Реклама
Реклама
Реклама

Заборгованість по аліментах після 18 років: порядок і правила стягнення

  1. Що говорить сімейний кодекс
  2. Що являє собою борг після настання 18 років
  3. Варіанти отримання коштів
  4. Що значить за угодою і по суду
  5. Як отримати борг через судових приставів
  6. Порядок отримання боргу
  7. Хто стягує борг
  8. Чи можуть звільнити від сплати боргу
  9. Нове в законах про аліменти

Коли дитина стає повнолітнім, виплата аліментів припиняється. Багато стикаються з ситуацією, коли по аліментах накопичуються борги. Як вчинити в ситуації, коли виник борг по аліментах після 18 років?

Отримати борг не так легко. Взаємовідносини між платником і одержувачем знаходяться в стані, коли по-хорошому домовитися не виходить.

Що говорить сімейний кодекс

У 120 статті Сімейного Кодексу РФ вказується, що аліментні виплати проводять до моменту настання повноліття У 120 статті Сімейного Кодексу РФ вказується, що аліментні виплати проводять до моменту настання повноліття. Згідно із законом в деяких випадках виплата проводиться і після настання 18 років.

Сюди належить:

  • непрацездатність внаслідок слабкого здоров'я;
  • мінімальні виплати, яких не вистачає для проживання.

Незалежно від ситуації виплачуватися аліменти не будуть. Сюди не відноситься заборгованість по аліментах після 18 років.

Якщо дитині виповнилося 18 років, і він може сам себе забезпечувати, аліменти не виплачуються. А ось виплатити борг він має право вимагати.

Завантажити для перегляду і друку:

Федеральний закон від 02.10.2007 №229-ФЗ про виконавче провадження

Найчастіше після настання 18 років діловодство по виплатах припиняється, навіть якщо борг залишається Найчастіше після настання 18 років діловодство по виплатах припиняється, навіть якщо борг залишається. Відбувається це на підставі пункту, передбаченого в ФЗ «Про виконавче провадження». Статтею 43 передбачено припинення виплат аліментів за всіма причин.

У Сімейному кодексі вказані пункти, в яких вказані можливості отримання аліментних виплат після настання повноліття.

Увага! Якщо судове рішення про стягнення не діє, пристави говорять про неможливість аліментних виплат за чинним виконавчим листом. Такі дії вважаються неправомірними. Доказом служить лист від 2009 року N 12 / 01-2961-АП, в якому йдеться про повну виплату аліментного обов'язку.

Що являє собою борг після настання 18 років

Якщо в процесі дорослішання дитини виплата аліментів не проводилася, накопичується заборгованість Якщо в процесі дорослішання дитини виплата аліментів не проводилася, накопичується заборгованість. Закон дозволяє стягнути невиплачені кошти після досягнення дитиною повноліття.

При відмові у виплаті коштів платником аліментів буде виплачувати його в примусовому порядку.

Варіанти отримання коштів

Стягнення боргу по аліментах після 18 років відбувається за двома напрямками Стягнення боргу по аліментах після 18 років відбувається за двома напрямками.

Перший варіант передбачає виплату боргу на підставі:

  • рішення суду;
  • аліментного угоди.

Тобто при несплаті аліментів нарахування здійснюватимуть за наявності виконавчого документа. Якщо одержувач раніше його не оформляв, стягнути гроші не вийде.

Наприклад, розлучення батьків відбувся за рік до моменту, коли дитині виповнилося 18 років. Батько, з яким він проживав, не подавав документи до суду і не укладав угоду. Значить, аліменти виплачені не будуть.

Згідно другого правила існує певний час, протягом якого можна отримати борг. Воно становить останні три роки до моменту, коли одержувач подав документи в службу судових виконавців.

Це означає, що при досягненні дитиною 21 років отримати борг неможливо.

Що значить за угодою і по суду

Перераховують заборгованість таким чином Перераховують заборгованість таким чином. Якщо аліменти виплачуються у твердій сумі, то на кількість впливає сума прожиткового мінімуму визначеного регіону. При виплаті в частках від заробітку враховуються доходи. В случає відсутності роботи середньої зарплати по РФ.

Виплата заборгованості по аліментах після 18 років за згодою припиняється згідно із зазначеними в ньому пунктів.

При виплаті боргу всі умови вносять до договору. Це може бути подвійна виплата, з неустойкою або взагалі виплата проводиться е буде.

Важливо! Боржник може добровільно виплатити весь борг.

Як отримати борг через судових приставів

Отже, борг по аліментах після 18 років виникає тільки при наявності угоди або судового рішення Отже, борг по аліментах після 18 років виникає тільки при наявності угоди або судового рішення. У одержувача повинен бути документ на руках. На його підставі пристав зможуть розрахувати суму боргу і вжити заходів для стягнення.

