Реклама
Реклама
Реклама

Термін позовної давності по аліментах: (термін давності) неустойка, стягнення заборгованості

  1. Давність як юридичне поняття
  2. Поважні причини пропуску подачі заяви про аліменти
  3. Позов по аліментах і позов про заборгованість - різниця
  4. Присікає термін і інші тонкощі

У широкому сенсі термін позовної давності - це відрізок часу, протягом якого можна заявити позов до суду з приводу будь-якого правопорушення

У широкому сенсі термін позовної давності - це відрізок часу, протягом якого можна заявити позов до суду з приводу будь-якого правопорушення. По кожному з видів правопорушень, визначених у правовому полі Росії, встановлені свої терміни давності, або вказано, що вони відсутні.

Чи є термін давності по аліментах? З точки зору Сімейного кодексу, відповідь однозначна - ні. Але існує кілька суміжних понять, таких, як термін припинення і граничний часовий відрізок, за який суд може примусити відповідача виплатити позивачу борг по аліментах плюс неустойку за затримку виплат. Крім того, визначено законом також ряд вимог до позивача, який допустив появу терміну давності по аліментах, т. К. Частина відповідальності лежить і на ньому.

Давність як юридичне поняття

Оскільки сімейні цінності зараховуються до ряду особливо важливих, термін позовної давності по аліментах ні Сімейним, ні Цивільним кодексами, ні якимись іншими нормативними актами в суміжній сфері не встановлюється. Більш того, сплата аліментів на дітей, на старих батьків , На інших непрацездатних і нужденних близьких родичів або подружжя, в тому числі колишніх, є обов'язковою, т. К. В обов'язки працездатного повнолітнього людини входить зміст своїх близьких (в обумовлених законом випадках).

Це означає що заявити позов , Щоб стягнути заборгованість по аліментах, людина, яка має на це право, може безстроково. Але при цьому є кілька вимог, покликаних обмежити зловживання цим правом.

Поважні причини пропуску подачі заяви про аліменти

Ще раз уточнимо, що сплата аліментів, особливо на неповнолітніх дітей, з точки зору закону, є обов'язковою Ще раз уточнимо, що сплата аліментів, особливо на неповнолітніх дітей, з точки зору закону, є обов'язковою. Відповідно, на батька, з яким залишилися діти, накладається обов'язок подбати, щоб вони отримували гідну зміст. Це означає, що мати (якщо діти, наприклад, залишилися з матір'ю) зобов'язана вимагати гроші на їх утримання від батька.

На практиці це означає, що межі у терміну давності щодо стягнення аліментів все-таки є. Якщо одержувач - потребує сторона - не звернувся за виплатами відразу ж після виникнення потреби (наприклад, розлучення подружжя, після якого на руках у одного з них залишилася маленька дитина), а тягнув час, то суд може визнати його порушили свій обов'язок щодо витребування коштів . Простіше кажучи, вирішити, що потребують засобах одержувач не є.

Зразкові терміни позовної давності для стягнення аліментів - близько року після настання аліментних зобов'язань. Якщо позивач хоче витребувати від відповідача гроші після закінчення цього періоду, йому необхідно підтвердити документально, з додатком паперів, що були одна або кілька поважних причин:

  • позивач проходив тривале лікування серйозного захворювання;
  • позивач доглядав за тяжкохворим родичем і / або пережив його смерть;
  • позивач знаходився в тривалому відрядженні;
  • мав місце інший форс-мажор.

Крім того, суд може прийняти до відома підтверджену свідками юридичну малограмотність позивача, т. Е. Злічити за поважну причину той факт, що він просто не знав про можливість витребувати належні гроші.

Позов по аліментах і позов про заборгованість - різниця

Термін стягнення заборгованості по аліментах встановлений в межах 3-х років Термін стягнення заборгованості по аліментах встановлений в межах 3-х років. Слід відрізняти його від терміну подачі заяви, описаного вище. Стягнення заборгованості означає, що виплати були встановлені судовим наказом , виконавчим листом або нотаріально завіреним добровільною угодою .

Зверніть увагу: важливо, що при цьому позивач робив спроби отримати кошти, але відповідач ухилявся від виплат.

Позивач повинен мати на руках докази того, що домагався цих коштів - наприклад, листування зі службою судових приставів, з банком відповідача, з підприємством, де він працює і т. П.

Якщо аліменти встановлені нотаріально завіреним угодою, умови якого не суперечать закону, то не має значення, протягом якого часу позивач до цього не звертався до суду. Це можуть бути і 5 років, і 10, і 15.

Але при цьому величина терміну давності по заборгованості по аліментах обмежена 3-тя роками. Це граничний відрізок часу, за який з позивача можна вимагати повернути борг, включаючи набігла неустойку. Т. е. Якщо заборгованість була за період віку дитини з 10 до 18 років, то суд зобов'яже відповідача виплатити гроші на його утримання з 15 до 18 років (плюс неустойка, плюс індексація встановленим порядком). При цьому досягнення дитиною повноліття абсолютно не впливає на обов'язковість аліментних платежів. Навіть якщо йому буде вже 25 років і більше років, при наявності оформленого угоди або виконавчого листа батько, з яким дитина жила, має право вимагати з другого з батьків гроші за 3 останні роки до повноліття свого сина або дочки.

Потрібно врахувати також, що погашення заборгованості ніяк не означає припинення аліментних виплат в майбутньому, до завершення аліментних зобов'язань, наприклад, до досягнення дитиною присікати терміну. Таким чином, термін давності по аліментах після повноліття також відсутня.

Присікає термін і інші тонкощі

Присікає термін - юридичне поняття, що обмежує будь-якої тимчасової період. У випадку з аліментами на дитину присікати термін - це 18 років після народження сина чи дочки, т. Е. Повноліття. Після досягнення цього віку обов'язок утримувати його у обох батьків пропадає, крім ряду обумовлених випадків.

Виплати на дитину по аліментах після 18 років можуть відбуватися, якщо:

  1. дитина була інвалідом дитинства, до видужання, після повноліття отримав I або II групу інвалідності (непрацездатну);
  2. дитина вчиться у ВНЗ на очному відділенні.

У першому випадку батьки зобов'язані утримувати його все життя, в т. Ч. І перераховувати аліменти. У другому - тільки до досягнення нею 23 років (т. К. Середній термін навчання у ВНЗ - 5 років).

Окремо потрібно обумовити таке поняття, як неустойка. Це нарахування відсотків на суму боргу, яке розраховується строго певним методом. Нарахування неустойки знаходиться в компетенції суду, т. К. Для цього необхідно встановити ступінь вини відповідача. Якщо він мав поважні причини, які дозволяли проводити своєчасні виплати, то розмір неустойки може бути знижений. Неустойку слід відрізняти від індексації виплат, яка залежить від рівня поточної інфляції.

Чи є термін давності по аліментах?