Реклама
Реклама
Реклама

Стягнення аліментів. Зміни 2017 - що нового?

Сім'я є первинним та основним осередком суспільства - про це в Україні йдеться в Сімейному кодексі. І в цьому ж кодексі йдеться про те, що - дитина повинна бути забезпечена можливістю здійснення її прав, установлених Конституцією України, Конвенцією про права дитини, іншими міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Згідно неодноразовим дослідженням на Україні близько 45 відсотків усіх шлюбів закінчуються розлученнями. На це впливає безліч факторів. Так, Україна знаходиться на 6 місці в світі за рівнем коефіцієнта розлучень по відношенню до ув'язнених шлюбів. Процедура розірвання шлюбу дуже проста, тому пари знають, що вони з легкістю можуть розлучитися, а сума аліментів і їх стягнення це окрема тема для невдоволення громадян.

На сьогоднішній день ні кого не здивуєш виразом - «шлюб розпався в перший рік спільного життя». При цьому досить часте явище того, що в перший рік шлюбу у сім'ї з'являється дитина. У підсумку, при розірванні шлюбу, першим хто страждає - не подружжя, а саме їх спільне чадо, яке з раннього віку позбавляється багатьох благ, забезпечуваних тільки повноцінною сім'єю. У цій статті опустимо моральне і духовний розвиток дитини, а поговоримо про аліменти, як життєво необхідному джерелі фінансової допомоги на розвиток і утримання дитини.

У липні 2017 року, після вступу в силу Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів, що стосуються поліпшення захисту прав дитини на належне утримання» , (Яким передбачено новий порядок стягнення аліментів та збільшення їх розміру) змінилася склалася практика розгляду спорів за призначенням аліментів в Україні.

Основні зміни, яких торкнувся Закон:

  • аліменти визнаються власністю дитини;
  • мінімальний розмір аліментів збільшений до 50% від прожиткового мінімуму;
  • стягнути аліменти можна в порядку наказного провадження

Отже, слід зазначити, що стягувати аліменти за допомогою наказного провадження. Це набагато швидше і зручніше, адже для видачі судового наказу не обов'язково викликати боржника або стягувача для того, щоб заслухати його пояснення, що позбавить недбайливу сторону можливості штучно затягувати процес.

Процедура стягнення в наказному провадженні досить оперативна: протягом трьох днів з моменту відкриття наказного провадження суд зобов'язаний видати судовий наказ. Позицією суду є першочергова необхідність матеріального забезпечення дитини, а потім вже розгляд інших суперечок між батьками, в разі їх виникнення в подальшому.

Так само, одним з позитивних моментів є те, що заявник звільняється від сплати судового збору за такими вимогами.

Законом введено істотне підвищення мінімальної суми виплачуваних аліментів до 50% прожиткового мінімуму на одну дитину. Для порівняння - раніше мінімальний розмір становив всього лише 30% прожиткового мінімуму.

У свою чергу, розрахунок аліментних стягнень буде проводитися на основі всіх доходів, а не тільки офіційної зарплати.

Одним з істотних нововведень є розширення списку обставин, що враховуються судом при визначенні розміру аліментів:

  • наявність у платника аліментів рухомого і нерухомого майна, грошових коштів;
  • дорогі покупки платника (вартість яких перевищує десятикратний розмір прожиткового мінімуму), якщо вони не відповідають офіційним доходам людини.

Тобто, якщо при вирішенні судом спору про стягнення аліментів позивач зможе довести і документально підтвердити значні (більше 10 кратного розміру прожиткового мінімуму) витрати колишнього чоловіка, це буде служити підставою для збільшення суми, належної дитині.

За підсумками наказного провадження сума грошових коштів, яка буде виплачуватися на одну дитину складе 1/4, на двох дітей - 1/3, на трьох і більше дітей - 1/2 доходу платника аліментів. Максимальне обмеження теж було встановлено: чи не більше 10 прожиткових мінімумів, які платник виділятиме на кожну дитину.

Відповідальністю за ухилення від сплати аліментів так само була посилена новим законом і виглядає це наступним чином: якщо платник протягом 7 днів з моменту повідомлення про необхідність сплати не дотримає своє зобов'язання, то його чекає пеня в розмірі 1% від несплаченої суми за кожен день прострочення , але при цьому не більше 100% заборгованості.

Значним плюсом для позивача в такому процесі є ще дещо на що звернемо увагу. Після вступу в силу зазначених вище змін, подача позовів про визнання батьківства, зміну місця проживання і т.п., що активно використовувалося для затягування розгляду спорів про стягнення аліментів, чи не буде підставою для зупинки судових процесів. Це істотно скоротить терміни розгляду таких спорів, що безумовно не може не радувати.

Аліменти відтепер власність дитини! І це дуже важливо.

Так, особа, на чиє ім'я виплачуються аліменти, зможе розпоряджатися грошової торбою лише в інтересах дитини, а не витрачати їх на власні потреби. Також передбачено і право неповнолітньої дитини користуватися тими, що нараховуються йому грошима, але, звичайно, з урахуванням обмежень, встановлених Цивільним кодексом України.

Аналізуючи нововведення в питаннях стягнення аліментів, варто все ж зазначити, що тільки час покаже реальну ефективність нового Закону, так як часто пояснювальні записки до проектів законів несуть в собі тільки позитивні перетворення, однак на практиці найчастіше вони нездійсненні. В даному випадку все виглядає досить реальним, а головне потрібним інструментом в сфері сімейного права, але питання реального виконання отриманих «спрощеним» шляхом наказів про стягнення аліментів залишається окремою темою.