Реклама
Реклама
Реклама

Заява судовим приставам про стягнення аліментів зразок

  1. повноваження ФССП
  2. В які терміни можна написання заяви приставу
  3. Який пакет документів слід підготувати?
  4. Як написати заяву судовим приставам про стягнення аліментів?
  5. В чому полягають функції судових приставів?
  6. Оцініть статтю

Після завершення судового процесу, прийняття рішення по виплаті аліментів і отримання виконавчого документа, більшість позивачів очікує отримання грошового утримання

Після завершення судового процесу, прийняття рішення по виплаті аліментів і отримання виконавчого документа, більшість позивачів очікує отримання грошового утримання. Але не завжди ситуація розвивається саме так. Бувають моменти, що стягнення не виплачуються і причини на те різні. Що робити в цьому випадку? Потрібно подавати заяву приставам про стягнення аліментів.

Оскільки виконавчий лист уже отримано, його потрібно передати в ту службу, яка буде займатися питанням стягнень. Можна піти на інше місце роботи колишнього чоловіка, особливо якщо він не буде ухилятися від утримання дитини. В іншому випадку краще звернутися в федеральну службу судових приставів. Це люди на державній службі, в обов'язки яких входить приводити в дію рішення суду. І питання зі сплатою аліментів також відноситься до їхньої сфери діяльності.

повноваження ФССП

Для початку роботи по стягнення заборгованості потрібно надати виконавчий лист, отриманий в суді і написати заяву судовому приставу . Він і стане підставою для початку виробництва.

Основними повноваженнями судових приставів можна назвати:

  • викликати позивача і відповідача, працівників державної служби для уточнення даних, збору інформації з якоїсь причини не відбуваються виплати аліментів;
  • можливість мати доступ до певних відомостей, вивчати документи, факти. Запитувати дані з місця служби неплатника, щоб дізнатися його оклад, наводити довідки про майно і матеріальні блага;
  • вести переговори з керівництвом відповідача, щоб з його окладу віднімалася частина грошей на утримання дитини відповідно до виконавчим листом. Передано вони повинні бути позивачу протягом трьох діб;
  • відвідувати боржника, навідуватися до нього додому для перевірки матеріального статусу платника;
  • здійснювати арешт особистих речей в рамках суми обумовленої заявою про виплату аліментів ;
  • заморожувати банківські рахунки і переводити фінанси на рахунок заявника в рамках обумовленої суми;
  • не дозволяти відповідачу виїзд за кордон.

В які терміни можна написання заяви приставу

У законодавстві не вказано чіткого проміжку часу, коли потрібно звернутися в службу судових приставів після винесення рішення по справі і видачі виконавчого листа зі зразком заяви. Для цього можна вибрати будь-який час до настання повноліття. Хоч і після 18 років вже сама дитина може звернутися до виконавчої служби для отримання боргу за весь час. Написати таку заяву він може протягом наступних трьох років. Якщо за цей час такого звернення не було, то право на отримання заборгованості по аліментних виплат стає недійсним.

Не завжди після судового засідання одержувач звертається в ФССП. В силу якихось особистих причин він відкладає візит. Тоді при стягненні змісту буде розрахований не весь період, а тільки останні три роки, коли не було виплат.

Коли ж все подано вчасно, але аліменти не надходять, то з'являється борг, і саме його будуть повертати судові пристави.

Який пакет документів слід підготувати?

Для початку роботи приставам потрібний зразок однієї з перерахованих паперів:

  • виданий на руки позивачеві виконавчий лист; наказ про виплату змісту, виданий в суді;
  • якщо виконавчий документ був загублений, то потрібно отримати в суді виписку про призначення аліментних зобов'язань; якщо є - угода про перерахування змісту на дитину завізований відповідальною особою (наприклад, нотаріусом);
  • обов'язково потрібно ще мати документ, що посвідчує особу (паспорт), документи дитини;
  • номер рахунку та назва банку для отримання виплат.

