Реклама
Реклама
Реклама

Збільшення розміру аліментів на утримання дітей + позовну заяву

  1. Способи сплати аліментів: законодавча база
  2. Які аліменти можна збільшити, а які ні
  3. Причини і умови збільшення аліментів
  4. Скрутне матеріальне становище
  5. Зміна матеріального та сімейного стану платника
  6. Індексація присуджених сум
  7. Як це зробити
  8. За угодою, добровільно
  9. примусовий порядок
  10. Як правильно скласти позовну заяву про збільшення розміру аліментів
  11. зміст позову
  12. Документи і докази
  13. Як повинні звучати вимоги
  14. Чи потрібно платити держмито
  15. До якого суду звертатися
  16. Терміни розгляду позову і рішення суду
  17. Подальші дії
  18. Приклад заяви про збільшення розміру аліментів
  19. Як підвіщіті аліменти на дитину

Батьки зобов'язані утримувати своїх дітей - і це є аксіомою з життя і за законодавством. Однак з часом здійснюваних виплат недостатньо, для гідного рівня життя дітей. Тоді необхідно збільшення розміру аліментів.

Для цього існує кілька причин. Зміна матеріального становища, хвороба дитини, інші об'єктивні життєві обставини. У будь-якому випадку з метою перегляду суми аліментів слід пройти через певну процедуру.

Пропонований матеріал розповість про те, що потрібно зробити для вирішення поставленого завдання. Так, ви ознайомитеся з основними законодавчими нормами. Крім того, в самому кінці буде наведено приблизний зразок позовної заяви на збільшення виплат.

В цій статті:

Способи сплати аліментів: законодавча база

Головним нормативним документом є російський Сімейний кодекс.

У ньому прописані типи аліментів, порядок їх сплати або примусового стягнення.

Якщо у боржника є стабільний дохід, то з нього щомісяця проводяться утримання в процентному співвідношенні.

При цьому аліменти у відсотках безпосередньо залежать від числа дітей, які потребують змісті.

Розмір аліментів на дітей:

  • на одну дитину норматив становить - 25%,
  • на двох - третина,
  • на трьох і більше - половина.

Коли у боржника немає стабільних засобів до існування, призначаються аліменти у твердій сумі. Якогось конкретного нижньої межі законодавство не встановлює. У той же час суди здійснюють прив'язку виплат до прожиткового мінімуму у відповідному регіоні.

Батьки дитини є відкритою для підписання між собою договір з надання аліментів. Він повинен в обов'язковому порядку переконаються у нотаріуса. Стаття 104 СК РФ передбачає додаткові способи внесення платежів.

В угоді можуть бути закріплені аліменти в фіксованому розмірі періодично і одноразово. Іноді внесення всієї суми вигідно як для платника, так і для одержувача (оплата лікування або освіти дитини).

Договором допускається вказати і надання майна в рахунок виплат. Наприклад, батько переписує на дитину автомобіль або нерухомість. Чи не заборонені комбіновані схеми (гроші + майно).

Які аліменти можна збільшити, а які ні

В силу законодавства допускається збільшення аліментів за умови, що раніше вони вносилися в твердій сумі. Коли виплати призначені рішенням суду, то слід подавати окремий позов, спрямований на їх перегляд.

При наявності договору з аліментів, в нього вносяться необхідні корективи. Їх також обов'язково завіряти у нотаріуса.

У ситуації, коли суд ухвалив стягувати аліменти в процентах від доходу боржника, збільшити їх суму не вийде. Однак можливо допустити зміну порядку здійснення відрахувань: з відсотка на фіксований платіж. Для цього теж необхідний новий позов.

Причини і умови збільшення аліментів

Деякі підстави для збільшення розміру аліментів закріплені вже в згаданому нами Сімейному кодексі.

Однак присутній там список не є вичерпним, адже життя підносить власні сюрпризи.

Розглянемо найбільш зустрічаються приводи для коригування виплат.

