Реклама
Реклама
Реклама

Встановлення батьківства і стягнення аліментів: нюанси законодавства, зразок заяви, позашлюбні діти

  1. Як встановити батьківство?
  2. Як оскаржується батьківство?

У нашому російському державі в пріоритеті знаходиться захист дітей: їх інтересів, їх безпеки, їх забезпеченості, їх свободи і спокою У нашому російському державі в пріоритеті знаходиться захист дітей: їх інтересів, їх безпеки, їх забезпеченості, їх свободи і спокою.

А головне для нормального життя дитини - це повноцінна сім'я. Або хоча б наявність обох батьків, які здатні забезпечити йому цю саму життя без потреби і страждань.

Суд, як один з основних державних органів, теж покликаний захищати права дитини. Тому будь-які судові суперечки, в яких зачіпаються інтереси дітей, практично завжди вирішуються так, щоб останні не були якимось чином ущемлені.

Встановити батьківство досить легко, за умови, що сам передбачуваний батько не заперечує проти цього.

А от домогтися звільнення від батьківських уз і, як наслідок, від сплати аліментів, не завжди буває просто. Позитивне рішення суд винесе тільки за тієї умови, якщо матеріальне забезпечення дитини і без участі батька залишатиметься на високому рівні.

Як встановити батьківство?

Від того, чи згоден батько дитини визнати себе таким, буде залежати, куди потрібно звернутися, щоб встановити батьківство Від того, чи згоден батько дитини визнати себе таким, буде залежати, куди потрібно звернутися, щоб встановити батьківство.

Якщо обоє батьків добровільно вирішили внести відомості про батька у свідоцтво про народження дитини, то їм можна буде просто звернутися до органу РАЦС, принести необхідні документи та сплатити державне мито.

Свідоцтво про встановлення батьківства їм видадуть в той же день.

Винятком буде лише той випадок, коли в свідоцтві про народження вже є відомості про батька. Але тільки, якщо вони не внесені просто зі слів матері.

В судовому порядку встановлюється батьківство, коли хтось із батьків проти цієї процедури.

Найчастіше проти визнання спорідненості виступають батьки, які не бажають платити аліменти на утримання своїх нащадків.

В суді:

  • складається заява про встановлення батьківства,
  • представляються необхідні документи на батьків і дитини,
  • а також докази, які допоможуть підтвердити факт спорідненості. Основним доказом для суду буде вважатися позитивний ДНК-тест.

Після винесення позитивного рішення суду, його потрібно буде віднести до органу РАЦС, де буде видано свідоцтво про встановлення батьківства. Цей документ дає право на стягнення з «новоспеченого» батька дитини аліментів.

Тут вже вибір за батьками:

  1. укладати добровільне угоду про виплату аліментів,
  2. звертатися до суду за отриманням рішення.

Найчастіше, звичайно ж, зустрічається другий випадок. І тягар подання позовної заяви про стягнення аліментів до суду знову лягає на плечі матері дитини.

Тільки після отримання судового наказу або виконавчого листа , Позивачка зможе почати стягувати аліменти з батька дитини.

Потрібно мати на увазі, що стягуватися аліменти будуть з моменту встановлення факту батьківства, а не з дати народження дитини.

Про те, які необхідно вчинити дії та підготувати документи для даної процедури можна прочитати тут .

Як оскаржується батьківство?

З питання оскарження батьківства в суд звертається, як правило, сам поки ще батько З питання оскарження батьківства в суд звертається, як правило, сам поки ще батько. Так як це перший крок до того, щоб звільнитися від обов'язку сплачувати аліменти на утримання дитини.

Є дві причини, які можуть штовхнути його на такий крок:

  1. він раптово дізнається про те, що не є рідним батьком дитини, яку виховував;
  2. при реєстрації народження дитини він знав, що той не є йому рідним, але добровільно погодився внести свої дані, як батька, в свідоцтво про народження.

У першому випадку у громадянина більше шансів виграти суд. Якщо він надасть суду достатні докази того, що дитина йому не рідний, то цілком може розраховувати на позитивне рішення суду.

А от у другому випадку він може сподіватися на удачу тільки за умови, що погодився внести свої дані в документ про народження дитини під загрозою:

  • насильства,
  • вимагання,
  • шантажу.

І зможе надати суду докази цих фактів.
Тільки отримавши на руки позитивне рішення суду про те, що він не визнаний батьком дитини, позивач може почати позов по звільненню його від сплати аліментів . Це знову ж таки проводиться в судовому порядку.
На бажане рішення суду можна сподіватися тільки за умови, що після скасування аліментів матеріальне становище дитини значно не зміниться:

  • мати одна зможе забезпечити йому нормальне існування,
  • аліменти будуть стягуватися з його рідного батька,
  • зобов'язання на його матеріальне забезпечення ляже на плечі нового чоловіка матері.

В іншому випадку, навіть будучи звільненим від батьківства, громадянину доведеться виплачувати аліменти на цю дитину до повноліття.

Якщо у позивача вийшло домогтися позитивного рішення, він може надати цей документ до територіального відділу судових приставів або в бухгалтерію підприємства, де трудиться. Аліменти перестануть з нього утримуватися від дати, коли було винесено судом рішення про скасування аліментів.

Повернути всю суму виплат на утримання дитини до цього судового рішення, не вийде. Сімейним законодавством РФ таке повернення не передбачений, а точніше - заборонений. Знову ж в інтересах дитини.

На відео розглянуті варіанти подачі позовної заяви:

Як встановити батьківство?
Як оскаржується батьківство?
Як встановити батьківство?
Як оскаржується батьківство?