Реклама
Реклама
Реклама

Відмова від аліментів: чи можна відмовитися, як написати і подати заяву, зразок

  1. Чи допускається відмова від аліментних виплат
  2. Причини відмови від аліментів
  3. Як оформляється відмова
  4. досудову угоду
  5. Судове рішення
  6. нотаріальне угоду

В силу різних причин багатьох батьків цікавить, як відмовитися від аліментів на дитину. Для з'ясування цього питання є безліч об'єктивних і суб'єктивних обставин.

Чи допускається відмова від аліментних виплат

Чи допускається відмова від аліментних виплат

Офіційна відмова аліментів на дитину, які вже призначені, законом не допускається, оскільки:

  • аліментні виплати призначені не для одержувача, а для дитини;
  • ніхто не має права позбавляти дітей їх законних прав на матеріальне забезпечення з боку обох батьків.

Однак законом допускається добровільний формальна відмова від примусового стягнення виплат.

В цьому випадку:

  • одержувач не звертається до суду або не пред'являє в ФССП отримані ним судові акти;
  • стягнення аліментів не відбувається. Оскільки всі ці процедури ініціюються виключно в заявному порядку. І ніхто не може примусити особу до передачі цих актів в держоргани.

Однак якщо обоє батьків явно не виконують своїх належних обов'язків по утриманню дітей, або один з батьків не справляється з матеріальним забезпеченням свого чада, то органи опіки після проведення свого обстеження відповідних фактів виступлять на захист дитини. І в силу своїх повноважень вони можуть і звернутися до суду для стягнення аліментів.

Причини відмови від аліментів

Причини відмови від аліментів

Причин для формального відмови від аліментного стягнення може бути багато:

  1. Найчастіше мають місце психоемоційні фактори, коли один з батьків просто не хоче спілкуватися і бачитися з іншим. Але це зовсім не привід обмежувати права дитини;
  2. Відмовитися від фінансових претензій може і вимагати сам потенційний платник, шантажуючи іншого будь-якими своїми можливими діями (бездіяльністю). Наприклад, відмовою в майбутньому на вивезення дитини за межі РФ, позбавленням батьківських прав шляхом оприлюднення якихось скандальних відомостей;
  3. Усну обіцянку другого з батьків добровільно допомагати утримувати спільну дитину;
  4. Одноразова виплата великої суми, яка нібито може покрити всі майбутні витрати. Або передача якогось значимого за вартістю майна: будинку, квартири, земельного наділу і т. Д .;
  5. Високий дохід того із законних представників, з яким залишився малюк.

Це, звичайно, вагомий привід, але рівень доходу обох батьків ніяк не впливає на саму рівну за своєю юридичною силою їх обов'язок матеріально забезпечувати свою дитину.

Кожна ситуація індивідуальна. І тому всі батьки вирішують самостійно, стягувати їм аліменти чи ні.

Увага! Ніяка з перерахованих вище причин не може бути законною підставою відмовитися від дитячих аліментів. Все, що роблять мати і батько по їх взаємною домовленістю, не має нічого спільного з нормами права і залишається суто на совісті цих людей.

Як оформляється відмова

Оформляється формальна відмова декількома способами. Конкретна варіація залежить від обставин, які ближче за своєю суттю для сторін цих правовідносин.

На практиці використовуються наступні процедури:

  • до призначення судових виплат;
  • після рішення суду, але до виконавчого провадження;
  • після підписання нотаріального угоди.

Зразок заяви про відмову від аліментів:

досудову угоду

досудову угоду

Сторона не подає ніяких заяв до суду. Якщо мати може забезпечити гідне утримання своєї дитини, то органи опіки можуть і не помітити ніякого підступу.

Але юридично у матері і батька залишаються правові зобов'язання на матеріальну підтримку спільного сина. Тому ніхто не має права ухилятися від таких обов'язків або забороняти нести свою частку витрат на дітей.

Судове рішення

Судове рішення

В разі шлюборозлучного процесу суд зобов'язаний в своєму рішенні згадати про подальше утримання неповнолітніх. Щоб уникнути аліментного стягнення, батькам необхідно укласти мирову угоду щодо добровільної виплати.

Якщо ж судове рішення вже має місце бути і виплати в ньому позначені, то все залежить від активності заявника / позивача. Якщо він побажає самостійно передати виконавчі документи в ФССП і потім не зробить цього, то його ніхто залучати до відповідальності не буде. Оскільки пред'явлення до виконання - справа суто особиста.

Для відмови від аліментного стягнення на стадії після винесення рішення судом першої інстанції можна також подати апеляційну скаргу разом з мировою угодою і посиланням на ст. 326.1 ЦПК РФ. У цьому випадку рішення суду першої інстанції буде скасовано, а мирову угоду затверджено апеляційною інстанцією.

Або про бажання укласти мирову угоду можна заявити безпосередньо на судовому апеляційному слуханні.

В цій ситуації:

  • в протокол буде внесено відповідний запис;
  • мирову угоду після підписання протоколу сторонами і затвердження його судом буде вважатися таким, що відбувся;
  • рішення суду першої інстанції скасують.

Завантажити для перегляду і друку:

Стаття 326.1 Цивільного процесуального кодексу РФ «Відмова позивача від позову, визнання позову відповідачем, мирова угода сторін в суді апеляційної інстанції»

нотаріальне угоду

нотаріальне угоду

Якщо аліментні виплати відбуваються на основі нотаріального угоди, то вони можуть бути припинені за допомогою розірвання такого документа.

Зробити це можна:

  1. Шляхом складання нотаріального угоди. У цьому випадку потрібна згода обох сторін. При їх спільному відвідуванні нотаріуса складається новий акт, яким анулюється попередня угода;
  2. В судовому порядку. Тут досить бажання лише одного з батьків.

Важливо! Одностороння відмова не допускається.

Якщо мати та батько після ініціювання виконавчого провадження домовилися про зміст свого малюка шляхом нотаріального або іншого документального угоди, то можна спробувати також скасувати примусове стягнення за заявою одержувача до суду. У цьому випадку суд розглядає таку заяву і якщо не знаходить, що дитячі права тим самим будуть ущемлені, то виносить рішення про скасування стягнення.

Прийнята постанова передається в ФССП і виконавче провадження припиняється.

Однак суд в більшості випадків приходить до висновку, що скасування раніше прийнятого рішення неприпустима, оскільки вона призведе до порушення прав дітей на гідне забезпечення з боку обох батьків. Тому є велика частка ймовірності, що в задоволенні заяві буде відмовлено. І в цьому немає нічого дивного, оскільки суд, будучи держорганом, в першу чергу захищає інтереси дитини.

Інших законних можливостей для формальної відмови від аліментного стягнення законом не передбачено.

Подивіться відео про те, як написати відмову від аліментів