Скрутне матеріальне становище

Істотна зміна повсякденних умов існування може бути прийнято судом до уваги при перегляді виплат. Важливо підкріпити свої вимоги необхідними доказами.

У їх число можуть входити:

  • довідка про поточний заробіток;
  • відомості з центру зайнятості або орган соцзахисту (коли одержувач не працює);
  • документальне підтвердження витрат, які неминуче доводиться нести по дитині.

Коли фінансове становище погіршилося внаслідок проблем зі здоров'ям, до суду потрібно подавати висновки від медиків, а також чеки на придбання ліків, інших медичних засобів, включаючи предмети реабілітації.

Змінитися матеріальне становище може і в зв'язку з загальною економічною ситуацією, при якій зростання доходів істотно відстає від рівня підвищення цін.

З ініціативи одержувача аліменти можуть бути змінені в тому випадку, коли батько ухиляється свідомо від платежів (приховує роботу або постійне місце проживання).

Для цього потрібно докласти письмові підтвердження дій боржника (постанова про притягнення до адміністративної відповідальності, документи щодо розшуку майна).

Позов про збільшення встановленого розміру аліментів подається до мирового судді. Копія початкового рішення про призначення виплат прикладається до нового зверненням.

Зміна матеріального та сімейного стану платника

Припустимо, що платник втратив місце працевлаштування і, як наслідок, стабільну заробітну плату. І якщо раніше відрахування вносилися в процентах від доходу, то тепер має прямий сенс перейти на фіксовану схему сплати аліментів.

Можлива і зворотна ситуація, коли у платника раптом виник новий джерело доходу, що також сприяє збільшенню відрахувань.

Або ось ще один приклад. У боржника була друга сім'я, і ​​з цієї причини він не міг повноцінно утримувати дитину від попереднього шлюбу. Після розлучення з новою дружиною у платника з'явилися додаткові вільні кошти, які і можуть піти на аліменти.

Індексація присуджених сум

Відбувається вона тільки по відношенню до фіксованих аліментах з окремим позовом тут звертатися немає необхідності. Аліменти індексуються в тому випадку, коли відбувається зростання прожиткового мінімуму (ст. 117 СК РФ).

Для цього спочатку визначається коефіцієнт індексації: новий мінімум ділиться на старий. Потім на отримане значення множиться помножений розмір аліментів.

Виплати, встановлені угодою про сплату аліментів, також індексуються. Про це прямо говорить ст. 105 СК РФ.

Індексація має місце лише тоді, якщо прожитковий мінімум зростає. При зменшенні цього показника аліменти не знижуються.

Обов'язок по індексації лежить на пристава або бухгалтерії підприємства (якщо аліменти утримуються із зарплати та інших прирівняних до неї доходів).

Як це зробити

Порядок збільшення розміру аліментів безпосередньо ставиться в залежність від наявності спору за величиною надбавки. Тому існують різні механізми. Розглянемо їх трохи детальніше.

За угодою, добровільно

Будемо виходити з того, що між батьками дитини вже є підписаний у присутності нотаріуса договір про аліменти. Тоді в нього вносяться корективи в частині перегляду виплат.

Присутність нотаріуса при даному процесі також необхідно (інакше все додаткові домовленості діяти не будуть).

Не виключено і підписання нового повноцінного договору (також у нотаріуса). Адже батьки дитини можуть не тільки змінити величину виплат, а й систему їх здійснення.

Припустимо, батько все ж вирішить замість грошей передати майно. Тоді простіше з практичної точки зору підписати оновлений договір.

Якщо угода про збільшення аліментів не виконується, його можна віддавати в роботу судових приставів. Позовна заява, так само, як і виконавчий лист, при такій ситуації не знадобляться.

Подається заява приставу про порушення виконавчого провадження по аліментах разом з оригіналом основного договору і доповненням до нього.

Далі кошти стягуються в примусовому порядку. Для цього звертається стягнення як на готівкові заощадження боржника, так і на належне йому майно.

