Реклама
Реклама
Реклама

Стягнення аліментів за минулий період: правила і порядок процедур, термін давності аліментів, закони

  1. Чи можна стягнути аліменти за минулі роки
  2. Якщо аліментник не знає про аліменти
  3. Позовна заява та докази
  4. Що може послужити доказом несплати аліментів
  5. Розрахунок аліментів і умови стягнення
  6. Умови стягнення аліментів
  7. Угода про аліменти і стягнення за минулий період

Законодавством передбачено право батьків подати в суд на особу, яка не виплачує грошову допомогу на свою дитину. Ця можливість закріплена в ст. 107 Сімейного Кодексу РФ. Особа, що потребує матеріальної підтримки для виховання дитини, може стягнути аліменти за минулий період, протягом трьох років.

Стягнення аліментів за минулі три роки може бути здійснено, тільки якщо до дня звернення до судових органів, обличчя робив спроби стягнення грошових коштів з громадянина, який зобов'язаний їх виплачувати.

Чи можна стягнути аліменти за минулі роки

Позов на стягнення аліментів за минулий період подається в суд громадянином, якщо: Позов на стягнення аліментів за минулий період подається в суд громадянином, якщо:

  • є право на їх отримання;
  • між сторонами не було складено угоду про виплату аліментів;
  • немає відповідного судового рішення.

Також, дуже важливим моментом під час питання, стануть докази того, що громадянин намагався зв'язатися з особою, яка не допомагає дитині, і просив його про це.

Увага! Стягнення аліментів за минулий період, можливо тільки шляхом звернення до суду з позовною вимогою.

Так як часовий проміжок, за який можуть бути стягнуті грошові кошти, включає в себе тільки три роки, зі зверненням до органів суду затягувати не варто.

У заяві від позивача, має бути чітко вказано його вимога про стягнення з відповідача аліментів У заяві від позивача, має бути чітко вказано його вимога про стягнення з відповідача аліментів. При цьому потрібно розуміти різницю між вимогою про виплату боргу за цими зобов'язаннями і стягненням їх за минулі кілька років.

У випадках, якщо між особами було укладено угоду про матеріальну допомогу, які він порушив, позивач не може подати позовну заяву про стягнення грошей за минулий період. В такому випадку, він звертається за допомогою в поверненні з'явився боргу.

Разом з позовною заявою, особа повинна надати суду докази того, що їм були зроблені спроби умовлянь і прохань особи, яка зобов'язана матеріально допомагати. Відповідно до Сімейного Кодексу, лише в цьому випадку заява буде розглянута.

Якщо аліментник не знає про аліменти

Як стягнути аліменти за минулий період, якщо спроб зв'язатися з аліментник у позивача не було Як стягнути аліменти за минулий період, якщо спроб зв'язатися з аліментник у позивача не було?

В цьому випадку, доведеться почекати з подачею позову і спробувати протягом певного часу просити колишнього чоловіка почати платити. Можливо, потреба звертатися до суду відпаде сама собою, коли громадянин добровільно погодиться не тільки почати допомагати своїй дитині матеріально, а й дійде згоди з кожним з батьків малюка про компенсацію за те, що він раніше не допомагав грошима.

Хоча, судова практика показує, що стягнення аліментів за минулі три роки відбувається в основному тільки в судовому порядку, добровільна згода зустрічається рідко.

Важливо! Якщо ж, особа буде відмовлятися виплачувати аліменти або ігнорувати листи і дзвінки, в такому випадку можна, вже отримавши докази того, що людина не бажає самостійно допомагати дитині, звертатися в суд.

Заява та пакет документів подається до суду, який протягом місяця з дня їх надходження, повинен розглянути справу. На оскарження винесеного рішення судді, законом дається термін в 10 днів.

Позовна заява та докази

Вимоги до змісту позовної заяви стандартні, воно повинно містити в собі основну інформацію про справу, бути складено грамотно і обов'язково посилатися на нормативні акти Вимоги до змісту позовної заяви стандартні, воно повинно містити в собі основну інформацію про справу, бути складено грамотно і обов'язково посилатися на нормативні акти.

Крім самого позовної заяви, до суду повинна бути подана додається до нього документація.

До переліку документів, що додаються відносяться:

  • копія позову;
  • ксерокопія паспорта заявника;
  • свідоцтво про розірвання шлюбного союзу і про народження дитини;
  • папір про доходи позивача;
  • виписка з житлових служб.

Якщо, з якихось причин позивач самостійно не може вимагати від певних органів потрібних паперів, то він може попросити про це судовий орган. Для цього достатньо написати це в позовній заяві.

Важливо! Позивач має право згадати про те, що є конкретні особи, які можуть дати свої свідчення під час розгляду справи. У позовній заяві про це обов'язково згадати і дати контакти, за якими можна зв'язатися зі свідками. Завантажити для перегляду і друку:

Зразок позовної заяви про стягнення заборгованості по аліментах

Що може послужити доказом несплати аліментів

Докази, які можуть допомогти при вирішенні питання у такій справі: Докази, які можуть допомогти при вирішенні питання у такій справі:

  • листування (паперові та електронні листи);
  • показання свідків;
  • записи з диктофона, в яких чутно, як позивач просить відповідача почати виплачувати гроші на їх спільну дитину, і ін.

Увага! Саме ці відомості будуть вказувати на факт того, що позивач намагався умовити іншу особу почати допомагати матеріально своїй дитині, але його прохання не подіяли.