Після того, як одержувач напише заяву, пристав:

  • видає постанову, щоб відкрити виробництво;
  • розраховує суму боргу;
  • проводить роботу по стягненню.

Спочатку боржника повідомляють про те, що справа відкрита. Дають час для самостійної оплати боргу.

В цей же час збирається повна інформація про боржника:

  • місце роботи;
  • доходи;
  • наявність банківського рахунку;
  • інформація про майно.

При відмові виплатити заборгованість по аліментах після 18 років вживаються заходи для примусового стягнення боргу. Для цього можуть віднімати гроші з зарплати, накладати арешт на рахунки в банку і майно.

Увага! Крім основного боргу з платником аліментів можуть стягнути неустойку. Вона складе основний борг + 0,5% за кожен прострочений день.

Порядок отримання боргу

Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте на безкоштовну гарячу лінію:

8 800 350-13-94 - Федеральний номер

8 499 938-42-45 - Москва і Московська обл.

8 812 425-64-57 - Санкт-Петербург і Ленінградська обл.

При виникненні спірних питань про суму боргу, коли пристави не можуть домогтися позитивного результат, одержувач може звернутися за допомогою до суду При виникненні спірних питань про суму боргу, коли пристави не можуть домогтися позитивного результат, одержувач може звернутися за допомогою до суду. Там розрахують суму боргу і винесуть судове рішення про заходи для погашення боргу.

Для цього:

  • заарештують банківський рахунок боржника і утримають суму боргу або її частину;
  • підготують документи і продадуть майно з молотка в рахунок боргу;
  • оформлять передачу майна дитині в рахунок аліментного обов'язку

Після того, як рішення набере законної сили, його виконанням займуться судові пристави.

Важливо! При перерахунку боргу платником аліментів відправляють повідомлення з пропозицією добровільної сплати заборгованості.

Хто стягує борг

Після винесення судового рішення немає певного терміну погашення боргу Після винесення судового рішення немає певного терміну погашення боргу. Це може здійснитися в будь-який момент в підлогою обсязі. Заборгованість по аліментах після 18 років буде отримувати сам повнолітній дитина.

Впливають на боржника по-різному:

  1. Пропонується періодична виплата будь-якої суми або добровільна передача майна дитині в рахунок боргу.
  2. Щоб погасити борг майно можуть продати з аукціону.
  3. Платником аліментів може потрапити і під кримінальну відповідальність.

Якщо немає підтверджуючих документів, які виступають підставою для отримання боргу по аліментах, слід йти до суду. Там видадуть судовий наказ чи виконавчий лист.

Чи можуть звільнити від сплати боргу

Важливо, що і сам боржник має право звернутися до суду про зменшення або звільнення від обов'язку зі сплати аліментів Важливо, що і сам боржник має право звернутися до суду про зменшення або звільнення від обов'язку зі сплати аліментів.

Для цього йому знадобиться надати підтверджуючі документи, на підставі яких платник не виробляв виплати.

Це може бути:

  • довідка про важку хворобу;
  • платник сам знаходиться в скрутному матеріальному становищі;
  • змінилося сімейний стан, з'явилися діти.

Важливо. Після розгляду справи суд, якщо вважатиме причини поважними, а докази переконливими може піти назустріч боржнику.

На підставі цього виноситься судове рішення про часткове або повне списання боргу. Після цього судові пристави перераховують суму, яку потрібно примусово стягнути.

Нове в законах про аліменти

В нововведення аліментних правовідносин можна побачити, як посилили покарання для неплатників і боржників: В нововведення аліментних правовідносин можна побачити, як посилили покарання для неплатників і боржників:

  • з'явилися обмеження на керування автомобілем;
  • працюють додаткові підрозділи, які проводять стягнення заборгованості по аліментах після повноліття дитини;
  • встановлений мінімальний платіж;
  • виплати проводять до кінця закінчення навчального закладу за очною формою.

Водія тимчасово позбавляють прав. Це змушує боржника швидко внести виплати по аліментах. Це не відноситься до тих, у кого борг становить менше 10 тис. Рублів, транспорт використовується в якості заробітку або для перевезення дітей та інвалідів.

Важливо! Коли доходи боржник отримує як ІП, він також може погодитися добровільно виплатити борг до моменту, поки за справу не візьмуться пристави.

Відео про те, як стягнути аліменти на дитину старше 18 років.

Увага! У зв'язку з останніми змінами в законодавстві, юридична інформація в даній статті могла застаріти! Наш юрист може безкоштовно Вас проконсультувати - напишіть питання в формі нижче:

Як вчинити в ситуації, коли виник борг по аліментах після 18 років?