Реклама
Реклама
Реклама

Угода про сплату аліментів: як його оформити і що для цього потрібно

  1. Що таке угода про аліменти
  2. Угода про аліменти і Сімейний Кодекс
  3. Які існують види угод і скільки буде коштувати їх оформлення
  4. Чи обов'язково звернення до нотаріуса
  5. Скільки коштує оформлення угоди про аліменти
  6. Яку суму вказувати
  7. Чи можлива індексація
  8. Як необхідно виконувати договороенность
  9. Що робити, якщо угода не виконується належним чином

Судові органи визнані захищати наші права і вказувати на виконання наших обов'язків, в тому числі що стосуються сімейних відносин. Однак в деяких випадках подружжя має право самостійно вирішити питання про стягнення аліментів, вдаючись до написання угоди.

Що таке угода про аліменти

Згідно сімейному законодавству РФ угоду про сплату аліментів - це домовленість між особою, яка зобов'язана дотримувати аліментні зобов'язання і особою, яка у встановлений законом термін має право на отримання аліментних виплат. Не обов'язково, що мова йде про сплату аліментів на утримання неповнолітніх дітей, але також на утримання непрацездатного чоловіка або батьків.

Також в нормах сімейного кодексу РФ є посилання на необхідність присутності законних представників при написанні угоди особами, визнаними в установленому законом порядку, недієздатними або частково недієздатними.

Угода про аліменти і Сімейний Кодекс

Такий вид домовленості про сплату аліментів без судового розгляду було встановлено при створенні Сімейного кодексу Російської Федерації і прописаний в розділі №16 даного нормативно-правового акту.

В цьому розділі кодексу розглядається широкий перелік питань, що стосуються виплат аліментів у формі угоди, без залучення судйі В цьому розділі кодексу розглядається широкий перелік питань, що стосуються виплат аліментів у формі угоди, без залучення судйі. Якщо угода буде носити іншу форму, ніж чим прописану в кодексі, можливо визнання такої домовленості недійсною.

Те ж стосується питань зміни або розірвання такої угоди. Для дотримання правильності порядку зміни деяких пунктів угоди, або його розірвання, необхідно звертатися до цивільного законодавства. Оскільки угода про аліменти трактується законом як цивільно-правова угода, що тягне за собою появу прав і обов'язків.

Які існують види угод і скільки буде коштувати їх оформлення

Станом на 2019 рік з'явилося безліч різних форм угод, кожне з яких прописує конкретні умови виконання аліментних зобов'язань, терміни і суми виконання. Наприклад, можна погодитися отримувати аліменти у твердій сумі або у відсотках від заробітку.

Завантажити бланк - зразок заяви на аліменти. Зразок 2019 го року.

Чи обов'язково звернення до нотаріуса

Угода виконується в письмовій формі із зазначенням точних даних і реквізитів. В законі чітко зазначено, що необхідно звернення до нотаріуса для посвідчення правильності написання угоди і для посвідчення волевиявлення сторін.

Тільки після посвідчення угоди нотаріусом і його реєстрації у останнього, воно набирає законної сили і має ту ж функцію, як і виконавчий лист, який виписується судовими органами. Тобто, виключаючи процедуру судового розгляду, подружжя отримують підсумковий документ, який дорівнює для виконання судовими приставами-виконавцями. Це і буде нотаріальне угоду про аліменти.

Скільки коштує оформлення угоди про аліменти

Звертаючись до нотаріуса, потрібно сплатити державне мито за оформлення угоди про сплату аліментів, яка становить згідно податкового законодавства 250 рублів (на 2019 й рік, стаття 333.24 другій частині НК РФ).

Чи можна укладати угоду подружжю без розлучення, поки ви одружені

Сімейне законодавство не благає прав на аліменти як осіб, розведених, які перебувають в співжитті, так і в офіційному шлюбі. Тобто при необхідності встановити аліменти щодо одного з непрацездатних подружжя, або щодо неповнолітнього дитини, подружжя, мирно домовившись, можуть звернутися за допомогою до нотаріуса і вдатися до написання так званого «світового» угоди.

Якщо мирно домовленості досягти не вдається, в будь-якому випадку залишається другий варіант, більш надійний - стягнення аліментів на своє утримання і утримання дітей через суд.

Яку суму вказувати

Яку суму вказувати

Законом не прописані чіткі межі сум, що підлягають виконанню. Однак в кодексі чітко вказано, що сума, що підлягає стягненню не повинна бути менше, ніж та, яку встановить суд, виходячи з доходів відповідача або прожиткового мінімуму по кожному конкретному регіону.

Тому при складанні угоди обов'язково необхідно вказувати розмір аліментів, термін виплат і на який банківський рахунок треба перераховувати грошові кошти.

Якщо мова йде про передачу майна, в рахунок сплати аліментів (а таке має право бути) то всі умови передачі і прийому такого майна повинні бути регламентовані через угоду.

Чи можлива індексація

Питання про індексацію сум, з огляду на положення ст регіоні, може бути прописаний в угоді про сплату аліментів, або застосовуватися за замовчуванням відповідно до норм сімейного законодавства.

Як необхідно виконувати договороенность

Після процедури укладення угоди, і його реєстрації у нотаріуса, даний документ приймає «вигляд» виконавчого листа, з яким ви маєте право звернутися в службу судових приставів або безпосередньо в бухгалтерію підприємства, де працює боржник

Що робити, якщо угода не виконується належним чином

Якщо умови і домовленість, прописана в угоді не може бути досягнута належним чином або боржник переховується або відмовляється виплачувати аліменти, зацікавленій особі необхідно вдатися до допомоги судових органів! Тобто написати заяву про ухилення від умов домовленості, як цивільно-правової угоди і вимагати виконання даних умов, вже на підставі виконавчого листа.

Якщо в угоді зазначено умови, які порушують права одержувача аліментів - таке визнається недійсним. Зацікавленій особі необхідно звертатися в суд для подальшого захисту порушеного права.

Якщо чоловік звільнився, то при звільненні бухгалтерія організації боржника, у якій знаходиться угоду про сплату аліментів (або його копія) зобов'язана протягом трьох робочих днів повідомити заявника або судовим приставам-виконавцям (якщо було заведено виконавче провадження) про даний факт.

Боржник і стягувач, в свою чергу, вносять зміни в угоду і при необхідності реєструють його у нотаріуса.

У будь-якому випадку, угода - річ з юридичної точки зору корисна. При домовленості з чоловіком, ви економите час і нерви при написанні угоди, а також не витрачаєте сили на походи в суд. Кінцевою метою, при дотриманні всіх правил стає прототип судового наказу, виконавчого листа - угода, допустимий до виконання судовими приставами-виконавцями.