примусовий порядок

Він передбачає, що подається позовна заява про збільшення розміру аліментів. У ньому головна увага варто приділити причин, в силу яких виплати повинні бути переглянуті в бік збільшення.

Після того, як пройдуть всі судові процедури і рішення вступить в законну силу, слід не забути отримати виконавчий лист. Без його наявності звернення до приставам за допомогою в отриманні заборгованості буде неможливим.

Як правильно скласти позовну заяву про збільшення розміру аліментів

Щоб суд виніс позитивне рішення, слід скрупульозно підійти до написання тексту позову до суду.

Важливо щоб вся важлива інформація була викладена коротко і одночасно лаконічно.

зміст позову

Починає його шапка із зазначенням на суд, позивача і відповідача. Відносно сторін наводяться не тільки їх адреси, але також дані контактних телефонів. Адже суд може викликати в засідання телефонограмою.

Обов'язково суди звертають увагу на вказівку на самому початку позову його ціни. При збільшенні аліментів ціною позову буде різниця, помножена на 12 місяців.

В основній частині позову робиться посилання на реквізити першого рішення суду по аліментах. Вказуються дата документа, номер судової справи і основний зміст вердикту.

Крім того, не зайвим буде написати про те, що рішення суду вже вступило в законну силу і по ньому приставами відкрито виконавче провадження.

Після цього детально обґрунтовуються обставини, що дають підстави ставити питання про збільшення аліментів. Це і зміни в матеріальному становищі, це і зміни в складі доходу платника. Позивач має право обгрунтувати і інші причини, що спонукали його звернутися до суду.

Перед списком вимог наводяться посилання на норми Сімейного кодексу, що дозволяють переглянути аліментні виплати.

Іноді необхідність збільшення аліментів може бути підкріплена свідченнями свідків. Тоді бажано в позовній заяві послатися на їх ініціали.

Позов повинен підписати сам позивач або його представник за нотаріальним дорученням. В іншому випадку суд просто не прийме подані документи.

Документи і докази

Окрему увагу варто приділити складу додатків. Від повноти доданих до позову матеріалів залежить швидкість розгляду справи.

Отже, що ж має бути разом з позовом в першу чергу.

  1. Рішення суду по аліментах.
  2. Виконавчий лист (копія).
  3. Довідка з нинішнього місця роботи позивача про його доходи.
  4. Розрахунок тієї суми, на яку планується збільшити аліменти.
  5. Постанова про відкриття виконавчого провадження.
  6. Позов з додатками для відповідача.
  7. Клопотання про звільнення від мита.

Важливо правильно в цифрах обґрунтувати необхідність збільшення виплат. Для цього порівнюється загальний дохід позивача (включаючи аліменти) з величиною витрат на утримання дитини та розміру прожиткового мінімуму.

Приклад розрахунку, що підтверджує важке матеріальне становище.

Необхідно брати до уваги при розрахунку суми, що батьки несуть рівні зобов'язання по утриманню дитини. Працездатна мати беззастережно може претендувати на половину суми, що вимагається на утримання дитини.

Чим вище обґрунтована сума, тим більша ймовірність її стягнення. Всі витрати по дитині варто підтвердити документально

Більш високий розмір аліментів належить детально обґрунтувати. Разом з тим, якщо жінка непрацездатна, в тому числі перебуває у відпустці по догляду за дитиною, є велика ймовірність отримувати аліменти не менше суми, зазначеної в розрахунку.

Як повинні звучати вимоги

Зазвичай якщо мова йде про збільшення виплат у фіксованому розмірі, то в прохальною частини вказується як стара, так і нова сума аліментів.

При зміні порядку сплати вимога повинна містити як минулий відсоток відрахувань, так і нову суму аліментів, яку хочеться отримувати в подальшому.

