Реклама
Реклама
Реклама

Судовий наказ про стягнення аліментів

  1. приклад заяви
  2. Заява про видачу судового наказу про стягнення аліментів
  3. Коли виноситься судовий наказ про стягнення аліментів
  4. Складаємо заяву на судовий наказ про стягнення аліментів
  5. Винесення судового наказу по аліментах

Суд виносить судовий наказ про стягнення аліментів на час вступу і прийняття відповідної заяви Суд виносить судовий наказ про стягнення аліментів на час вступу і прийняття відповідної заяви. Тобто справа розглядається не в позовному, а в порядку наказного провадження.

Такий спосіб захисту цивільних прав об'єктивно вигідніше подачі позову . По-перше, істотно заощаджує час на розгляд справи і на вступ підсумкового рішення в силу. Що означає автоматичну можливість отримати грошові кошти на утримання дитини швидше. По-друге, такий спосіб не вимагає присутності в суді і судові витрати менше.

грамотно складене заяву про видачу судового наказу - гарантія його винесення судом. Тому на нашому сайті безкоштовно доступний такий сервіс, як отримання консультації чергового юриста. Можливо, оперативно отримана юридична допомога допоможе, якщо після прочитання статті залишаться питання.

Завантажити зразок:

Заява на судовий наказ про стягнення аліментів Заява на судовий наказ про стягнення аліментів

приклад заяви

мировому судді

судової ділянки № 14

м Петрозаводська

Стягувач: Шевчук Маргарита Станіславівна,

адреса: 185011, м Петрозаводськ, вул. Верещагіна, 54-17

Боржник: Шевчук Данило Сергійович, 08.08.1990 р.н.,

адреса: 185019, м Петрозаводськ, пров. Рівний, 68

місце роботи: ТОВ "Бузок", ІПН 2287895825

Заява про видачу судового наказу про стягнення аліментів

З 17 березня 2009 року я полягала в зареєстрованому шлюбі з громадянином РФ Шевчук Данилом Сергійовичем, 08.08.1990 року народження. У шлюбі у нас народилося двоє дітей: Шевчук Олена Данилівна, 04.09.2009 року народження, та Шевчук Валентин Данилович, 26.02.2013 року народження.

З червня 2020 роки я і наші діти проживають окремо від боржника, в що належить мені квартирі. Обидві дитини повністю знаходяться на моєму утриманні. Я їх матеріально забезпечую, допомоги від Боржника не отримую. Інші діти у Шевчук Данила Сергійовича відсутні. Досягти домовленості про порядок і розміри аліментів на неповнолітніх дітей не вдалося. Угода про сплату аліментів не укладалася. Виплат за виконавчими документами Боржник, наскільки мені відомо, не здійснює.

Відповідно до ст. 80 Сімейного кодексу РФ батьки зобов'язані утримувати своїх неповнолітніх дітей. Батько, що забезпечує матеріальне утримання дітей, має право звернутися до суду з вимогою про стягнення аліментів.

Згідно ст. 81 Сімейного кодексу РФ при відсутності угоди про сплату аліментів, аліменти на неповнолітніх дітей стягуються судом з їх батьків щомісячно в розмірі: на двох дітей - однієї третини заробітку і (або) іншого доходу батьків.

На підставі викладеного, керуючись статтями 80, 81, 106, 107 Сімейного кодексу РФ, статтями 123, 124 Цивільного процесуального кодексу РФ,

прошу:

  1. Видати судовий наказ про стягнення аліментів з Шевчук Данила Сергійовича, 08.08.1990 року народження, уродженця м Петрозаводськ, в мою користь на утримання Шевчук Олени Данилівни, 04.09.2009 року народження, та Шевчук Валентина Даниловича, 26.02.2013 року народження, в розмірі однієї третини заробітку і іншого доходу, починаючи з дати подачі даної заяви і до повноліття дітей.

Додаток:

  1. Копія свідоцтва про укладення шлюбу
  2. Свідоцтво про народження Шевчук В.Д. (Копія)
  3. Копія свідоцтва про народження Шевчук О.Д.
  4. Оригінал довідки про реєстрацію за місцем проживання Шевчук В.Д.
  5. Довідка про реєстрацію за місцем проживання Шевчук О.Д.
  6. Довідка ТСЖ про проживання дітей із заявником.

17.11.2020 р Шевчук М. С.

Коли виноситься судовий наказ про стягнення аліментів

Як було сказано вище, судовий наказ має переваги в порівнянні з позовною виробництвом. Плюс ще й в тому, що винесений судовий наказ про стягнення аліментів має силу виконавчого листа. А, значить, може бути пред'явлений до уповноважених органів з заявою про порушення виконавчого провадження .

Сімейним кодексом РФ, постановою Пленуму Верховного суду РФ (№ 9 від 25.10.1996 р) встановлено, що судовий наказ про стягнення аліментів видається якщо:

Якщо батько дитини вже сплачує аліменти (наприклад, від попереднього шлюбу), проводить виплати за іншими виконавчими листами, судовий наказ не видається. Адже такі особи і є зацікавленими, залучаються для участі в справі в якості третіх осіб .

Коли всі умови в наявності, можна подати заяву про видачу судового наказу.

Складаємо заяву на судовий наказ про стягнення аліментів

Підготуйте документи, що підтверджують підстави для стягнення аліментів. це свідоцтво про укладення шлюбу , про народження дітей, про розірвання шлюбу (Коли союз розірваний). У свідоцтві про народження кожної дитини повинен бути зазначений батько, з якого стягуються аліменти. Інакше в суд доведеться подавати позов про встановлення батьківства.

Право вимагати стягнення аліментів за судовим наказом має право не тільки батьки. Але і інші особи, з якими проживає дитина і які його містять. Тому знадобиться довідка житлових органів про проживання дитини з заявником, копія будинкової книги, довідка про склад сім'ї та ін.

Для доказу відсутності утримань за виконавчими листами з сайту ФССП можна роздрукувати дані банку проваджень щодо боржника.

Заява з вимогою видати судовий наказ про стягнення аліментів складається в письмовому вигляді. Його зміст строго регламентовано в ст. 124 ЦПК РФ. Сторони іменуються заявник і боржник. Розгляд документів відноситься до компетенції мирового судді за місцем проживання заявника або боржника ( підсудність цивільних справ ). Це питання вирішується особою, яка подає заяву, на власний розсуд.

До речі, вкажіть місце і дату народження, а також місце роботи боржника (якщо вони відомі). Ці відомості повинні бути відображені в судовому наказі. адміністративний збір стягнення аліментів на неповнолітніх дітей не обкладається.

Винесення судового наказу по аліментах

Якщо заявник належним чином підготує сама заява (скористайтеся прикладом), докладе всі документи в обґрунтування своїх вимог, не виявляться зацікавлені особи або спір про право, судовий наказ виноситься протягом 5 днів з дати надходження заяви. Сторони до суду не викликаються і пояснення, пояснення не дають.

Судовий наказ про встановлення аліментів надсилається заявнику, а його копія - боржнику, який протягом 10 днів має право звернутися з заявою про скасування такого документа (що не перешкоджає подачі позову про стягнення аліментів на дітей ).