Реклама
Реклама
Реклама

З якого моменту нараховуються аліменти на дитину

  1. Що таке аліменти
  2. З якого моменту нараховуються аліменти?
  3. Порядок розрахунку і стягнення аліментів
  4. Строк позивної давності
  5. Порядок нарахування аліментів після встановлення батьківства

Виплата аліментів починається з моменту подачі позовної заяви до суду. Батьки також можуть мирно вирішити питання шляхом складання угоди тоді платежі стануть обов'язковими з того числа, коли вона була укладена. В окремих випадках моментом відліку нарахування виплат стає усна домовленість.

Датою обчислення аліментних виплат не призначається дата:

  • розлучення подружжя;
  • винесення судового рішення;
  • початку виконання рішення судовими приставами;
  • отримання платником повідомлення про стягнення.

Що таке аліменти

Аліментні платежі це регулярні виплати, здійснювані протягом року громадянином на користь його родичів, які не здатні самостійно себе забезпечувати. Регулюються відповідні справи п'ятим розділом Сімейного кодексу РФ. Стягнення, відповідно до Сімейного кодексу можуть призначатися на:

  • дітей;
  • батьків;
  • нинішніх або колишніх подружжя.

Дітей зобов'язані утримувати і мати, і батько. Якщо чоловік і дружина розходяться, діти залишаються з одним з них, а інший зобов'язаний допомагати в забезпеченні у вигляді аліментів. Виплати, як правило, необхідно здійснювати до настання повноліття.

Повнолітні діти, в свою чергу, зобов'язані утримувати непрацездатних матір і батька. При ухиленні від зобов'язань гроші можуть стягнути в судовому порядку. Однак з дітей знімуть зобов'язання в тому випадку, якщо батько сам довгі роки ухилявся від утримання дітей до настання їх повноліття.

Подружжя нинішні або розлучені також зобов'язані матеріально допомагати один одному. Згідно із законом обов'язок настає при:

  • непрацездатності дружина;
  • знаходженні дружини в декреті;
  • вихованні інваліда.
до змісту ↑

З якого моменту нараховуються аліменти?

З якого моменту нараховуються аліменти на дитину, залежить від підстави, з якої виникає обов'язок здійснювати виплати. Сторони мають право мирним шляхом укласти угоду. Якщо домовитися не виходить, справа розбирається в судовому порядку.

При укладанні письмової домовленості колишні чоловік і дружина не подають позов до суду. Вони складають документ в письмовому вигляді із зазначенням своїх даних, розмірів платежів, термінів та іншої важливої ​​інформації. Документ повинен бути підписаний обома сторонами і завірений у нотаріуса. Початком нарахування аліментних платежів є день підписання угоди. Діє даний документ до повноліття дітей.

На замітку! У разі встановлення за договором інших термінів і умов закінчення перерахування коштів, будуть діяти саме вони. Строк за домовленістю може бути менше або більше стандартного.

З якого моменту нараховуються аліменти на дитину за судовим рішенням? Стаття 107 СК РФ закріплює датою початку нарахування день звернення з позовною заявою. Винесення судового постанови в подальшому підтверджує факт існування зобов'язань, встановлює вид платежів, їх розмір.

Незалежно від наявності письмової угоди, в разі усної домовленості між подружжям теж виникають зобов'язання. При зверненні до суду, з платника будуть стягувати суму не з моменту подачі позову, а з моменту домовленості. Правда в такому випадку необхідно довести, що здійснювалися безуспішні спроби отримати допомогу.

На замітку! При усній домовленості про перерахування аліментів, стягнути кошти можуть за 3 роки відсутності грошей до дня звернення із заявою до суду. до змісту ↑

Порядок розрахунку і стягнення аліментів

Розрахунок суми проводиться в залежності від різних факторів.

Із зарплати можуть утримувати певний відсоток, або можуть бути призначені до сплати чітко обумовлені розміри грошей.

Стягнення у вигляді частки від доходу нараховується за такою схемою:

  • 25% - одній дитині;
  • 33% - двом;
  • 50% - трьом і більше.

Такий вид платежів призначається, якщо платником аліментів працює на постійній роботі, має стабільний дохід.

Не всі зобов'язані платити громадяни працюють на постійній роботі, у багатьох низька офіційна зарплата і є додаткові джерела доходу. Тоді сума вираховується у вигляді конкретного кількості грошей. Стягуються коштів повинно вистачати для нормального життєзабезпечення.

В окремих випадках платежі можливі у вигляді натуральних виплат, якщо громадянин має ферму. Або оплата проводиться шляхом передачі майна платника, що не має заробітку.

В судовому порядку може бути вироблено зменшення платежів. Це можливо у випадках, якщо:

  • дохід і зобов'язання громадянина не дозволяють платити повну суму грошей;
  • у нього серйозні труднощі зі здоров'ям;
  • у дитини є власний заробіток або дохід від належного йому майна;
  • дохід громадянина багаторазово вище середнього рівня.

Також платежі можуть бути збільшені, якщо дитина серйозно хворіє або батько, яким він виховується, стає непрацездатним.

Стягнення утримуються з більшості видів доходу.

Якщо колишнє подружжя змогли домовитися мирним шляхом, можна передавати під розписку гроші.

Також платити можна через пошту або банки, скористатися банківськими терміналами або послугами онлайн-банкінгу. Поштові перекази здійснюються за адресою одержувача. Банківські перекази можуть проводитися на рахунок одержувача або ощадну книжку. Обов'язково необхідно зберігати квитанції або чеки про оплату.

Найбільш зручним способом оплати буде утримання коштів безпосередньо з зарплати працівника. У такому випадку йому необхідно звертатися із заявою до бухгалтерії свого підприємства.

На замітку! Утримання аліментів відбувається після вирахування прибуткового податку, а самі виплати надходять одержувачу протягом декількох днів з дня видачі зарплати!

Подати таке звернення за місцем служби платника має право і той, хто буде отримувати кошти. Також необхідно додати документ, на підставі якого воно подається.

Завантажити документ «Утримання аліментів із зарплати працівника»

. до змісту ↑

Строк позивної давності

День звернення з позовом до судової інстанції є днем, з якого почнуть нараховуватися платежі. Однак якщо до суду вже були спроби домовитися про оплату, але аліментник не платив, відлік може бути проведений з дати протягом періоду, обмеженого 3 роками до подачі позову.

Якщо після постанови суду оплати не надходили, то стягненню підлягає сума, що накопичилася за весь час.

Також стягненню підлягає борг, навіть якщо дитина вже досяг повноліття. В такому випадку не потрібно зволікати позовна давність обчислюється трьома роками з досягнення 18 років.

до змісту ↑

Порядок нарахування аліментів після встановлення батьківства

Діти, батьківство яких встановлено поза шлюбом, мають рівні аліментні права з дітьми, народженими в шлюбі.

Разом із заявою про встановлення батьківства може бути подано і заяву про стягнення аліментів зволікати немає сенсу. Дата початку стягнення буде встановлена, як і в інших випадках, з дня подачі позову.

Важливо! При встановленні батьківства відсутня можливість стягнути аліменти до того, як батько був законно визнаний.

В цілому, порядок нарахування та здійснення оплати після встановлення батьківства нічим не відрізняється від звичайного

Подивіться відео огляд аліменти на дітей, відповіді на складні ситуації пов'язані з аліментами

З якого моменту нараховуються аліменти на дитину за судовим рішенням?