Чи потрібно платити держмито

При збільшенні розміру аліментів слід не помилитися з підрахунком держмита. Вона стягується виходячи з ціни позову (її слід не забути вказати в позовній заяві).

Під ціною позову є різницею у виплатах, підрахована за рік. Від цієї суми вважається мито за правилами статті 333.19 Податкового кодексу РФ.

Однак позивач нічого не платить, а всі судові витрати покладаються на відповідача. Але все ж до позову варто додати клопотання про звільнення від витрат (на всякий випадок).

Щоб уникнути серйозних помилок ми пропонуємо завантажити зразок позовної заяви про збільшення розміру аліментів. Його можна без особливих зусиль пристосувати до своєї ситуації і додати власні додатки. Їх кількісний склад законодавство не обмежує.

До якого суду звертатися

Для того щоб домогтися збільшення розміру виплат можна звернутися за допомогою до мирового судді. У ч. 3 ст. 29 ЦПК РФ сказано про те, що такий позов може бути пред'явлений як за місцем проживання позивача, так і за адресою платника.

Прізвище конкретного мирового судді в позові можна не вказувати. Просто написати в шапці «Світовому судді по _____ ділянці».

Конкретні реквізити мирового суду можна легко відшукати в інтернеті в залежності від населеного пункту і назви вулиці. Всі матеріали для мирового судді можна подати як через канцелярію, так і надіслати поштою.

Терміни розгляду позову і рішення суду

Якщо мова йде про мирового суддю, справа щодо перегляду аліментів розглядається у нього максимум один місяць. Стільки ж часу відводиться на подачу платником можливої ​​апеляції (якщо, звичайно, він з рішенням не згоден).

Вона адресується до районного суду, розташований на території, яку охоплює ділянкою мирового судді. Після прийняття апеляції до виробництва, сторони повинні бути повідомлені про дату і час судового засідання.

Скарга слухається протягом двох місяців з моменту надходження справи до районного суду.

У підсумковому рішенні суду вказується не тільки величина попередніх аліментів, а й нові цифри для їх сплати. А також пишеться період, до якого призначаються платежі - до повноліття сина чи доньки.

Подальші дії

Отже, нове рішення вступило в законну силу. Після цього слід взяти в суді виконавчий лист на скориговану суму і передати його приставу.

Вони в рамках виконавчого виробництва зроблять перерахунок сум на стягнення.

Слід при цьому подбати про те, щоб вчасно отримати змінене постанову про виконавче провадження і контролювати роботу пристава.

Приклад заяви про збільшення розміру аліментів

В рамках даного матеріалу ми зупинилися на основних моментах, які слід врахувати, замислюючись про збільшення аліментів на дитину. Однак всі проблеми неможливо висвітлити в рамках однієї статті.

Тому додаткові питання можна задати нашим кваліфікованим фахівцям. Вони дадуть грунтовну юридичну консультацію. Попередньо потрібно записатися по телефону. А також можна замовити заяву збільшення розміру аліментів у твердій грошовій сумі.

Пропонуємо скористатися зразком позову.

Світовому судді 13 ділянки Москви

Азовська вул. д.13

Позивач: Павлова Вікторія Сергіївна

вул. Родюча, д.13, кв. 8

Відповідач: Ілляшенко Костянтин Миколайович

вул. Механізаторів, буд.11, кв. 46

Позовну заяву

про збільшення розміру аліментів

Я, Павлова В. С., в період з 01.06.2014 р по 01.08.2018 р перебувала в шлюбі з Ілляшенко Костянтином Миколайовичем. В період існування сім'ї у нас народилася дочка Ільяшенко Вікторія Костянтинівна 01.09.2014 року народження.

