Реклама
Реклама
Реклама

Термін позовної давності по аліментах - чи мають, після 18 років, судова практика, на дитину, в Росії

  1. Загальні правила
  2. позиція суду
  3. Який встановлено термін давності по аліментах
  4. Моменти, що припиняють порушення
  5. Особливості після 18 років
  6. Ситуація з боргами

Неповні сім'ї, в яких дитина залишається з одним з батьків, на жаль, не рідкість. Далеко не завжди колишнім дружинам вдається досягти обопільної згоди щодо фінансової підтримки та змістом неповнолітніх дітей . У таких випадках державою передбачена необхідність виплати аліментів, яка лягає на батьків, який відмовляється або в силу певних причин не бере участі, зокрема матеріального, в житті дитини.

Часом аліментообязанного особа протягом тривалого часу ухиляється від необхідних виплат , Навіть після відповідного приписи суду . В результаті чого утворюється заборгованість по аліментах , Яку, згідно з Сімейного Кодексу РФ , Можна стягнути з боржника.

Залежно від того, аліменти це за минулий період або борг по виплатах, залежать і строки їх стягнення. При порушенні виплат по заборгованості з неплатника можуть стягуватися штрафи і пені . А злісні боржники навіть залучаються до кримінальної відповідальності .

Росія - країна, де активно реалізується стратегія, згідно з якою захист прав неповнолітніх дітей в неповних сім'ях є пріоритетною. І отримання аліментів від особи, яка не проживає з дитиною і не підтримує його фінансово, гарантовано законодавством РФ .

На жаль, кількість позовів щодо стягнення аліментів і боргами по ним з кожним роком тільки зростає. І вкрай важливо знати термін давності по аліментах, в межах якого позивач має право звернутися до суду для їх стягнення з відповідача.

Загальні правила

Стягувати аліменти з батька, що не бере участі в житті дитини, має право чоловік або дружина, які проживають і фінансово його містять в разі, коли наявних коштів не достатньо для забезпечення нормального рівня життя.

У такій ситуації можна обмежитися мирною угодою , Оформленим письмово і завіреним у нотаріуса. Але частіше досягти взаєморозуміння сторонам не вдається. Тоді необхідно звернутися до мирового суду з позовом про стягнення аліментних виплат.

Стандартні терміни подачі позовної заяви на аліменти такі:

  • до повноліття дитини, якщо немає заборгованості;
  • при наявності боргу - після досягнення дитиною 21 років;
  • на дітей, які є інвалідами з дитинства, а після 18 років їм була поставлена 1 або 2 група інвалідності - безстроково;
  • на дитину, який оголошений дієздатним (самостійним) за рішенням суду, заборгованість по аліментах стягується до моменту судового вердикту плюс три роки.

Таким чином, подати позов на стягнення аліментів можна в межах терміну давності, якого при наявності заборгованості немає. Виплати за минулий період стягуються в межах трьох років, це обумовлено законом про позовну давність щодо грошових зобов'язань, затверджених Цивільним Кодексом.

Аліменти нараховуються з моменту подачі відповідної заяви до суду. Думка, що це відбувається після винесення судового вердикту або отримання документів про стягнення на руки, помилково.

Неповні сім'ї, в яких дитина залишається з одним з батьків, на жаль, не рідкість

Несплата аліментів після рішення суду загрожує не тільки подальшим позовом про стягнення боргу за весь час, що не здійснювалося виплати, але також нарахуванням пені, штрафів та навіть кримінального покарання у разі злісного ухилення від необхідних виплат

Аліменти за минулий період можуть стягуватися тоді, коли позивач намагався домогтися від відповідача виконання матеріальних зобов'язань щодо дитини, але позитивного результату отримано не було. Для підтвердження цього необхідно обзавестися доказами, які пред'явити в суді в якості підстав для стягнення аліментів: показаннями свідків, відповідної листуванням і іншим.

При подачі заяв на стягнення аліментів має значення момент звернення до суду. Якщо позов подається після того, як був оформлений розлучення, то розраховувати необхідну для виплати суму суд буде з моменту, коли шлюб розпався, але не більше трьох років. І, відповідно, дитина залишилася під опікою одного з батьків, який і є позивачем.

Але якщо позов про аліментних виплат подається разом із заявою про розірвання шлюбу, вимагати сплати аліментів з відповідача можна за весь період аж до повноліття дитини.

Виплати аліментів можуть розраховуватися в частках, твердій сумі або змішаним способом.

У частковому співвідношенні:

Якщо у відповідача немає офіційного працевлаштування та відомостей про розмір заробітної плати, то аліменти розраховується на основі середньої оплати праці в регіоні або Росії. В залежності від побажань сторін або обставин справи, аліменти можуть нараховуватися фіксованою сумою.

У будь-якому випадку, рішення суду буде прийнято на користь дитини. І якщо відповідач на засідання не з'явиться, судовий вердикт для нього виявиться максимально несприятливим. Стягненням аліментів з боржника займається федеральна служба судових приставів .

позиція суду

Стягненням аліментів, особливо по заборгованості, займається виключно мировий суд. Якщо між сторонами раніше було підписано угоду про суму, терміни і порядок грошових виплат, то спочатку слід дотримуватися мір покарання в разі виникнення боргу, якщо такі обумовлені в договорі. Якщо такого немає, то до суду подається позов про стягнення аліментів.

При подачі позову про аліменти суд зобов'язує боржника здійснити їх виплату, що не стягуючи плату за останні три роки. Так як первісна позиція полягає в тому, що боржник просто не отримав повідомлення і не знав про необхідність виплачувати аліменти. І якщо судом буде встановлено, що боржник не відмовлявся від своїх аліментних зобов'язань, стягнення буде здійснюватися тільки з моменту подачі позову.

Але в разі, якщо позивачем будуть пред'явлені докази про те, що відповідач навмисно ухилявся від необхідних грошових виплат, аліменти будуть стягуватися ще й за три роки, що передували моменту подачі заяви.

Позовна заява про стягнення аліментів на дитину

У деяких ситуаціях суд залишається на боці платника аліментів. А саме в тому випадку, коли той дотримується терміни, розміри і порядок виплат відповідно до досягнутого мирної угоди, але їх одержувач вже не згоден з таким станом справ, а саме з сумою виплат, і подає в позов про стягнення. Суд стягувати аліменти за минулий період в цій ситуації з платника не буде.

Якщо позивач вже звертався з позовом про стягнення аліментів суд і має на руках виконавчий лист або судовий наказ, а боржник так і не виконав фінансові зобов'язання відповідно до отриманих документів, суд стягне з нього не тільки всю суму, починаючи з моменту подачі першого позову і до поточного часу, але ще і зобов'язує виплатити пені.

Боржникам слід також враховувати, що терміни, що відводяться на погашення заборгованостей, виплату пені і штрафів, вкрай обмежені. До того ж, відсоток необхідної для виплати неустойки зростає з кожним днем. В добу нараховується 0,5% до загальної суми не виплаченого боргу. І чим далі тягнути з його погашенням, тим вагомішим стане його розмір.

У будь-якому випадку, для стягнення боргу з неплатника позивачеві потрібно документально підтвердити факт ухилення того від виконання фінансових зобов'язань. Без підтвердження факту відмови і уникнення виплат суд не стане стягувати борг з аліментів.

Розрахунком пені займаються судові пристави. Судова практика така, що пріоритетним фактором при нарахуванні аліментів та пені є інтереси дитини.

Який встановлено термін давності по аліментах

Терміном давності вважається певний часовий відрізок, встановлений законодавством для захисту прав. Після того, ка кон закінчується, звернення до суду за захистом або відновленням справедливості буде неможливим. Однак, на відносини між подружжям позовна давність не поширюється.

Тобто, подати позов про стягнення аліментів можна в будь-який момент, навіть через десять років з моменту виникнення такого права. Законодавством не встановлено строку позовної давності щодо стягнення аліментних виплат. Але існує часовий відрізок, після закінчення якого аліменти стягуватися не можуть.

Варто враховувати, що якщо існувало письмова угода батьків або припис суду про виплату аліментів, які так і не були отримані, стягнути їх з боржника можна навіть після повноліття дитини в межах трирічного терміну позовної давності

Моменти, що припиняють порушення

Для того, щоб знизити кількість ухиляються від виплати аліментів осіб, тим самим забезпечити неповнолітнім дітям фінансову підтримку, в законодавстві РФ передбачений ряд заходів:

  • примус неплатника до повного погашення боргу;
  • пені, неустойка;
  • адміністративні покарання: штраф, позбавлення водійських прав, обмеження в отриманні держпослуг, заборона на виїзд за кордон та інші;
  • виправні або громадські роботи;
  • кримінальне покарання аж до позбавлення волі строком на один рік або позбавлення батьківських прав.

Здійсненням обмежувальних заходів для неплатників і боржників по аліментах займається федеральна служба судових приставів. При злісному порушенні аліментних зобов'язань і порушення приписі суду співробітники служби мають право заарештувати рахунки боржника, його рухоме і нерухоме майна аж до погашення ним боргу і сплати всіх неустойок.

У тому випадку, коли боржник перебуває в розшуку через ухилення від виплати боргу по аліментах, позивач має право отримувати збільшене на половину допомогу по догляду за дитиною. Причому приріст суми здійснюється за рахунок доходу боржника, з якого додатково будуть стягуватися 10% штрафу.

Особливості після 18 років

Як було відзначено, законодавством не передбачено терміну позовної давності щодо стягнення аліментних виплат. Але після того, як дитина досягає повноліття, а саме 18 років, він втрачає право на отримання аліментних виплат.

Однак, в даному правилі є винятки, а саме:

  • учень на очній формі навчання дитина може отримувати аліменти до досягнення віку 23 років, тобто закінчення навчального закладу;
  • діти з інвалідністю, офіційно недієздатні мають безстрокове право на аліментні виплати.

Але навіть після досягнення так званого присікати терміну, тобто 18 років, вже повнолітня дитина має право на стягнення матеріальної допомоги.

Якщо такої раніше не надавався ні за угодою, ні за приписом суду. При наявності заборгованості позовну заяву про її виплату можна подавати до досягнення 21 року, тобто в межах трьох років (термін позовної давності).

Ситуація з боргами

Аліменти можуть стягуватися не тільки на майбутнє, але і вже за минулий період, в тому числі і при заборгованості, яка виникає через відмову боржника їх виплачувати. Таким чином, якщо між сторонами раніше не було досягнуто згоди, що не було рішення суду щодо виплати аліментів, можна стягнути аліменти за минулий період.

Але зробити це можливо лише в тому випадку, якщо є докази того, що:

  • позивач проживає з неповнолітньою дитиною на одній житлоплощі і самостійно його містить;
  • наявних грошових коштів не вистачає на забезпечення нормального рівня життя;
  • відповідач на всі прохання про надання фінансової допомоги відмовляє.

Всі ці факти повинні бути підтверджені документально, тільки в цьому випадку суд залучить боржника до відповідальності стягне аліменти за попередні три роки, відповідно до терміну позовної давності про фінансові зобов'язання. При цьому судом не враховуються причини того, чому позивач звернувся з позовом лише зараз.

Аліменти також стягуються з боржника, який, незважаючи на умови угоди або наявне судове розпорядження, не виконував своїх фінансових зобов'язань. В цьому випадку вимагати сплати боргу можна після досягнення дитини повноліття, у позову подібного роду немає терміну давності.

Коли виникає необхідність подати в суд позов про стягнення аліментів, у що подає заяву особи часто виникає безліч питань. Найчастіший з них стосується різниці між позовної і сроковой давністю. Це два абсолютно різних поняття.

Термін давності по аліментах законодавством не встановлено. Звернутися до суду з вимогою відновити порушене право на отримання аліментів позивач може в будь-який момент.

Ще один поширений питання стосується термінів, з яких починається стягнення аліментів. Головним помилкою тут є впевненість, що відбувається це після винесення судом рішення або отримання виконавчого листа або судового наказу на руки. Це не вірно, так як аліменти нараховуються з моменту подачі позовної заяви.

Аліментні зобов'язання не мають термінів давності. Але існує присікати термін, а саме повноліття дитини, коли той втрачає право на отримання аліментних виплат. Але досягнення цього віку на позовну давність не впливає.

Тобто питання про те, чи мають право особи після досягнення 18 років подати заяву про стягнення аліментів - позитивний, за умови, що раніше вони не були сплачені.