Як написати заяву судовим приставам про стягнення аліментів?

Крім всіх названих документів для початку виробництва потрібно написати заяву про стягнення заборгованості . Бланк (зразок) такої заяви можна завантажити на сайті ФССП. Тут уточнимо лише кілька моментів.

  1. У «шапці» заяви потрібно правильно вказати дані керівника того відділення, куди буде надано пакет документів.
  2. Далі потрібно написати інформацію позивача - ПІБ, адреса прописки, номер, серію паспорта, коли виданий.
  3. Після цього йде сам текст заяви про стягнення аліментів. Обов'язково вказують реєстраційний номер виконавчого листа, який додається, назва суду, який його видав і число отримання.
  4. Також вказують всі дані відповідача. Якщо відомо його місце проживання і роботи - пишеться і це.
  5. Повинна бути вказана сума платежу і дані дитини, на якого йдуть ці виплати.
  6. Далі слід вказати банківські реквізити рахунку, на який будуть надходити фінанси.
  7. Потрібно ще написати список документів, які додаються до зразка заяви.

В чому полягають функції судових приставів?

Коли зразок заяви заповнений, його передають старшому приставу, начальнику служби. Після ознайомлення зі справами він розподіляє їх між службовцями, ті, в свою чергу, повинні протягом трьох діб почати виконавчий процес. Для початку пристав може особисто поговорити з платником і спробувати домовитися про добровільну виплату аліментів. Якщо така бесіда мала успіх, то встановлюються терміни внесення грошей, сума і необхідність сповіщати судового пристава про всі перерахування.

У разі відмови сплачувати аліментні зобов'язання, пристав починає примусове стягнення заборгованості. Він розсилає запити на місце роботи боржника, в різні органи і служби для отримання даних про матеріальну ситуації, наявності майна, склад сім'ї.

Весь процес з'ясування інформації, вивчення заяви, бесіди і спроби стягнень займають дуже багато часу. А у судових приставів таких справ одночасно не одне і не два. Тому позивачу після того, як написано заяву, іноді доводиться самостійно стежити за просуванням справи, пошуком платником аліментів і арештом його нерухомості. Для такого кроку достатньо подати в службу судових приставів прохання:

  • про заборону виїзду відповідача в іншу державу. На підставі цієї заборони чоловік не зможе покинути країну протягом півроку.
  • Взяти під варту нерухомість відповідача. У заяві потрібно вказати її приблизну вартість, місце локації. Після затримання платник не зможе його використовувати, все майно буде продано в рахунок заборгованості за змістом.
  • Прохання про стягнення відсотків з суми боргу (неустойки), яка зараховується до загальної суми боргу.

Для виплати і отримання заборгованості по аліментах потрібно повторно звернутися до суду, надати повну суму боргу плюс неустойку. Отримати судове розпорядження на стягнення всієї цієї суми примусово. Тоді передати цей зразок виконавчого документа в ФССП. Пристав, отримавши його, може приступати до наступних дій:

  • з окладу відповідача вилучають в обов'язковому порядку гроші. Цифра при цьому більше аліментного зобов'язання. Таким чином, виплачуються і самі аліменти, і сума заборгованості.
  • Наводить довідки про інші форми доходу неплатника ( спадок , Відсотки від вкладу в банку).
  • Заморожують рахунки чоловіка, а фінанси, які на них переводять одержувачу змісту для компенсації боргу.
  • Виставляють на торги майно платника, отриману суму передають позивачу в рахунок виплат аліментів.

Оцініть статтю

Натискаючи "Задати питання" я погоджуюся з політикою конфіденційності і призначеним для користувача угодою .

Як написати заяву судовим приставам про стягнення аліментів?
В чому полягають функції судових приставів?
Що робити в цьому випадку?
Який пакет документів слід підготувати?
Як написати заяву судовим приставам про стягнення аліментів?
В чому полягають функції судових приставів?