Рішенням Світового судді 13 ділянки столиці від 01.08.2018 р (справа № 140/318) за моїм позовом шлюб був розірваний. Одночасно суд вирішив присудити з колишнього чоловіка аліменти в щомісячній сумі 20 680 рублів 50 копійок. Це дорівнює півтора прожитковим мінімумам (ПМ) на дітей за станом на 1 квартал 2018 р

Після розірвання шлюбу мене звільнили з колишнього місця роботи за скороченням штатів на підставі наказу від 02.10.2018 р (довідка від служби зайнятості додається до позовної заяви). На даний момент одержуваних аліментів мені не вистачає на утримання дитини

Згідно ст. 119 Сімейного кодексу суд вправі збільшити раніше встановлений розмір аліментів у разі зміни матеріального становища їх одержувача.

Орієнтовно мої витрати на дитину на даний час складають 30 тисяч рублів. Зросли оплата одягу, харчування дитини, внесення коштів за його перебування в дитячому садку.

Відповідно до ст. 117 СК визначальним для позначення суми аліментів у фіксованому розмірі є величина ПМ або його частка.

На момент звернення з позовом прожитковий мінімум в Москві по дітях становить 13 938 рублів. Я вважаю за необхідне просити суд збільшити щомісячний розмір аліментів до 2 ПМ. У грошовому вираженні це становить 27 876 рублів.

На підставі сказаного в позові вище, і спираючись на статтю 117, 119 СК РФ,

Прошу суд:

1) Збільшити встановлений раніше Ілляшенко К. Н. розмір аліментів на 7 195 рублів 50 копійок.

2) Встановити для Ілляшенко К. Н. обов'язок виплачувати щомісяця на користь Павлової В. С. аліменти на забезпечення дитини в розмірі 27 876 рублів, що кратно двом прожитковим мінімумам по відношенню до дітей.

Додаток:

1) Копії рішення Світового судді 13 ділянки столиці від 01.08.2018 у справі № 140/318 та виданого виконавчого листа.

2) Довідка з центру зайнятості про перебування Позивача на обліку як безробітної.

3) Копія наказу про звільнення.

4) Документи, що підтверджують оплату дошкільного закладу для дитини.

5) Позов з усіма додатками для Відповідача.

Дата Позивач: Павлова В. С.

Зразок заяви на збільшення розміру аліментів Зразок заяви на збільшення розміру аліментів

Як підвіщіті аліменти на дитину

Призначені раніше судом аліменти в твердій сумі можуть бути потім переглянуті як в більшу, так і в меншу сторону. Приводів для збільшення виплат може бути кілька. Основною причиною є зміна матеріально стану платника, одержувача фінансової підтримки.

Наприклад, мати дитини, на користь якого здійснюються платежі, втратила роботу і не в змозі (з урахуванням вже призначених аліментів) гідно утримувати сина або дочку. Можлива і протилежна ситуація. У платника збільшився рівень доходу внаслідок відкриття бізнесу, здачі свого майна в оренду, інших вчинених з метою отримання заробітку дій.

Погіршення стану здоров'я одержувача також є причиною для того, щоб звернутися до суду за переглядом величини виплат. Виникає питання, як підвищити аліменти на дитину. У будь-якому випадку подається окрема позовну заяву. При його підготовці корисно скористатися такими рекомендаціями.

  1. Як і при стягненні первісної суми аліментів, позов про їх збільшення подається на ім'я мирового судді. Пред'явити його допускається і по території проживання одержувача грошей.
  2. У заяві переконливо обґрунтовується, чому виникла необхідність підвищити розмір платежів. Робиться посилання на докази, а до позову додаються їх копії.
  3. Корисно долучити чеки, квитанції, що підтверджують несення витрат по дитині (одяг, навчання, дитячий садок, фінансування лікування).
  4. Фіксовані аліменти прив'язані до прожиткового мінімуму і кратні йому. Такому ж правилу повинна підкорятися і нова величина відрахувань.
  5. Прохальна частина позовної заяви повинна містити не тільки цифри, на яку будуть збільшені платежі, а й підсумкову нову суму щомісячних відрахувань.

Задоволення вимог судом є підставою для отримання оновленого виконавчого листа. Він передається приставам з метою примусового стягнення аліментів.