Також, доказами у справі про стягнення аліментів за минулий період можуть служити:

  • виписки з рахунків у банках, про те, що на них не надходили гроші від відповідача;
  • паперу, що показують рівень доходів відповідача;
  • документи, які будуть служити підтвердженням відсутності відповідача за місцем постійної реєстрації;
  • документація, що підтверджує витрати позивача на виховання спільну дитину з колишнім чоловіком (дружиною);
  • інші документи.

Увага! До документів, які будуть доказом грошових витрат на дитину, можуть бути квитанції про оплату дитячого садка, чеки про покупку одягу та іграшок для дитини.

Як стягнути аліменти за минулий період, якщо немає доказів Доказательственная база може вплинути на результат справи, тому якщо її немає, то поспішати з позовом до суду не потрібно.

Краще витратити якийсь час на збір доказів, а вже потім писати заяву, так є гарантія того, що з відповідача будуть стягнуті аліменти за минулий час.

Розрахунок аліментів і умови стягнення

Дорогі читачі! Наші статті розповідають про типові способи вирішення юридичних питань, але кожен випадок носить унікальний характер. Якщо ви хочете дізнатися, як вирішити саме Вашу проблему - звертайтеся в форму онлайн-консультанта справа або телефонуйте на безкоштовну гарячу лінію:

8 800 350-13-94 - Федеральний номер

8 499 938-42-45 - Москва і Московська обл.

8 812 425-64-57 - Санкт-Петербург і Ленінградська обл.

При розгляді судом справи, буде розрахований розмір аліментів на майбутній період При розгляді судом справи, буде розрахований розмір аліментів на майбутній період. Вони можуть бути призначені:

  • в твердій грошовій сумі;
  • частки від доходів.

У винесеному суддею судовому рішенні, буде визначено не лише розмір аліментів, які відповідач повинен буде платити в майбутньому, а й та величина виплат, яка повинна буде виплачена за минулий період. Максимальний термін минулого періоду становить три роки.

Коли зобов'язання розраховуються в частковій формі, для розрахунку грошового боргу будуть братися інформація про місце його роботи і величиною доходів за минулий термін. У разі, коли в той період у відповідача не було офіційного заробітку, або він не може надати папери про розмір доходу, то виплати підлягають розрахунку за розміром середньої заробітної плати по РФ.

Увага! У випадках, коли аліментні зобов'язання призначаються в судовому порядку в твердій грошовій формі, борг підлягає розрахунку і індексації від суми прожиткового мінімуму, який закріплений в конкретному регіоні, де живе відповідач.

Винесену суддею рішення про розмір аліментів, може бути оскаржено в судовому порядку, як позивачем, так і відповідачем.

Умови стягнення аліментів

Стаття 107 Сімейного Кодексу РФ закріплює підстави до стягнення з колишнього чоловіка або дружини аліментів на утримання дитини Стаття 107 Сімейного Кодексу РФ закріплює підстави до стягнення з колишнього чоловіка або дружини аліментів на утримання дитини.

Можна назвати кілька умов стягнення таких виплат за три попередні роки:

  • Угода між сторонами відсутній, і ніколи не полягала;
  • спроби умовлянь позивачем відповідача, про необхідність матеріальної допомоги, не принесли ніяких позитивних результатів;
  • відповідач відмовляється добровільно допомагати грошима своїй дитині;
  • присутній позовну заяву від одного з батьків дитини, з вимогою стягнути аліменти;
  • вони можуть бути стягнуті тільки за три минулі роки, не більше.

Звичайно, якщо сторона не допомагає матеріально вже протягом тривалого часу, то отримати за весь період не вийде, але отримати гроші за попередні три роки теж добре.

Завантажити для перегляду і друку:

Стаття №107 Сімейного кодексу РФ «Строки звернення за аліментами»

Угода про аліменти і стягнення за минулий період

Стягнення аліментів за минулий час неможливо, якщо між сторонами було укладено угоду про їх виплату Стягнення аліментів за минулий час неможливо, якщо між сторонами було укладено угоду про їх виплату. Законодавець передбачає, що якщо батьки прийшли до обопільної і добровільним рішенням, то вони можуть вирішити всі суперечки самостійно.

Звичайно в разі, коли один із батьків хоче оскаржити певні пункти укладеної угоди, він може оскаржити його в суді.

Увага! Угода про виплати, може встановлювати абсолютно будь-які умови, з якими будуть згодні обоє батьків.

Які умови можуть бути вказані в угоді:

  • може бути закріплений будь-який розмір виплат;
  • встановлений порядок оплати за минулі роки;
  • Угода може встановлювати повернення аліментів не за три роки, а за більший період;
  • воно може бути укладено не тільки після розлучення, але і коли сторони ще знаходяться в офіційному шлюбі.

Тобто, немає абсолютно ніяких обмежень на зміст такої угоди. Єдиною умовою, є лише правило про те, що ця угода не має ставити дитину в більш тісне матеріальне становище, ніж міг би встановити судовий орган.

Стягнення аліментів за минулий час дозволяє батькові, який виховує самотужки дитину, отримати з другого з батьків гроші, які він не виплачував, за три роки. При подачі такого позову в суд, необхідно ретельно підготувати докази, тоді позов буде повністю задоволений.

Увага! У 2019 Урядом планується створення фонду, з нього будуть виплачуватися аліменти дітям, яким не допомагає один з батьків, з ним не проживає.

Також в планах збільшити мінімальний розмір стягнення виплат з колишнього чоловіка, що має допомогти гідно утримувати дитину після розлучення.

Відеоконсультацій адвоката про те, як стягнути аліментні виплати за минулий період.

Увага! У зв'язку з останніми змінами в законодавстві, юридична інформація в даній статті могла застаріти! Наш юрист може безкоштовно Вас проконсультувати - напишіть питання в формі нижче: