Реклама
Реклама
Реклама

Стягнення аліментів з інваліда, умови отримання, як зменшити розмір

  1. Доходи і аліменти
  2. Група інвалідності, розмір допомоги і аліменти
  3. Умови зниження розміру аліментних виплат

Деякі помилково вважають, що інвалідність звільняє від виплати аліментів дитині

Деякі помилково вважають, що інвалідність звільняє від виплати аліментів дитині. Сімейного та Цивільного кодексів РФ чітко прописують процедуру стягнення коштів на утримання неповнолітньої. У них зазначено, як призначаються та виплачуються аліменти з інваліда на користь його дітей.

У статті 80 Сімейного кодексу РФ говориться про обов'язок батьків утримувати своїх дітей до досягнення ними 18-річного віку. Це відбувається незалежно, проживають вони разом чи окремо. Розлучення зобов'язує батька (матір) забезпечувати дитину і надавати йому встановлену судом матеріальну допомогу. У деяких громадян виникає питання: чи повинен інвалід платити аліменти. Якщо має, то як це відбувається і скільки з нього будуть утримувати.

Доходи і аліменти

Урядом РФ в Постанові № 841 від 18.07. 1996 року затверджений список доходів громадян, що підлягають утриманню з них коштів на утримання неповнолітніх. У п. 1 даного документа говориться про обов'язкове стягнення аліментів з будь-якого виду заробітку (доходу).

У п.3 даного Переліку зазначено, що матеріальні засоби на користь малолітніх громадян утримуються з будь-якого виду пенсійного забезпечення та компенсаційних виплат.

В їх число входять державні допомоги людям, які втратили повністю або частково здоров'я і нездатним вести нормальну трудову діяльність. Тому аліменти з інваліда стягуються в загальному порядку відповідно до Господарського Кодексу РФ.

У цьому питанні є деякі нюанси. У число не підлягають стягненню аліментів коштів входять наступні:

  • допомоги по догляду за інвалідом (пенсіонером, дитиною);
  • допомоги, що виплачуються за показаннями здоров'я: тимчасова непрацездатність (за лікарняним листком), вагітність, пологи;
  • посібники від УСЗН по безробіттю.

З даних доходів утримання проводяться в особливих випадках за судовим наказом , Рішенням або угоди , Завіреним нотаріусом.

Група інвалідності, розмір допомоги і аліменти

Розмір виплати пенсії по інвалідності різний Розмір виплати пенсії по інвалідності різний. Він залежить від характеру захворювання, можливості / неможливості працювати. Інвалідність буває I, II, III групи. Вона визначається відповідно до Постанови Уряду РФ № 95 від 20 лютого 2006 року в результаті проведення медичної експертизи.

  1. Люди з непрацездатністю III групи можуть здійснювати трудову діяльність в обмеженому порядку. Вони отримують пенсію від держави, при бажанні можуть підробляти там, де це їм під силу. З обох видів доходу вони зобов'язані виплачувати кошти на утримання дітей, призначені їм судом або угодою. Розмір допомоги по непрацездатності у даній категорії в 2018 році склав 4215 рублів (для непрацюючих). Працюючі отримують суму в 2 рази меншу (страхову частину).
  2. Аліменти з інваліда II групи, здатного займатися обмеженою трудовою діяльністю, стягуються з пенсії, яка в 2018 році виплачується в розмірі 2 124 рублів для працюючих і 5 000 рублів для непрацюючих. Утримання на користь неповнолітніх з даного допомоги здійснюється в загальному порядку.
  3. Аліменти з інваліда I групи, яка дається громадянам при повній відсутності працездатності, стягуються згідно ПК, виходячи зі стану їх здоров'я. Люди даної категорії можуть працювати, якщо мають на це фізичну можливість. Зазвичай їм ставлять складний діагноз, який значно обмежує їх працездатність. Розмір соціальної допомоги для інвалідів 1 групи в 2018 році становить 10000 рублів. Якщо громадянин з ОВЗ офіційно підробляє, він буде отримувати 8767 рублів.

Утримання аліментів з інваліда відбувається в загальному порядку відповідно до Процесуальним кодексом РФ. А саме: на 1 дитину - 25% від доходу, на 2 33%, 3 і більше - 50%. Розмір виплати може бути затверджений в твердому грошовому вимірі . Це визначає суд за згодою обох сторін.

Увага! Аліменти з людини, яка отримала інвалідність, можуть стягуватися в розмірі, нижче встановленого державою максимуму. В кожному окремому випадку суд визначає, скільки буде платити інвалід своїй дитині.

Умови зниження розміру аліментних виплат

Часто виникає питання: чи платять аліменти інваліди 1 групи, якщо вони самі потребують дорогого лікування, спеціалізованого догляду, їх захворювання вимагає певних грошових витрат, які не вкладаються в суму пенсійного забезпечення. Надавати матеріальну допомогу дитині вони обязани.Но розмір її може бути іншим в залежності від наступних обставин:

  1. суд знизить суму виплати;
  2. позивач виступить з клопотанням про зняття аліментних претензій, і суд візьме до уваги дане побажання.

Ці випадки відносяться до сумлінних відповідачам Ці випадки відносяться до сумлінних відповідачам. Якщо громадянин втратив працездатність, а до цього злісно ухилявся від своїх зобов'язань, суд може не взяти до уваги їхнє становище.

Сума аліментів з інваліда I - II групи на користь неповнолітніх можуть бути зменшені за рішенням судової інстанції. Буває, що матеріальне становище позивача перевершує рівень доходів відповідача. Інвалід має право звернутися з позовом і за поданими ним документами, що підтверджує різницю в забезпеченні обох сторін, отримати інше рішення по аліментах.

Увага! Суд не зніме зобов'язання по виплаті коштів дітям. Якщо він вважатиме аргументи відповідача переконливими, знизить розмір аліментів у відсотковому відношенні або запропонує сторонам домовитися про твердій грошовій сумі. Зазвичай це не менше 16% від розміру пенсії по інвалідності.

Чи платять інваліди аліменти, якщо змінюються умови життя дитини? Відповідь на нього ствердну. Але за позовною заявою суд може знизити ставку виплати грошей на утримання неповнолітньої, якщо виникають такі обставини:

  1. дитина досягла віку 16 років, офіційно працевлаштувався і отримує зарплату, що перевищує розміри допомоги по непрацездатності батька;
  2. дитина повністю надходить на забезпечення держави в разі втрати годувальника, в особі якого виступав другий батько;
  3. у дитини з'являється дохід з інших джерел: спадок, оренда дарованої йому житлоплощі, відсотки від вкладів (цінних паперів) і ін.

У разі утворення заборгованості та необхідності погашати її після досягнення дитиною вісімнадцятиріччя колишній утриманець може сам відмовитися від аліментів. Інвалід ж, сумлінно допомагав дитині, має право розраховувати на виплати вже з нього.

Інвалідність не звільняє громадянина від сплати аліментів його неповнолітнім дітям. В якому розмірі вони будуть утримуватися, вирішить суд.

Чи платять інваліди аліменти, якщо змінюються умови життя дитини?