Реклама
Реклама
Реклама

Судова практика щодо зменшення розмірів аліментів 2019

  1. Умови для зміни виплат
  2. Підстави для зміни величини виплат
  3. Що не може бути підставою?
  4. висновок

Для обох сторін дуже гострою темою є зменшення розміру аліментів . Судова практика 2017, як і в 2016 і в попередні роки, показує всю неврегульованість цього питання. Одні судді схиляються в сторону матерів. Інші вважають, що для платника не повинні складатися занадто жорсткі умови. Здається, що обидві точки зору однаково правильні. Але, звичайно, і з одного, і з іншого боку, в першу чергу, повинні враховуватися інтереси дитини.

Умови для зміни виплат

Умови для зміни виплат

Стягнутий розмір аліментів захищає майнові інтереси дітей після розлучення. Для них потрібно постаратися забезпечити той же рівень життя, який був тоді, коли батьки жили разом. Таким чином, звичні потреби повинні дотримуватися. Але іноді виплата аліментів може зменшитися.

Ця можливість зафіксована в ст. 119 Сімейного кодексу . У ній сказано, що зміна розміру аліментів можливо при зміні в сімейному або матеріальному становищі. Суд враховує думки обох сторін. Це положення цілком може поширюватися і на зменшення розміру аліментів.

У той же час, треба розуміти, що зниження виплат є правом суддів, але ніяк не їх обов'язком. Деякі навіть не сильно вникає в суть справи, дотримуючись одного і того ж думки у всіх подібних справах. Втім, на це можна написати своє заперечення, і направити в апеляційну інстанцію. Не погодившись з рішенням суду, як позивач, так і відповідач вправі подати скаргу.

Крім того, ситуація вирішиться, якщо надійде відповідне вимога від позивача. При цьому враховуються різні обставини, наприклад, які відносяться до матеріального становища. Ну і, звичайно, позовна заява повинна містити докази, а не бути голослівним. Тоді до уваги будуть прийматися всі джерела доходів, в тому числі і від майна.

Спочатку суддя дивиться, чи немає у особи дітей або непрацездатних членів сім'ї, яких особа повинна містити. Ці моменти включаються в поняття «сімейний стан», коли говорять про стягуються аліменти. З цією ж метою платник може подати в суд, якщо він став непрацездатним або малозабезпеченим.

Примітно, що судді приймають рішення, розглядаючи позовну заяву, на свій розсуд. Тобто, відсутня форма з чіткими положеннями, на підставі яких вони діють.

Підстави для зміни величини виплат

У Кодексі України дані положення були викладені. А ось в Сімейному кодексі їх немає. Тому зменшення розміру аліментів сьогодні грунтується на тому, що напрацювала судова практика. Крім того, є Постанова пленуму Верховного суду від 1996 року під номером 9, де в пункті 14 зазначено, які бувають підстави, від яких залежить величина аліментів. На ці підстави орієнтувалися всі ці роки, в тому числі і 2016 рік, і нинішній. Перерахуємо їх.

  1. Наступ непрацездатності членів сім'ї, які не отримують належну їм допомогу через аліментів або одержують, але значно менше, ніж той дитина, зміст якого оплачується.
  2. Інвалідність платника. Якщо той з батьків, якому перераховується гріш, став інвалідом, то йому самому потрібно догляд, що супроводжується додатковими витратами.
  3. Якщо у платника виявлено захворювання, і він не може працювати на старій роботі.
  4. Заняття дитиною трудовою діяльністю, з яким сплачуються аліменти.
  5. Позовну заяву можна подати і в разі, якщо дитина стала підприємцем і має доходи, які повністю задовольняють його потреби.
  6. На дитину записана нерухомість або інше майно, звідки отримують дохід. Це може бути, наприклад, квартира, що дісталася у спадок, і що здається в найм, ЦБ та інше.
  7. Платник почав виплачувати аліменти на дітей матерів, які стягнуті різними судами.
  8. При наявності дуже високого доходу.
  9. Якщо дитина, якій виплачувалися аліменти, був відданий в дитячий будинок, тобто отримує повну державну підтримку.

Всі ці підстави вироблені багаторічною практикою в судах. Однак не потрібно думати, що на зменшення розмірів аліментів він не зможе розраховувати, якщо зразок відсутній, і ситуація не підпадає ні під одну з вищеописаних підстав. Справа в тому, що зазначеному вище Постанові підстави наведені лише як приклад. А це означає, що список не є вичерпним. Тому при наявності наведених підстав, у позивача велика ймовірність задоволення позову. Якщо ж вони інші, то відповідальність того, як буде розглядатися позовна заява і яке буде прийнято рішення, залежить повністю від судді. У той же час воно стане вартим уваги тоді, коли написано професіоналом. Не варто думати, що це просте питання, і діставши бланк, можна легко написати позов самому.

Що не може бути підставою?

Що не може бути підставою

Позивач повинен розуміти, що може отримати відмову в зменшенні розміру аліментів тоді, коли будуть неправильно зазначені підстави. Деякі, наприклад, вважають, що приводом стає високий обсяг доходів того з батьків, з ким дитина живе. Інші вважають, що в цій ролі може виступити пенсія, яка видається дитині.

Однак, тоді позивач отримає відмову в зменшенні розміру оплачуваних аліментів. Справа в тому, що положення дитини не є підставою. Навіть наявність ще дітей у позивача не може виступати в саме по собі гарантією того, що буде отримано зменшення розміру аліментів у твердій грошовій сумі. Потрібні докази фактичної допомоги батька грошима іншим дітям. Велику роль тут відіграє і те, як складено заяву про зменшення розміру аліментів. Не будемо забувати: суд не зобов'язаний слідувати висновків, які містяться в Постанові Верховного суду, так як вони носять рекомендаційний характер.

Вивчаючи зразки заяв, і готуючи своє, необхідно дотримуватися певної стратегії і грамотно обґрунтовувати навіть достатні підстави. Якщо ж вирішено використовувати готовий шаблон, то ні в якому разі, не потрібно переписувати позов, якщо знайдений приклад в інтернеті. Адже, все ситуації унікальні.

висновок

Так як в цих справах, судді ґрунтуються в своїх рішеннях тільки на судову практику і своє розуміння питання, виняткову важливість становить правильна стратегія. Обійтися без фахівця в судовому процесі, звичайно, можна, хоч і не бажано. Однак, щоб держмито була розрахована правильно, а також позов написаний грамотно, все ж потрібно вдатися до допомоги професіоналів, щоб отримати гарантований результат.

Що не може бути підставою?