Реклама
Реклама
Реклама

Стягнення аліментів за минулий період: методи, порядок і правила процедури

  1. Варіанти та умови отримання аліментних відрахувань за минулий період
  2. Порядок і правила стягнення за угодою
  3. через суд
  4. Термін давності
  5. Порядок нарахування цих виплат

Далеко не всі пари при розлученні подають   позов про аліментних змісті   спільних дітей, які залишаються жити з одним з батьків Далеко не всі пари при розлученні подають позов про аліментних змісті спільних дітей, які залишаються жити з одним з батьків. Адже колишнім дружинам хочеться вірити, що рідний батько не дивлячись на розлучення не залишить діток без фінансової підтримки і допомагатиме як і раніше, що трапляється не завжди.

Адже без виконавчого листа про щомісячне стягнення матеріального утримання колишні чоловіки швидко забувають про свої зобов'язання, в результаті чого і діти, і дружина залишаються без підтримки, яку можна отримати вже тільки в судовому порядку за допомогою вирахування аліментів за минулий період.

Варіанти та умови отримання аліментних відрахувань за минулий період

Як показує практика, розлучення батьків не призводить до автоматичної подачі позову про аліментних утримання дітей, а якраз навпаки. Багато пар вважають за краще питання вирішувати полюбовно і на усних домовленостях, які передбачають допомогу дітям в розмірі, який батько може собі дозволити. Також багато жінок відмовляються від подачі позову ще й у зв'язку з тим, що емоційно не готові зустрічатися з колишнім чоловіком навіть в інтересах дитини, вважаючи за краще вирішувати фінансові проблеми самостійно.

А адже виховання крихти - це важка ноша, особливо для матерів, які не завжди можуть розраховувати на високий дохід на увазі гендерного переваги при працевлаштуванні, в зв'язку з чим і виникає питання: а чи можна стягнути аліменти з недбайливого батька за минулий період, який був упущений на увазі примарних обіцянок тата про надання допомоги дитині А адже виховання крихти - це важка ноша, особливо для матерів, які не завжди можуть розраховувати на високий дохід на увазі гендерного переваги при працевлаштуванні, в зв'язку з чим і виникає питання: а чи можна стягнути аліменти з недбайливого батька за минулий період, який був упущений на увазі примарних обіцянок тата про надання допомоги дитині?

Відповідно до норм закону, а саме ч.2 ст.107 СК РФ аліменти встановлюються тільки з моменту подачі заяви до суду причому незалежно від терміну виникнення права на аліментні зміст. Тобто мама може звернутися за аліментами щодо дитини та через два роки після розлучення, але тільки в тому випадку, якщо між батьками не було укладено Угода про аліментних змісті в порядку визначеному законом.

Також мама, як законний представник крихти може спробувати стягнути аліменти з батька, не тільки з моменту подачі заяви, а й за минулий період в порядку ч.3 ст.107 СК РФ, але знову ж тільки в тому випадку, якщо доведе, що батько ухилявся від надання допомоги всіма відомими способами, в той час як мати робила активні спроби отримати зміст на малюка або на себе , В разі перебування в декретній відпустці .

Зокрема, мама повинна як мінімум довести, що нею направлялися листи з проханням в наданні допомоги або велася електронне листування, що робилися неодноразові спроби організувати зустрічі, від яких відповідач відмовлявся знаючи про свої зобов'язання і, що допомога у вигляді грошей або одягу, а також в наданні іншого майна так і не було надано.

Слід зазначити і ще одну особливість. Незважаючи на протиріччя між колишнім подружжям у них є право укласти угоду про аліментних утриманні дитини або один одного в будь-який момент, причому як в процесі шлюбу так і після його розірвання. Відповідно боку вправі обумовити в угоді будь-які умови про зміст в тому числі і за минулий період, але тільки з урахуванням того, що обумовлені умови не будуть суперечити чинному законодавству.

Порядок і правила стягнення за угодою

У ст.107 СК РФ сказано, що дружина має право звернутися за стягненням аліментів за минулий період як щодо себе, так і щодо дитини тільки в тому випадку, якщо сторони не уклали угоду про подальше утримання.

До речі, такі ж прав закріплені і за іншими родичами, до яких відносяться старі батьки або маленькі братики і сестри До речі, такі ж прав закріплені і за іншими родичами, до яких відносяться старі батьки або маленькі братики і сестри.

Тобто при наявності угоди, оформленого в установленому законом порядку, сторони не вправі розраховувати на стягнення аліментів за минулий період на увазі того, що угода набуває чинності лише з моменту нотаріальної реєстрації і зворотної сили, як і закон не має. А ось стягнути аліменти через суд і без угоди цілком можливо, враховуючи, що дане право дано представнику дитини законом, а саме ч.3 ст.107 СК РФ.

через суд

завантажити зразок позовної заяви на стягнення аліментів за минулий період.

Як показує судова практика, стягнення аліментів за минулий період досить складна процедура, обтяжена доказовою базою, яку не завжди можливо надати на увазі того, що батьки не замислюються про фіксування факту вимоги аліментного змісту. У той час як суд є неупередженим органом, який ухвалює рішення тільки на підставі доказів, закріплених в письмовому вигляді, а не голослівних висловлювань сторін.

Зокрема, для того, щоб відстояти свої права на аліменти, позивач може пред'явити в суді такі докази:

Тобто мама в якості законного представника дитини повинна довести не лише своє право на вимогу аліментів щодо крихти, але і той факт, що вона неодноразово зверталася за фінансовою допомогою для дитини, несла витрати на його утримання самостійно і батько відмовляв їй у допомозі тривалий час .

Термін давності

Практично для всіх справ знаходяться в юрисдикції судів встановлено загальний позовної термін становить три роки, який може бути змінений в залежності від обставин справи або інших нюансів. Установлено такий термін і для звернення за аліментних вмістом за минулі роки.

Так зокрема, в ч.3 ст.107 СК РФ сказано, що отримати аліментні зміст за минулий період можна тільки в межах трирічного періоду попереднього звернення до суду незалежно від того коли виникло право на аліменти.

Тобто, пара може розлучитися і 10 років тому, визначивши місце проживання і забезпечення крихти за рахунок матері, а ось стягнути аліменти буде можливо тільки за останні три роки та й то, тільки в тому випадку, якщо мати доведе, що вона зверталася до відповідача з проханням про допомогу, але їй було відмовлено Тобто, пара може розлучитися і 10 років тому, визначивши місце проживання і забезпечення крихти за рахунок матері, а ось стягнути аліменти буде можливо тільки за останні три роки та й то, тільки в тому випадку, якщо мати доведе, що вона зверталася до відповідача з проханням про допомогу, але їй було відмовлено.

Порядок нарахування цих виплат

Порядок обчислення розміру аліментів залежить від декількох факторів, зокрема:

Так зокрема, по відношенню до дітей розмір аліментів встановлюється в процентному співвідношенні до наявного доходу, але тільки в тому випадку, якщо батько мав постійне місце роботи протягом останніх трьох років. Якщо ж дохід не була постійним, то розмір аліментів буде встановлений у твердій сумі причому з урахуванням щомісячного рівня інфляції за минулі роки, що передбачає різні суми аліментів у різні періоди.

А ось щодо дружини або інших осіб, які мають право розраховувати на аліментні зміст, сума аліментів спочатку буде встановлюватися у фіксованій сумі з урахуванням мінімального прожиткового мінімуму і інфляції, що має на увазі періодичну індексацію за минулі три роки.

Про отримання аліментних виплат за минулий період розказано в наступному відеосюжеті: