплаті аліментів це не знімає.

Скасування не допускається, якщо у платника недостатньо доходу для надання змісту. Вона можлива в силу важких сімейних та інших обставин, які підлягають дослідженню в суді.

458 переглядів   Скасування аліментів в судовому порядку і за інших обставин можлива на підставі ст

Важливо: СК РФ не забороняє законному представнику дитини відмовитися від отримання аліментів, так як в СК РФ передбачено право, але не обов'язок отримувати матеріальне утримання. Платежі можуть бути скасовані у разі припинення дії аліментного угоди або визнання його недійсним в суді.

Платежі можуть бути скасовані у разі припинення дії аліментного угоди або визнання його недійсним в суді

У судовій практиці зустрічаються випадки, коли угода укладається з метою не виконувати зобов'язання перед банком в рамках виконавчого виробництва, так як заборгованість по аліментах утримується з доходу платника в першу чергу, і тільки потім борги за кредитами та іншими фінансовими зобов'язаннями. Тоді банк має право звернутися до суду і визнати таку угоду недійсною і не спрямованим на утримання дитини. Якщо в суді буде доведена фіктивність такої угоди, особливо, коли вона укладено на мізерні суми, то документ анулюється в примусовому порядку.

Чи можна скасувати аліменти?

Можливість скасування аліментів передбачається Сімейним кодексом та Постановою Пленуму ВС РФ № 56 від 27.12.2017 р Відсутність у платника постійного місця роботи та інвалідність не вважаються безумовною підставою скасування. У Постанові прямо вказується на те, що суди зобов'язані враховувати баланс інтересів платника і одержувача.

Береться до уваги відносини, які стали підставою нарахування платежів і матеріальне становище одержувача. Якщо воно істотно покращився, то платник має право вимагати скасування аліментних зобов'язань в обов'язковому порядку.

Примітка: Позбавлення батьківських прав на дитину не звільняє від обов'язку її утримувати. Більш того, вимога про сплату аліментів може бути одночасно заявлено в позові про позбавлення батьківських прав або обмеження в спілкуванні з дитиною.

У ч. 1 ст. 119 СК, що скасування аліментів або зміна їх розмірів можливо при істотному погіршенні матеріального становища позичальника або зміни його сімейного статусу. Суди повинні враховувати й інші інтереси сторін.

Конкретизація положення СК РФ наводиться в Постанові Пленуму № 56. У документі зазначено, що якщо повнолітній одержувач аліментів перекладається в державне чи муніципальне установа, що надає медичні, соціальні послуги, і знаходиться там на постійній основі, то суд має право досліджувати його подальшу потребу в аліменти. Якщо з'ясується, що одержувач повністю задовольняє свої потреби в лікуванні, догляді, харчуванні за рахунок держави, то аліменти можуть бути скасовані.

Якщо з'ясується, що одержувач повністю задовольняє свої потреби в лікуванні, догляді, харчуванні за рахунок держави, то аліменти можуть бути скасовані

Звільнення від сплати можливо тільки при істотно змінених обставинах, в тому числі з-за важкої (в тому числі і смертельної) хвороби платника, народженні у нього дитини-інваліда, при відносно стабільному матеріальному становищі інших одержувачів. Кожна ситуація розглядається індивідуально. Певних, точних критеріїв, при якому саме рівні матеріального становища або в яких випадках можна звільнити боржника від поточних аліментних платежів і від заборгованості, не передбачено.

В яких випадках скасовують аліменти

Ст. 119 СК РФ і ст. 120 СК РФ передбачають можливість скасування аліментів в наступних випадках:

  • при зміні матеріального та сімейного стану сторін. Наприклад, дружина, яка отримує аліменти від колишнього чоловіка, знову вийшла заміж або отримує дохід, в той час як колишній чоловік тяжко захворів і потребує дорогого лікування. Скасування платежів можлива, коли одержувач - непрацездатний доросла дитина відновив працездатність і влаштувався на роботу, а його група інвалідності знята.
  • якщо повнолітній і дієздатний громадянин вчинив проти платника умисний злочин (наприклад, заподіяв йому тяжкі тілесні ушкодження).
  • при негідній поведінці одержувача аліментів у родині, наприклад, коли він веде аморальний спосіб життя: зловживає алкоголем, вживає наркотики. Це стосується тільки повнолітнього непрацездатного дитини;
  • при достроковому придбанні повної дієздатності неповнолітнім зважаючи емансипації, тобто початку трудової або підприємницької діяльності.

В яких випадках скасовують платежі - це залежить від конкретних обставин. У будь-якій ситуації скасування вимагає ініціативи громадянина, зобов'язаного платити, і заяву на скасування подається виключно до суду. Суд має право звільнити платника, але не зобов'язаний робити цього. Питання залишається виключно на розсуд суду - після дослідженні наданої доказової бази, і з урахуванням законних інтересів сторін.

Припинення сплати аліментів

Згідно СК РФ - ст. 120 виплата аліментів припиняється:

  • якщо дитині виповнилося 18 років або він отримав повну дієздатність до цього віку в порядку емансипації - працює офіційно, одружився, зайнявся бізнесом;
  • в разі смерті однієї зі сторін правовідносин;
  • якщо дитина була усиновлена ​​(удочерили);
  • якщо непрацездатний доросла дитина відновив працездатність і перестав потребувати матеріальної допомоги;

Важливо: усиновлена ​​дитина також має право на аліменти, якщо один з батьків, як і раніше зберігає право на його виховання. Скасування аліментів після усиновлення дитини допускається лише у випадках, коли обоє батьків дали згоду на усиновлення або ж позбавлені батьківських прав.

Як скасувати аліменти на дитину в судовому порядку?

При відсутності заборгованості позовну заяву потрібно подати мировому судді за місцем знаходження відповідача.

При відсутності заборгованості позовну заяву потрібно подати мировому судді за місцем знаходження відповідача

Якщо громадянин звертається з вимогою звільнити від закладеності платити аліменти і розмір боргу більше 50 тис. Рублів, то позов доведеться подавати до районного суду за місцем проживання відповідача, в якості якого виступає другий батько дитини або інший законний представник.

Порядок і процедура

Передбачено виключно судовий порядок скасування. Можна спробувати домовитися з одержувачем і укласти аліментні угоду на меншу суму або передбачає інший спосіб забезпечення - наприклад, передачу майна в якості аліментів (нерухомості, цінних паперів або інших цінних речей).

В інших випадках ініціатору скасування доведеться діяти в суді. Процедура передбачає:

  • визначення всіх обставин і збір документів;
  • подачу позовної заяви;
  • участь в судовому процесі;
  • виконання рішення суду. Він може скасувати поточне зобов'язання, але зобов'язати виплатити решту закладеність. Або ж знизити заборгованість по аліментах, без звільнення від сплати їх решти.

Матеріальне утримання дітей - це обов'язок батьків. Скасування можлива тільки у виняткових випадках і при збереженні дитині, який має право отримувати аліменти, колишнього рівня змісту. Позивачу доведеться доводити наявність у нього підстав для скасування або хоча б зниження щомісячних платежів, наприклад, при народженні другої або наступної дитини.

документи

До позовної заяви необхідно додати:

  • копія позову відповідачу;
  • копію паспорта позивача;
  • Угода про аліменти в копії (якщо воно оскаржується);
  • копія рішення суду (якщо вона має значення для справи);
  • відомості про доходи позивача;
  • обставини, на яких позивач обгрунтовує свої вимоги - медичні документи, свідоцтва про народження дітей, медичні документи на інших дітей.
  • квитанція про оплату держмита - потрібно при скасуванні закладеності по аліментах. Сума залежить від ціни позову.

Позивач може додати до позовної заяви будь-які документи, які, на його думку, мають відношення до справи. Уже в ході процесу суд може визнати їх допустимими доказами або залишити без уваги, як відомостями, які не мають відношення до справи.

Витрати і мито

Якщо позивач самостійно оформляє документи і оформляє позов самостійно, то його витрати можуть обмежитися державним митом і, можливо, транспортними витратами - на поїздки в суд за місцем проживання позивача - якщо учасники процесу живуть в різних містах і (або) регіонах. Якщо позовні вимоги будуть задоволені, то витрати підлягають стягненню з відповідача.

Мито підлягає сплаті:

  • У фіксованій сумі 300 рублів, якщо питання не пов'язаний зі звільненням від сплати заборгованості;
  • У розмірі, пропорційному ціною позову, якщо ставиться питання про звільнення не тільки від поточної обов'язки, а й від сформованого боргу.

Додатково буде потрібно оплачувати послуги нотаріуса, якщо в судовому розгляді бере участь представник позивача або ж вимагається нотаріальне посвідчення копій документів. Можливі витрати на оплату послуг кваліфікованого юриста, винагорода якому обговорюється в індивідуальному порядку. Він може складатися у фіксованій сумі і «гонорар успіху», яка виплачується у разі перемоги. Юрист зазвичай не може обіцяти 100% результат вирішення справи на користь клієнта, але обіцяну винагороду за перемогу відмінно стимулює фахівця до якісної роботи.

Позовна заява про скасування аліментів

Позов оформляється за правилами ст. 131-135 ЦПК РФ. У ній передбачена обов'язкова структура. Позов оформляється в письмовому вигляді. Необхідно підготувати 2 примірника - один для відповідача і один в суд. Якщо в справі братимуть участь треті особи - наприклад, органи опіки та піклування, то копія позову буде потрібно і їм.

Якщо в справі братимуть участь треті особи - наприклад, органи опіки та піклування, то копія позову буде потрібно і їм

Позов можна подати особисто або через законного представника. Заява має бути датована і підписана особистість заявником або його представником - якщо в останнього є відповідні повноваження за довіреністю.

Як правильно написати

Основні вимоги до написання - точність, послідовність, логічність. Згідно ст. 131 ЦПК РФ в позовній заяві має бути зазначено:

  • найменування суду - рівень інстанції і адреса;
  • відомості про сторони: П.І.Б. позивача, відповідача - місце їх реєстрації або знаходження, контактні дані;
  • відомості про представника позивача (якщо є);
  • ціна позову, якщо вимоги підлягають оцінці (наприклад, при позові про скасування заборгованості);
  • в чому саме порушені права позивача і вимоги до відповідача;
  • обставини, заявник обгрунтовує свої вимоги.

Слід детально викласти ситуацію, що склалася. Окремо потрібно згадати, що позивач заявляє вимоги про скасування аліментів не в силу небажання допомагати дитині, а в силу важкої ситуації або ж через відсутність законних підстав для допомоги (наприклад, дострокова дієздатність дитини).

Окремо потрібно згадати, що позивач заявляє вимоги про скасування аліментів не в силу небажання допомагати дитині, а в силу важкої ситуації або ж через відсутність законних підстав для допомоги (наприклад, дострокова дієздатність дитини)

Якщо позов подається проти дорослого повнолітнього дитини, то потрібно позначити підстави, за якими позивач може не платити аліменти, наприклад, якщо дитина побив батька, обікрав його квартиру і інших ситуаціях.

У позові слід точно позначити вимоги до відповідача, а також привести необхідні розрахунки, наприклад, за поточною заборгованістю.

зразок позову

Дослідного зразка заяви на скасування аліментів немає. Грамотний юрист допоможе своїм радою при підготовці позову про звільнення від сплати аліментів, але ми нижче наводимо один з простих зразків заяви.

Завантажити зразок позову на скасування аліментів

Завантажити зразок позову на скасування аліментів

ВАЖЛИВО: Вище розміщений лише приблизний текст і в реальності в кожній ситуації зміст позову буде індивідуальним. Запитайте у фахівців нашого сайту абсолютно безкоштовно і вони допоможуть вам визначити всі значимі обставини для справи і правильно скласти позовну заяву.

Судова практика

Вимоги про скасування аліментів на дитину задовольняються лише після дослідження всіх доказів у справі.

Більшість рішень з підстав, що дозволяє скасувати аліменти на дитину, особливо неповнолітнього, виносяться не на користь позивача, так як суди зазвичай стають на захист інтересів неповнолітніх дітей.

Найбільше шансів домогтися скасування аліментів на дорослого працездатного дитини, якщо він зміг адаптуватися до умов проживання в соціальному закладі, отримав роботу у напрямку від центру зайнятості в рамках обов'язкової квоти для інвалідів. Ще один реальний варіант звільнення - отримання неповнолітнім у віці від 16 до 18 років власного доходу внаслідок роботи за наймом або підприємницької діяльності.

Ще один реальний варіант звільнення - отримання неповнолітнім у віці від 16 до 18 років власного доходу внаслідок роботи за наймом або підприємницької діяльності

Приклад: Платник аліментів Петров К. звернувся до суду з вимогою про оголошення свого сина Петрова С. дієздатним і про скасування аліментів. В якості доказів Петров К. привів власне згоду, яке він дав неповнолітньому Петрову С. на заняття підприємницький діяльністю, а також факт реєстрації сина як ІП. Після досягнення віку 16 років його син отримав статус підприємця і в даний час займається веденням власного блогу і сайту, отримуючи стабільний дохід, який підтверджується зданої за 1 квартал звітністю.

Суд, дослідивши всі документи, задовольнив позов Петрова К., оголосив неповнолітнього Петрова С. дієздатним і позбавив позивача від обов'язку виплачувати аліменти.

потрібен юрист

Захист прав сторін вимагає кваліфікованої юридичної допомоги. Фахівець допоможе зібрати ефективну доказову базу, оформити позовну заяву.

Фахівець допоможе зібрати ефективну доказову базу, оформити позовну заяву

Наші юристи готові надати кваліфіковану консультаційну допомогу з будь-яких питань, пов'язаних зі скасуванням аліментів. Вони встановлять наявність або відсутність підстав до подачі заяви про скасування і дадуть покрокову інструкцію як скасувати аліментні виплати, якщо це можливо у вашій ситуації.

Вони встановлять наявність або відсутність підстав до подачі заяви про скасування і дадуть покрокову інструкцію як скасувати аліментні виплати, якщо це можливо у вашій ситуації

ВАЖЛИВО: Допомога захисника знадобиться і на стадії апеляційного та касаційного оскарження рішення, особливо якщо суд формально підійшов до проблеми і відмовив в задоволенні законних вимог позивача.


Оцініть статтю

Чи можна скасувати аліменти?
Чи можна скасувати аліменти?
Як скасувати аліменти на дитину в судовому порядку?