Реклама
Реклама
Реклама

Заява на відновлення виконавчого провадження по аліментах: зразок

  1. Причини призупинення виробництва
  2. Процедура відновлення виробництва
  3. Форма і зміст заяви
  4. Як відбувається розгляд вимоги

Після того як на користь одержувача аліментів винесено певний судовий акт, - виконавчий документ передається до відділу ФССП, що функціонує в тому районі міста або окремому населеному пункті, де проживає боржник. Або ж, всі важливі папери передаються іншому виконавцю. Тим часом, в деяких випадках провадження у справі може бути призупинено. Відповідно, постанова суду в період, на який припинені всі дії, виконуватися не буде. І тут виникає питання: як поновити виконавче провадження по аліментах? На нього і на інші пов'язані питання можна знайти відповіді в цій статті.

На нього і на інші пов'язані питання можна знайти відповіді в цій статті

Причини призупинення виробництва

Щоб здійснити відновлення виконавчо провадження у присуджених аліментів, необхідно встановити:

  • наскільки законною була процедура призупинення стягнення;
  • яким органом вона була здійснена, на якій підставі.

Ст. 39 і 40 ФЗ «Про виконавче провадження» говорять про те, що призупинити виконання може:

Якщо говорити коротко, то орган правосуддя зобов'язаний або має право призупинити здійснення процедури стягнення аліментів у випадках, коли територіальні претензії будь-якої акт, винесений органом правосуддя або приставами.

Наприклад, подана скарга на акт співробітника органів ФССП. А ще в ситуаціях, коли:

  • боржник спрямований в тривале відрядження;
  • аліментник або пристав потребують роз'яснення змісту виконавчого документа, бажають уточнити процедуру його виконання.

Пристав зобов'язаний зупинити провадження у справі в наступних випадках:

  • боржник пішов в інший світ;
  • платник аліментів втратив дієздатність;
  • участь аліментщика в якомусь активному військовому конфлікті.

Право співробітника ФССП на призупинення виробництва з'являється, якщо:

  • боржник лікується в стаціонарі;
  • особа, яка зобов'язана виплачувати гроші утриманцям, знаходиться в розшуку;
  • боржник проходить строкову службу в лавах ЗС РФ і в деяких інших випадках.

боржник лікується в стаціонарі;   особа, яка зобов'язана виплачувати гроші утриманцям, знаходиться в розшуку;   боржник проходить строкову службу в лавах ЗС РФ і в деяких інших випадках

Чому необхідно знати всі підстави зупинення? Щоб визначити наскільки воно законне і подати обґрунтоване клопотання на відновлення аліментів.

Крім того, ст. 42 зазначеного закону говорить про те, що відновити виробництво можна в тому випадку, якщо відпали обставини, які спричинили його зупинення.

У свою чергу, ст. 436 ЦПК РФ вказує на обов'язок суду зупинити стягнення у випадках, які передбачені чинним законодавством, що регулює питання виконання акта, виданого судом. А ст. 437 цього кодексу говорить про те, що, в певних ситуаціях, у судового органу є і таке право. Теж у випадках, встановлених законодавством. Про що вже йшлося вище.

Процедура відновлення виробництва

Як відновити аліменти? Залежно від того посадова особа якого органу займалося питанням про призупинення, потрібно звертатися з питань відновлення стягнення:

Про це говорить стаття 45 ФЗ «Про виконавче провадження». Про це ж йдеться і в ст. 438 ЦПК РФ. Крім того, в судовому порядку може прийматися рішення не тільки про відновлення виробництва, але і скорочення термінів його призупинення.

Право на звернення до суду з відповідною заявою є у:

  • стягувача;
  • виконавця - співробітника органів ФССП.

Заява на відновлення виконавчого провадження у присуджених аліментів подається в той судовий орган, який займався питанням призупинення утримання коштів по даній справі.

Форма і зміст заяви

Не важливо, чи звертається стягувач із заявою до суду або до приставу, воно повинно мати певну форму. Але найважливіше в документі - це зміст. Чимось зазначену заяву походить на позов, але таким не є.

Отже, заява про поновлення виконавчого провадження має писатися таким чином, щоб з його тексту можна було зрозуміти:

  • до якого органу або до якого посадовій особі звертається заявник;
  • на підставі якого судового акта було порушено виконавче провадження;
  • з якої причини воно було припинено;
  • чому заявник вважає, що є можливість для відновлення зазначеного виробництва;
  • які докази, що обгрунтовують позицію стягувача, є.

Завантажити зразок заяви на відновлення виконавчого провадження

Звичайно ж, в заяві про поновлення провадження у справі повинні бути сформульовані певні вимоги, а саме: прийняти рішення про відновлення виконання судового акта. Крім того, там повинна бути посилання на документи, що додаються до заяви, стояти дата його підготовки і підпис заявника.

Крім того, там повинна бути посилання на документи, що додаються до заяви, стояти дата його підготовки і підпис заявника

Як написати заяву, якщо немає достатнього рівня знань в області юриспруденції? Все просто: можна завантажити потрібний бланк в інтернеті. Зразок заяви, про який йде мова в цій статті, є і на нашому сайті.

Можна отримати консультацію юриста або доручити підготовку необхідного заяви йому.

Як відбувається розгляд вимоги

Суд повинен вирішити питання в десятиденний термін. До зали засідання викликаються всі зацікавлені особи:

  • судовий пристав;
  • стягувач;
  • боржник.

Втім, якщо якесь із цих осіб у засідання не з'явилася, то це не буде перешкоджати розгляду питання по суті. Головне, щоб всі згадані люди були сповіщені про дату, час і місце розгляду заяви в порядку, передбаченому законодавством. По закінченню судового засідання, суддя виносить ухвалу, на підставі якого:

  • провадження у справі поновлюється, якщо доведено, що є для цього підстави;
  • відмовляється в поновленні виробництва.

Дане визначення не є остаточним, поки воно не знайшло силу закону. Відмова можна оскаржити у вищі судові інстанції.

Процедура оскарження регламентована ЦПК РФ. Якщо навіть в перший раз домогтися бажаного результату не вдалося, то не варто опускати руки. Можна звернутися, по черзі, в цілий ряд судів, аж до Верховного. Як правило, ВС РФ дивиться на ситуацію дещо інакше, ніж нижчестоящі органи правосуддя. Тому шанс домогтися потрібного рішення є завжди.

Таким чином, якщо заявник зацікавлений, щоб процедура стягнення відновилася, головне, що йому потрібно зробити - це зібрати і представити суду докази, які свідчать про неактуальність обставин, що стали причиною призупинення стягнення боргу.

Відновлення аліментів, як вже зазначалося, може бути здійснено і на підставі рішення посадової особи ФССП у випадках, передбачених законом.

І тут виникає питання: як поновити виконавче провадження по аліментах?
Чому необхідно знати всі підстави зупинення?
Як написати заяву, якщо немає достатнього рівня знань в області юриспруденції?